Bakımı zor anneyi bakım evine vermek
BildirPlease briefly explain why you feel this question should be reported.
BAKIMI ZOR OLAN ANNE BABAYI HUZUR EVİNE VERMEK
(Bakımevi Huzurevi)
Selamun aleyküm hocam,
benim annem doğuştan şizofren ve zeka geriliği olan biri. 9 senedir rehabilitasyon da kalıyordu fakat ben dayanamayıp bir yıl önce onu yanıma aldım. Bakımının bu denli zor olduğunu bilmiyordum. Diğer sorunları saymayacağım ama hijyenik açıdan beni yordu. Dışkısını yaparken mutlaka tutuyor ve sürekli elini yıkayıp yıkamadığını kontrol etme imkanım olmuyor. Küçük kızım var şuan 2 yaşında annem sürekli her şeyi tutuyor kızımın oyuncaklarını falan. Bazen uyanıkken altına yapıyor dışkısını tutup elini evin içine akıta akıta tuvalete gidiyor psikolojik olarak da çok yoruldum maddi olarak zaten sıkıntıda olmasak bakıcı tutardım. Ama bugün ekmek poşetini içinde kurt görünce eşimle karar aldık ben çok üzülüyorum çok alışmıştım ama oradaki doktor eşime zaten kötü şeyler söylemiş evcil bir hayvan bakmaktan daha zordur diye eşim o zaman bana üzülmeyeyim diye söylemek istememiş. Ben annemi tekrar oraya vermeye karar verdim ama bunun dini boyutunu düşünüyorum. Normal yaşlı yatalak bir kadın olsa inanın çok kolay bakılır ama maalesef bu kadar basit değil. Ne yapayım? Allah bana kızar mı?
Anneyi bakım evine(huzur evine) göndermenin hükmü
Zor soru Allah teala işinizi kolaylaştırsın başımıza da vermesin.
Dini açıdan hükmü baka bildiğiniz kadar bakarsanız bu farzdır, hepimiz anne babaya bakmak zorundayız bu Allah’ın emridir, bakamadığımız da ise devletten veya ücret ile başkasından yardım talep etmenizde dinen sakınca yoktur.
Bu durum her ne kadar bakım evine vermeniz caiz olsa bile insanın içinde bir sıkıntı bir dert bu şekil bir ömür sürecek. size dua etmekten başka yapacağımız söyleyeceğimiz bir söz yoktur Allah yardımcınız olsun
Çocukların dini bir vazifesi de bakıma muhtaç olan anne ve babasına bakmaktır.
Maddi ihtiyaç ve bakımını üstlenmek çocuklarının görevidir. Yapmadığı takdirde günah işlemiş olur.
Ancak meşru bir mazeretten dolayı evlat annesine bakamıyorsa bir bakıcı tutması veya bakım evine bırakması günah olmaz.
Annenin ve Babanın Huzur Evine Gönderilmesi
Annem beni 17 yaşında evlendirdi. Beni evlendirdikten sonra, ablamlar aldı annemi. Annem beni arayıp sormadı.Ablam 34 yıl sonra annemi bana gönderdi. Annem de bende durmuyor rahatsızlık veriyordu, devamlı ablama gitmek istiyordu, ablamı sayıklıyordu, bana gece gündüz rahat vermiyordu. Ablam da öldü başka kardeşimiz de yok o yüzden annemi huzurevine vermek zorunda kaldım. Geçen gittim beni alın diyor. Bunun günahı var mıdır?
– Evinde annene verecek bir tas çorban varsa,
– Alabileceğin bir nefesin varsa,
– Yarın dirilecek ve Rabbinin huzuruna gideceksen ANNENİ AL, hemen şu dakika al.
– Anneni bağrına bas, ayaklarını öp, tekrar öp, tekrar öp.
– Seni dövse, ezse, itse de sen böyle yap.
BUDUR DİNİMİZ, BÖYLE İNANDIK, BUNUN İÇİN YAŞIYORUZ. Nureddin Yıldız
Kardeşim zorluktan bahsetmişte bende bir kaç zorluktan bahsedeyim. Bu dünyada ki en büyük sancı ve en büyük acı doğum sancısıdır. Canın içinden can çıkar. Dünyada ki en büyük vefa annenin çocuğunu 9 ay karnında taşıması onun yüzünden tuvalete bile doğru düzgün gidememesidir. Ve yine dünyada ki en büyük emek annenin çocuğuna 2 yıl kendi vücudundan süt vermesidir . tüm bunların karşılığında anne ne görür peki ? ‘Bakımı zor olan anne’ cümlesi görür sen bakımın zorluguna ve bakamadıgına karar vermişsin kardeşim vicdanını rahatlatacak bir cevapta veremiyoruz sana kusura bakma. Senin de 2 yaşında çocuğun var . sen yaşlandığında oda sana ‘bakımın zor’ deyip bakım evine bıraksa senin de hoşuna gider bu durum galiba. Bide anne babaya değil kime bakarsan bak bu zordur, zordur ki Hz Muhammed anne babasının yaşlılığını gördüğü halde cennete giremeyenin burnu sürtülsün burnu sürtülsün burnu sürtülsün demiştir(buhari 157)
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Yaşlandığı vakit anne ve babaya bakmak Allah’ın emridir. Bakımı zor olsa da anneye bakabildiğimiz yere kadar bakmalıyız. İnsan, kendisinin bakamayacağını anladığında veya gücü yetmediği takdirde ise devletten veya ücret ile başkasından yardım talep etmenizde dinen sakınca yoktur.