Paylaş
Bebeğin ağzından akan sıvı necis mi?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Bebeklerin ağzından akan sıvı necis midir?
Bebeğin ağzından çıkan sıvı necis midir. Vücudumuza ve elbisemize bulaşsa yıkamak gerekir mi?
Bebek ağzından çıkan sıvı ve tükürük necis değildir
Şafiiler beek kusmuğunu necis olarak kabul ederler ama anneden süt emen bebeğin meme çevresindeki kusmuğu affedilen necasetlerden saymışlardır.
Hanefiler ise, bebeğin ağız dolusu kusmuğunu ve idrarını necis kabul etmişlerdir. Ağız dolusu gelmeyen kusmuk ise hafif necaset kabul edilmiştir, çünkü bu onun mideden gelmediğini göstermektedir.
İnsan ve artığı temiz olan hayvanların ağzından akan balgam, tükürük, salya, uyuyan insanın ağzından akan su gibi şeyler temizdir, Ancak mideden gelen kokuşmuş, kusmuk niteliğindeki maddeler necistir.
Bebeklerin ağzından akan sıvı, tükürük veya salya necis değildir. Bu nedenle, elbiseye veya vücuda bulaşırsa yıkamak gerekmez. Ancak, bebeğin ağız dolusu kusması Hanefilere göre necis kabul edilir ve temizlenmesi gerekir. Şafiilere göre ise bebek kusmuğu necis kabul edilse de anneden süt emen bebeğin meme çevresindeki kusmuğu affedilen necasetlerden sayılır. Ağız dolusu olmayan kusmuk, Hanefilere göre hafif necasettir ve mideden gelmediği için tam anlamıyla necis sayılmaz.
Özetle, tükürük ve salya temizdir, ama kusmuk duruma göre necis olabilir.
BENZER KONULAR:
- Yara suyu Necis mi
- Fildişi Necis midir?
- Kusmuk Necis mi?
- Hayvanların artığı sular Necis midir?
- Kedinin artığı Necis midir?
- Tümünü görüntüle.
- Müftü (Müftülük) resmi ve dini nikah kıyar mı?
- Kurban edilen hayvanın hasta olduğu tespit edilirse kurban dinen geçerli midir?
- Bir Müslümanın kurban bayramında dini görevleri nelerdir?
- Kendi dini nikahımı kıyabilir miyim
- dini nikahda kadına talak hakkı vermek nasıl oluyor?
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bebeğin ağzından akan sıvı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşte bazı olası nedenler:
Tükürük: Bebeklerin tükürük üretimi genellikle fazladır ve ağızlarından sık sık tükürük akabilir. Bu normal bir durumdur ve genellikle endişe edilecek bir durum değildir.
Süt: Bebeğiniz emziriliyorsa veya biberonla besleniyorsa, beslenme sırasında süt ağzından akabilir. Bu, sütün bebeğin ağzından taşması veya ağızdan geri akması nedeniyle olabilir. Bebek beslendikten sonra bir süre sıvı akması normaldir.
Diş Çıkarma: Diş çıkarma dönemlerinde, bebeğin ağzından daha fazla tükürük salgılanabilir ve bu da ağızdan sıvı akmasına neden olabilir. Diş etlerinde şişlik, kızarıklık veya hassasiyet gibi diş çıkarma belirtileri varsa, bu durum diş çıkarma ile ilişkili olabilir.
Reflü: Bebeklerde gastroözofageal reflü (GER) olarak adlandırılan bir durum meydana gelebilir. Bu durumda mide içeriği yemek borusuna geri akabilir ve bu da bebeğin ağzından sıvı akmasına neden olabilir. Reflü, bebeğin rahatsızlık hissetmesine ve huzursuz olmasına neden olabilir. Eğer bebeğinizde sürekli ve rahatsız edici bir şekilde sıvı akması varsa, bir doktora danışmanız önemlidir.
Enfeksiyonlar: Bazı durumlarda, bebeğin ağzından akan sıvı enfeksiyon belirtisi olabilir. Örneğin, ağız veya boğaz enfeksiyonları, aftlar veya pamukçuk gibi durumlar bebeğin ağzından sıvı akmasına neden olabilir. Bu durumda bir doktora başvurmanız önemlidir.
Eğer bebeğinizde sıvı akması hakkında endişeleriniz varsa, bir pediatriste danışmanız önemlidir. Uzman, bebeğinizin durumunu değerlendirebilir ve size uygun tedavi veya önerilerde bulunabilir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bebeklerin ağzından akan sıvılar (tükürük, salya gibi) necis kabul edilmez, dolayısıyla bu sıvılar elbiseye veya vücuda bulaştığında yıkamak gerekmez. Ancak bebeğin kusmuğu Hanefi mezhebine göre ağız dolusu olduğu takdirde necis kabul edilir ve temizlenmesi gerekir. Ağız dolusu olmayan kusmuk ise hafif necaset olarak değerlendirilir ve mideden gelmediği için daha az necis kabul edilir. Şafii mezhebinde ise bebek kusmuğu necis sayılmakla birlikte, anneden süt emen bebeğin meme çevresindeki kusmuğu affedilen necasetlerden sayılır.
Sonuç olarak, bebeğin tükürüğü ve salyası temizdir; ancak kusmuğun necis olup olmadığı mezheplere göre değişir.