Bakara suresinin 255. ayetini Kuran-ı Kerimin meali ayette verilmek istenen mesajlar

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Bakara süresi 255. ayetin meali

Bakara suresinin 255. ayetini Kuran i Kerimin meali ayette verilmek istenen mesajlar

Allah, kendinden başka hiçbir ilâh bulunmayandır. O, Hayy’dir. Kayyûm’dur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur, İzni olmadan O’nun katında kim şefaat edebilir? O, dünyada ve âhirette olacakları bilir.O’nun bildirdiklerinin dışında, insanlar O’nun ilmînden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.

AYETEL KÜRSİ MADDE MADDE

Bakara suresinin 255. ayetinden mesajlar

  • Allah, kendinden başka hiçbir ilâh bulunmayandır.
  • O, Hayy’dır, Kayyûm’dur. Yani Allah (c.c.) birdir, tektir, Samed-tir, kâmil hayat sahibidir.
  • Ölmeyen, devamlı var olandır. Mahlukâtm ihtiyaçlarını gözeterek, onları koruyarak işlerini bir nizam içersinde yürütendir.
  • O’na ne uyku gelir, ne de uyuklama. Nitekim hadiste şöyle Duyurulmuştur: “Şüphesiz Allah uyumaz. Uyuması da uygun düşmez.
  • O, adalet terazisini alçaltır ve yükseltir.
  • Yerlerde ve göklerde ne varsa hepsi O’nun mülkü ve kuludur.
  • O’nun gücü ve saltanatı altındadır.
  • İzni olmadan O’nun katında kim şefaat edebilir? Yani Allah’ın izni olmadan, hiçkimse başka birine şefaat edemez.
  • Allah, hem onların gördükleri dünyayı ve onda var olanları bilir, hem de onların önünde olan âhireti bilir. Çünkü O’nun ilmi, kâinatı ve âlemleri kuşatmıştır.
  • İnsanlar, Allah’ın peygamberleri vasıtasıyle kendilerine bildirdiklerinden başka, Allah’ın bildiklerinden hiçbir şeyi bilemezler, O’nun Kürsî’si, genişliği ve büyüklüğü sebebiyle gökleri ve yeri içine alır. Yedi kat gökler ve yerler, kürsüye nisbetle çöle atılmış bir halka gibidir.

NOT:
Hasan-ı Basrî: “Kürsî’den maksat Arş’tır” der. İbn Kesir de şöyle der: Doğru olan, Kürsî’nin Arş’tan başka bir şey oluşudur. Arş Kürsî’den daha büyüktür. Nitekim hadisler ve haberler bunu göstermektedir. Gökleri, yerleri ve onlarda bulunanları korumak Allah’a ağır gelmez ve O’nu aciz bırakmaz. O mahlukâtmın üstünde yücedir, azamet ve ululuk sahibidir. “O, çok büyüktür ve yücedir.

Answers ( 2 )

  1. 1
    1
    2020-08-08T14:18:18+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ayetel kürsi’deki mesajlar öncelikli olarak Allah’ın sıfatları anlatılır.

    Allah uyumaz yanılmaz

    Oraya oraya yeryüzündeki ve gökyüzündeki her şey onundur

    Allah’tan ismesinden başka kimse kimseye şefaat edemez
    ​​​​
    Allah herşeyi bilir izle olanı açık da olana saklı olanı

    Allah’ın ilmi kimse kavrayamaz kendi izin vermedikçe

    ​​​​​​​Bakara suresi 255 ayetinin adı Ayetel Kürsi dir
    Ayetel Ayetel Kürsi Allah’ın isim ve sıfatlarını içeren bir ayettir fazileti büyüktür en faziletli ayettir
    Korunma konusunda Ayetel kürsiden daha etkili bir dua ve ayet yoktur çok etkilidir

    En iyi cevap
  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ayet-i Kürsi olarak bilinen Bakara Suresi’nin 255. ayeti İslam’da büyük önem taşımaktadır. Derin anlamı ve ilettiği mesajlar nedeniyle sıklıkla okunur ve saygı duyulur. İşte ayetin tercümesi ve bazı önemli mesajları:

    “Allah! Ondan başka ilah yoktur, diri ve varlık sahibidir. O’na ne uyku gelir, ne de uyku. Göklerde ve yerde ne varsa O’nundur. O’nun katında kim şefaat edebilir? O, onların önlerindekini ve arkalarındakini bilir ve onlar, O’nun dilediğinden başkasını ilminde kuşatmazlar.O’nun kürsisi gökleri ve yeri kaplar ve onların muhafazası O’nu yormaz. Ve O, Yücedir, Uludur.”

    Anahtar mesajlar:

    1. Tevhid (Tevhid): Ayet, ibadete layık tek ilah olarak Allah’ın (Tanrı) birliğini ve tekliğini vurgular. O’ndan başka ibâdete lâyık ilah veya varlık olmadığına dikkat çeker.
    2. İlahi Sıfatlar: Ayet, Allah’ı diri ve varlığın devam ettiricisi olarak tarif etmekte, O’nun ezelî mahiyetine ve O’nun tüm mahlûkatın devam ettiricisi ve rızkını veren rolüne vurgu yapmaktadır.
    3. İlim ve Yetki: Allah’ın ilmi geniştir ve her şeyi kuşatmıştır. Geçmişi, şimdiyi ve geleceği bilir ve izin verdiği dışında hiçbir şey O’nun bilgisinden kaçmaz. O’nun her şeye mutlak hakimiyetini ve hakimiyetini vurgular.
    4. Şefaat: Ayet, Allah’ın izni olmadan kimsenin şefaat edemeyeceğini belirtmekte, hiç kimsenin O’nun rızası olmadan başkaları adına şefaat etme gücünün ve yetkisinin bulunmadığını vurgulamaktadır.
    5. İhtişam ve Büyüklük: Allah’ın büyüklüğü, O’nun gökler ve yer üzerindeki hakimiyetini ve hakimiyetini simgeleyen Kürsi’nin zikredilmesiyle vurgulanır. O’nun tüm yaratılış üzerindeki muazzam gücünü ve kontrolünü aktarır.

    Ayat al-Kürsi, manevi önemi nedeniyle büyük saygı görür ve genellikle koruma ve kutsama için okunur. Kıraatinin sayısız faydalar sağladığına inanılır ve Allah’ın rahmet ve bereketini istemeye bir vesile olarak kabul edilir.

    Bu kısa açıklamanın Ayet-i Kürsi’nin tüm derinliğini ve yorumlarını içermediğini belirtmek önemlidir. İslam alimleri ve uzmanları, anlamları ve sonuçları hakkında daha ayrıntılı içgörüler ve anlayış sağlayabilirler.

Cevapla