Paylaş
Bayram namazlarında tekbir almak
Question
Bayram namazı tekbiri nasıl alınır?
وعن عمرو بن شعيب عن أبيه عن جده رضي الله عنهم قال: قال نبي الله صلى الله عليه وسلم: «التكبير في الفطر: سنع في الأولى وخمس في الآخرة، والقراءة بعدهما كلتيهما.» أخرجه أبو داؤد، ونقل الترمذي عن البخاري تض
جيحه.
487- Amr b. Şuayb’dan babası ve dedesi yoluyla nakledilen bir hadiste Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Ramazan bayramı namazında birinci rekâtta yedi, ikinci rekâtta beş tekbir alınır ve her ikisinde de kıraat edilir.
وعن عبد الله بن مسعود رضي الله عنه أنه كان يكبر في العيدين يشعاً: أربع قبل القراءة، ثم يكبر فيركع، وفي الثانية يقرأ، فإذا فرغ كبر أربعاً ثم ركع.» أخرجه عبد الرزاق في مصنفه بإسنادين صحيحين
Abdullah b. Mes’ud radıyallahu anhdan nakledildiğine göre bay ram namazlarında dokuz tekbir alırdı. Kıraatten önce dört tekbir alır, kıraati bitirdikten sonra tekbir alıp rükû ederdi. İkinci rekâtta önce kıraat eder, sonra dört tekbir alır ve rükû ederdi. 26
Hadisten Çıkarılan Hükümler:
Bayram namazlarının tekbirleri hususunda mezheplerin görüşleri birbirinden farklı olmuştur. En meşhurları iki görüştür. Mâlikiler, Şafiîler ve Hanbeliler’e göre uygulama Amr b. Şuayb hadisi ne göre yapılır. Her ne kadar bu hadisin bütün tariklerinde zayıflık olsa da bunların her biri diğerine şahitlik eder. Ebu Hureyre’nin bilinen hadisi de bunu desteklemektedir.
Hanefiler’e göre ise bayram namazlarında birinci rekâtta iftitah tekbi rinden sonra üç tekbir alınıp Fatiha ve bir sure okunur. İkinci rekâtta Fatiha ve bir sure okunduktan sonra rükû tekbirinden önce üç tekbir daha alınır. Onlar bu konuda Abdullah b. Mes’ud hadisiyle amel etmişlerdir. Bu hadis her ne kadar mevkuf ise de insanın kendi görüşüyle hareket edemeyeceği konulardandır. Bundan dolayı merfü hükmündedir.
Biz deriz ki, bütün bu rivayetlerin toplamı, zikrettiğimiz her iki hususun da caiz olduğunu gösteriyor. Çünkü her biri Resûlullah sallallahu aleyhi ve selleme kadar uzanan sahih ve merfû hadis kuvvetindedir. Buna göre imam, insanların hâlini dikkate alır: Eğer cemaat Şafiî mezhebinden ise onların mezhebine göre kıldırır veya Ebu Hanife hazretlerinin mezhebine göre kıldırarak üçer kere tekbir alır veya bazen öyle, bazen böyle yapar. Böylece hadisleri uzlaştırmış olur.
BENZER KONULAR:
- Kadınlar Bayram Namazına gidebilir mi? Hadis
- Bayram Namazına kadar yemek yenir mi?
- Mezheplere Göre Bayram Namazı: Hükmü, Kılınışı ve Hutbesi
- Bayram Namazı ne zamana kadar kılınır
- Şafii Bayram Namazı nasıl kılınır kaç rekattir
- Tümünü görüntüle.
- Dini soru sor Cevap Al
- Dini soru sor Cevap Al Sitesi Hakkında Bilgi
- Dini soru sor kimin?
- Dini soru sor imamlar cevaplıyor
- Dini soru sorabileceğim site arıyorum ?
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Bayram namazı, müslümanlar için özel bir ibadet olup, belirli bir sırayla kılınır. Bayram namazının ilk tekbiri, namazın başlangıcını belirler ve bu, “takbir alması” olarak bilinir. Bayram namazında tekbir almak, aşağıdaki şekilde yapılır:
Niyet: Bayram namazını kılmaya başlamadan önce kalben niyet edilir. Niyet etmek, hangi bayram namazının kılınacağına (Ramazan Bayramı ya da Kurban Bayramı) karar verilir.
İmamın Arkasında Durmak: Eğer cemaatle kılınıyorsa, imamın arkasında saf tutulur.
İlk Tekbir (Takbir-i Tahrime): Namazın başında, imam “Allahu Ekber” dediğinde, cemaat de “Allahu Ekber” diyerek ellerini kaldırır. Bu tekbir, Takbir-i Tahrime olarak bilinir ve namazın başlangıcıdır. Aynı zamanda bu tekbir, ellerin kaldırılmasıyla yapılır.
Bayram Tekbirleri: Bayram namazında, ilk tekbirin ardından, her iki rekatta da 3 tane tekbir alınır. Bu tekbirler sırasında ellerin kaldırılması da yapılır. Bayram namazının en belirgin farkı, bu ek tekbirlere sahip olmasıdır.
İlk Tekbir: Namazın başında, eller kaldırılır ve “Allahu Ekber” denir.
İkinci Tekbir: Namazın başındaki tekbiri takip eden “Subhaneke” duası yapılır ve sonra ikinci tekbir alınır. Bu esnada eller yine kaldırılır.
Üçüncü Tekbir: Bir önceki tekbire devam edilir ve sonrasında üçüncü tekbir alınır. Bu tekbir, dua ve Fatiha’dan sonra yapılır.
Namazın Devamı: Namazın son kısmı, normal bir şekilde okunan surelerle devam eder. Rekatlar bittiğinde, selam verilerek namaz tamamlanır.
Bayram namazında ek tekbirler, namazın genel yapısının dışında ve özel olarak yapılır. Bu nedenle, bayram namazı kılarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tekbirlerin doğru sırayla ve yerinde alınmasıdır.