Başka dinin sembolünü takmak

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Başka dinin sembolünü takmak

Baska dinin sembolunu takmak

Başka bir dinin sembolünü takmak küfürmüdür yoksa sadece harammıdır? Bu konu çok tartışıldı, biri a diyo biri b diyo. Her sitede farklı şeyler yazıyor.. (takmak benimsemek değil öylesine üzerinde mesela atıyoruö haç işareti olan bi kazak giymek veya kolye sadece dış görünüş olarak?)

Başka dinin sembolünü takmak


Bu çok çok çok önemli bir konu mu sizce? Yani mesela hac sembolü ya da başka bir dinin sembolü haline gelmiş bir işareti, takıyı, eşyayı takmasak kullanmasak gerçekten çok şey mi kaybederiz?

Bazı şeyler haram ya da günah olmanın dışında kişiyi kişi yapan değerlerdendir. Ben size sorayım takke takan esans süren Hristiyan gördünüz mü? Kabenin resmini evine asan Yahudi gördünüz mü? Misvak kullanan gayri müslim tanıdığınız kaç kişi var? Onlar bize , bizim değerlerimize , inancımıza kültürümüze hiç özenmezler biliyor musunuz ne varsa bizde var özenti bir toplum olduk çıktık herşeyin maddi manevi değerini yok ediyoruz. Elimizde ki hariç her şeyin değerini çok iyi biliyoruz bir tek elimizdekinin değerini bilmiyoruz .

​​​​​​Kim bir kavme benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.” buyrulmuştur. (Ebû Dâvûd, Libâs, 4/4031)

Bizim peygamberimiz sırf başka bir dine mensup insanlar 1 gün oruç tutuyor diye aşure orucunu iki gün tutmuş bir mübarek insan. Bakın oruç diyorum ibadet. Bırakın sembolü takıyı eşyayı oruç ibadeti bu.

Aşûre orucunu tutun; ancak bir gün ön­ce veya bir gün sonra da tutmak sûretiyle yahudîlere mu­hâlefet edin!” buyruldu. (Ahmed, I, 241; Bezzâr, no. 1052; Heysemî, III, 188)

Bu konuda biraz doluyum kusura bakmayın. Hristiyan hayatı yaşayan müslümanlardan Yahudi gibi giyinen müslümanlardan ve kendisi olmak dışında her dine her kültüre özenen insanlardan çok yoruldum. Şalvar diye bir kıyafet var. Şu şalvarı müslümanlar giyince bu ne biçim ne eski ne demode bir kıyafet diye dalga geçilirdi. Avrupada adamın biri şu kıyafeti giydi dünyada moda oldu şimdi üniversitede kızlar bile şalvar giyiyor smile insanları anlamak gerçekten çok zor. Erkekler o kıyafeti tesettüre uygun olsun diye giyince demode kıyafet. Manken giyince modern kıyafet smile

Answers ( 3 )

    2
    2023-01-15T14:57:51+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Şans kolyesi

    Şans kolyesi veya dilek kolyesi gibi seyler takıyorum caiz mi?hem kendimi iyi hissediyorum hemde belki uğur getirir.Ama burada uğur böceği uğur getirir tarzında kolyeyi görmüyorum.Yani 13 sayisi uğursuz olduguna inanmam lakin 13 sayisi birine uğursuz gelebilir bu demek degildir ki 13 sayisi uğursuzdur.Bende kolye için bu niyetle takıyorum.Şans kolyesi uğurludur demem.Ama uğurlu gelebilir.bu demek değildir ki şans kolyesi uğurludur.bi bakarsiniz uğursuzda gelebilir.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kolyelerin etkisi olduğuna inanmak şirktir, Kolye ne kendisine ne başkasına fayda vermez.

    1
    2024-11-21T08:08:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bu konu, İslam’da kültürel ve dini sembollerle ilgili pek çok farklı görüş ve tartışmayı içeren bir mesele olmuştur. Başka dinlere ait semboller, özellikle İslam’da nasıl bir anlam taşır ve ne tür davranışları içerir, çeşitli dini alimler arasında farklı yorumlara tabi tutulmuştur.

    Sembol Takmanın Haram Olup Olmadığı: İslam’da başkasına ait dini sembollerin takılmasının haram olup olmadığı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Birçok alim, başka bir dine ait sembol veya işareti takmanın, o dini benimsediğiniz anlamına gelmediği sürece, haram olduğunu söyler. Bu, sembolün sadece bir dış görünüş, estetik amaçlı takılması durumu için geçerlidir. Ancak sembolü takarken, o dini benimseme niyetiyle hareket etmek ya da bir dine ait öğeleri saygısızca kullanmak ise kesinlikle haramdır.

    Dinî ve Kültürel Semboller: Dinî semboller bazen sadece bir işaret değil, bir inanç ve aidiyet simgesi olarak görülür. Bununla birlikte, bir insanın dış görünüşüyle başka bir dini yüceltmesi, o dinin öğretilerini kabul etmesi anlamına gelmez. Ancak, başkalarına ait sembollerle övünmek veya bunlara özenti duymak, İslam’ın özünü zedeleyebilir. İslam’da, Müslümanların kendi kimliklerini, kültürel ve dini değerlerini yaşaması ve başkalarına benzememesi önemlidir. İslam peygamberi, başkalarına benzemek yerine kendi kimliğimizi yüceltmeyi öğütlemiştir.

    Özenme ve Kimlik: Bu meseledeki temel noktalardan biri de insanların, kendi kültürlerini ve dinî değerlerini benimsemektense, yabancı kültürleri, giyim tarzlarını, yaşam biçimlerini özentiyle takip etmeleridir. İslam’da, bu tür bir özenti, Müslüman kimliğini zedeleyebilir. Peygamber Efendimizin (sav) “Kim bir kavme benzerse, o da onlardandır” hadisi, insanların kendi kimliklerini kaybetmeden yaşamanın önemini vurgular. Bu sebeple, başka bir dine ait sembol veya eşyaların takılması, o dini dıştan taklit etme anlamına gelebileceği için hoş karşılanmaz.

    Dini Sembolün Anlamı: Bazı kişiler, başka bir dinin sembolünü takmanın sadece estetik bir tercih olduğunu savunsa da, dini semboller genellikle derin bir anlam taşır. Haç, Hristiyanlık için kutsal bir semboldür, benzer şekilde diğer dinlerin sembolleri de kendi dinî anlamlarını taşır. Dolayısıyla, bu semboller dışarıdan bir estetik ya da moda unsuru olarak görülse de, gerçekte bir dini aidiyetin göstergesi olarak kabul edilir.

    Sonuç olarak, başka bir dinin sembolünü takmak, eğer dini bir aidiyet hissi olmadan sadece estetik veya kültürel bir amaçla yapılmışsa, haram olarak değerlendirilebilir, ancak küfür değil. Yine de, bu tür davranışların kişinin inancını, kimliğini zedelemesi açısından dikkatli olunması gereken bir mesele olduğu söylenebilir. Bu konuda kesin bir görüşe varmak, bireylerin inançlarına, kültürel değerlerine ve dini anlayışlarına göre değişebilir.

    En iyi cevap

Cevapla