Bayram günlerinde oruç tutmanın hükmü

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Bayram günlerinde oruç tutulur mu?

Bayram gunlerinde oruc tutmanin hukmu

Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan bayramının birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 336). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır. Ramazan bayramı, bir ay boyunca Allah için tutulan orucun arkasından verilen bir “genel iftar ziyafeti” hükmündedir ve bu anlamından ötürü ona “fıtır bayramı (iftar bayramı)” denilmiştir. Ramazan bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Böyle toplu iftar gününde oruçlu olmak, Allah’ın sembolik ziyafetine katılmamak anlamına gelir ki, bunun yakışıksız bir davranış olduğu ortadadır. Allah için kurbanların kesildiği kurban bayramı günleri de ziyafet günleridir. Hz. Peygamber (s.a.s.), teşrik günlerinin yeme, içme ve Allah’ı anma günleri olduğunu belirtmiştir (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 49).


 

Ramazan Bayramı’nın 1 günü oruç tutmak haramdır ama bayramın 2. Günü Şevval ayı orucu tutulabilir bu 6 gün Şevval orucu tutmak sevaptır
BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-07T10:47:05+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bayram günlerinde oruç tutmanın hükmü İslam hukukçuları arasında farklılık gösterir. Genel olarak, İslam’da bayram günlerinde oruç tutmanın mekruh (hoş olmayan) olduğu kabul edilir. Bu, bayram günlerinin sevinç ve coşkuyla kutlanması gereken günler olması nedeniyle oruç tutmanın önerilmediği anlamına gelir.

    Bu konuda bir hadis şu şekildedir: “Kim iki bayram gününde oruç tutarsa, kendisine diyet olarak bir şey yoktur. Çünkü bayramlar, yemek, içmek ve Allah’ın nimetlerine şükretme günleridir.” (Ebû Dâvûd)

    Ancak bazı hukukçular, bayramın birinci gününde oruç tutmanın mekruh olduğunu ancak diğer bayram günlerinde oruç tutmanın müstehab (önerilen) olduğunu belirtir. Bu görüşe göre, bayramın birinci günü oruç tutmayarak toplumun coşkusuna katılmak ve bayram namazına iştirak etmek daha uygundur. Diğer bayram günlerinde ise oruç tutmak, ibadetin zenginleştirilmesine ve Allah’a yakınlaşmaya katkıda bulunabilir.

    En iyi cevap

Cevapla