Bayram namazında tekbir sayısı ve yeri

Question

Bayram namazına kaç defa ve ne zaman tekbir getirilir?

Bayram namazında diğer farz ve sünnet namazlardan farklı olarak birinci ve ikinci rekatlarda fazladan tekbir getirilir.

Zira Müslümanlar’ın bayram havasına, sosyal kaynaşmaya, aile sevindirmeye, muhtaçlara yardımda bulunmaya; küçüklerin sevilmeye, büyüklerin sayılmaya yöneldiği bir günde, bütün bu fazilet ve mutlulukları yaşamamıza imkan, güç ve kudret veren Cenab-ı Hakk’ın büyüklüğünü dile getirmemiz kadar tabii ne olabilir? O bakımdan bayram namazında fazla olarak birkaç tekbir getirilerek bu duygumuz tam bir inahviyet ve teslimiyet ifadesiyle ortaya koymaktadır.

عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ حَدِّهِ أَنَّ النَّبِيُّ صَلَّ اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَبَّرَ في عيد ثِنْتَيْ عَشْرَةَ تَكْبِيرَةً: سَبْعًا فِي الأُولَى وَخَمْسًا فِي الْآخِرَةِ وَلَمْ يُصَلِّ

قبْلَهَا وَلا بَعْدَه

Amr b. Şuayb (radıyallahu anh)’dan, o da babasından, dedesinden şöyle rivayet etmiştir: “Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bir bayramda 12 tekbir getirdi: Yedisini birinci rekatta, beşini ikinci rekatta. Ve bayram farzindan ne önce, ne de sonra (nafile) namaz kılmadı.”

وَعَنْ عُمَرَو بْنِ عَوْفٍ اَلْمُزَنِي رَضِيَ الله عَنْهُ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّي اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَبَّر في العيد يُنفِي الْأُولَى سَبْعًا قَبْلَ الْقِرَاءَةِ وَفِي الثَّانِيَةِ خَمْساً قَبْلَ الْقِرَاءَةِ.

Amr b. Avf (radıyallahu anh)’dan yapılan rivayete göre: “Rasulullah Efendimiz Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) iki bayram (namazında) da (fazladan) tekbir getirdi: Birinci rekatta kıraatten önce yedi, ikinci rekatta kıraatten yine önce beş tekbir.

Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Fitr (Ramazan) bayramında kılınan namazda tekbir birinci rekatta yedi defa, ikinci rekatta beş defa getirilir ve kıraat de bu tekbirlerden sonradır.”

Hadis-i şerifle İlgili Mezheplerin ictihad Ve Yorumları

Hanefiler’e göre: Bayram namazında birinci rekatta iftitahtan sonra fazla olarak üç tekbir; ikinci rekatta ise Fatiha ve zamm-1 sureden sonra üç tekbir getirilir.

İmam Ebu Yusuf’a göre: İftitah ve rükûya varış tekbiriyle birlikte beşi birinci, dördü ikinci rekatta olmak üzere dokuz tekbir getirilir. Bunlardan beşi birincide, dördü ikincidedir.

Tekbirlerde eller kaldırılır.

Şafiiler’e göre: Bayram namazında fazla olarak birinci rekatta iftitah duasından sonra yedi tekbir getirilir ve her iki tekbir arasında normal uzunlukta bir ayet okunacak kadar durularak tesbih ve tahmidde bulunulur, ikinci rekatta ise kıraatten sonra beş tekbir getirilir ve bu 12 tekbirde de eller kaldırılır.

Sözünü ettiğimiz fazla tekbirleri getirmek farz değil, sünnettir.

Hanbeliler’e göre: Birinci rekatta ihram tekbiriyle birlikte yedi tekbir; ikinci rekatta beş tekbir getirilir. Birinci rekatta tekbirler, istiftah duasından sonra, kıraatten önce; ikinci rekattaki tekbirler ise kıraatten sonra getirilir.

Fazla tekbirler getirilirken elleri kaldırmak můstehabdır. Böylece bayram namazında fazla olarak getirilen tekbirlerin sayısı 11’dir.

Malikiler’e göre: Birinci rekatta fazla olarak ihram tekbirinden sonra, kıraatten önce altı; ikinci rekatta kıyam tekbirinden sonra, kıraatten önce beş tekbir getirilir ve bunlar sünnettir. Tekbirler aşikâr olarak getirilir.

Konuyla İlgili Diğer Hadis-i Şerifler Ve Tahliller

677 nolu Amr hadisinin isnadının sahih olduğunu Iraki belirtmiştir. Tirmizi de onu sahihlemiş ve bu hususta Buhari’den nakilde bulunmuştur.

Amr hadisi, bayramda fazla olarak getirilen tekbirlerin 12 olduğuna ve bayram namazından önce ve sonra nafile namazın meşru olmadığına delalet etmektedir.

678 nolu Amr b. Avf hadisini aynı zamanda Darekutni, İbn Adiy ve Beyhaki tahric etmişlerdir. İsnadında ise, Kesir (veya Küseyr) bin Abdillah bin Amr, bin Avf bulunuyor ki, İmam Şafiî ile Ebu Davud bu zat hakkında şöyle demişlerdir: “O, yalan konusunda rükünlerden bir rükündür.” İbn Hibban da “onun mevzu bir nüshası vardır” diyerek hadis uydurduğunu belirtmiştir.
İbn Main onun kayda değer bir kişi olmadığına dikkat çekmiş, Darekutni onun metruk olduğunu söylemiştir. Nesai: “O sika (güvenilir) değildir” diyerek görüşünü ortaya koymuştur.
Tirmizi onun bu hadisini hasenlemişse de ilim adamları bunu yeterli kabul etmemişler ve belki de onun hadisinin birtakım şevahidini dikkate alarak “hasen” demiş olabileceğine değinmişlerdir.
Bu babda bir diğer hadisin rivayeti de, Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’in müezzini Sa’d el-Müezzin’den yapılmıştır ki, o, Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’in şöyle namaz kıldığını haber vermiştir: “Bayram namazında birinci rekatta kıraatten önce yedi, ikinci rekatta kıraatten yine önce beştekbir getirirdi.”

İbn Mace’nin rivayet ettiği bu hadisin isnadında, Iraki’ye göre zaaf vardır. O bakımdan çıkarıma salih görülmemiştir.

Bu konuda bir diğer hadisi, Hafiz Bezzar, Abdurrahman b. Avf (radıyallahu anh)’dan şöyle rivayet etmiştir: “Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ‘in, iki bayram namazında ucu sivri bir değnek çıkartılarak (sütre olarak) önüne dikilirdi ve bu namaz kılıncaya kadar öyle kalırdı. Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bayram namazında 13 tekbir getirirdi. Hz. Ebu Bekir ve Ömer de öyle yaptılar.”

Bu hadisin isnadında Hasan el-Beceli bulunuyor ki bu zatın linü’l-hadis, yani yumuşak olup zayıf olmayan ama ona yakın olan hadis rivayet ettiği söylenir. Darekutni bunun irsalini sahihlemiştir.

Taberani ise el-Kebir’de İbn Abbas (radıyallahu anh)’dan şu hadisi naklet miştir: “Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) iki bayram namazında da 12 tekbir getirirdi: Birinci rekatta yedi, ikinci rekatta ise beş.”

Bunun isnadında Süleyman b. Erkam bulunuyor ki, bu zat zayıftır.588 Ahmed b. Hanbel, “ondan rivayet yapılmaz” demiştir. İbn Main onun bir şey olmadığını belirtmiş; Ebu Davud ile Darekutni onun metruku’l-hadis olduğuna dikkat çekmişlerdir.
Yine bu babda bir diğer hadisi Bezzar ve Darekutni İbn Ömer (radıyallahu anh)’dan nakletmişlerdir: “İki bayramdaki tekbirler birinci rekatta yedi, ikinci rekatta beştir.”

Bu hadisin isnadında Ferec b. Fezale bulunuyor. Ahmed b. Hanbel’e göre bu zat sika (güvenilir) dir. Buhari ile Müslim onun münkerü’l-hadis olduğunu belirtmişlerdir.

Bu konuda daha altı kadar rivayet nakledilmiştir ki, çoğu zayıftır.

Hadis-i Şeriften Çıkarılan Hükümler

1. Bayram namazında fazladan tekbir getirmek meşrudur.

2. Ebu Hanife’ye göre, fazla olarak altı tekbir, Ebu Yusuf’a göre, dokuz tekbir getirilir.

3. 4. İmam Şafil ve Imam Ahmed b. Hanbel’e göre, 12 tekbir getirilir.

İmam Malik’e göre 11 tekbir getirilir.

5. Tekbirleri getirmek farz değil sünnettir.

6. Tekbirlerde eller kaldırılır.

Tekbirler arasında tesbih ve tahmidde bulunmak müstehabdır.

8. Tekbirler aşikâr olarak getirilir.

Dini Siteler

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2025-03-25T18:02:33+03:00

    Bayram namazı, iki rekâttan oluşur ve içinde fazladan tekbirler bulunur. Tekbirlerin sayısı ve yeri mezheplere göre farklılık gösterse de, Hanefi mezhebine göre uygulama şu şekildedir:

    1. Rekât:

    1. İmam ve cemaat tekbir alarak namaza başlar (iftitah tekbiri).
    2. Sübhaneke duası okunur.
    3. Eller üç defa kaldırılarak tekbir alınır:
      • Her tekbirde eller kaldırılır ve sonra yana bırakılır.
      • Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanır.
    4. Fatiha ve bir sûre okunarak rükû ve secde yapılır.

    2. Rekât:

    1. Ayağa kalkınca önce Fatiha ve bir sûre okunur.
    2. Rükûya gitmeden önce üç defa tekbir alınır:
      • Her tekbirde eller kaldırılır ve sonra yana bırakılır.
      • Dördüncü tekbirde eller kaldırılmadan rükûya gidilir.
    3. Namaz normal şekilde tamamlanır.

    Sonrasında imam hutbe okur. Hutbe namazdan sonra olduğu için dinlemek sünnettir.

    En iyi cevap

Cevapla