Bedel Nedir? Kısaca

Question

Bedel Ne Demek? Kısa bilgi

Sözlükte “karşılık, yok olan bir şeyin yerine geçen, birinin yerine geçen kimse, ıvaz, denk, eşit” anlamlarına gelen bedel, fıkıh ıstılahında, alışverişte satılan mala karşılık ödenen para veya mal; bazı ibadet ve borçların aslî şekliyle yapılamaması halinde, yerini alan ifa şekli anlamlarına gelir.

Bedel, iki tarafa borç yükleyen akitlerde, akdin konusuna karşılık ödenen veya ödenecek olan şeye de denir. Bunun dışında, mevcut anlaşmazlığı kaldırmak maksadıyla karşılıklı rıza ile yapılan sulh akdinde, verilen veya verilmesi üstlenilen şeye bedel-i sulh, kadının kocasını boşamaya razı etmek amacıyla vermiş olduğu şeye bedel-i hul’ denir. Ayrıca, asıl borcun ödenmesi imkânsız olduğunda, yerine geçen ödemeye de bedel denilmiştir.

Dar anlamda ibadet, kulun Allâh’a karşı dini yükümlülükleri demek olup, şahsî ifa ve niyet şarttır. Bununla birlikte bazı ibadetlerde bedel ve niyabet yoluyla îfa caiz görülmüştür. Namaz, oruç gibi bedenî ibadetlerde, niyet ve şahsî îfa asıldır; bedel ve niyabet caiz değildir. Zekat ve sadaka-i fıtır gibi malî ibadetlerde, eylemin ibadet mahiyeti kazanması için niyet şart olmakla birlikte, mükellefin bizzat yerine getirmesi gerekmez; bedel veya niyabet yoluyla ifâ edilebilir. Hem malî, hem de bedenî yönü bulunan hac ibadetinde ise, asıl olarak mükellefin bizzat kendisinin ifa etmesi gerekir. Ancak, mükellefin bizzat ifadan aciz olması halinde, bedel yoluyla ifa edilebilir. Hz. Peygamber, hayvana binemeyecek kadar yaşlı olan babanın yerine (Buharî, Hac, 1; Müslim, Hac, 407-408) ve ölen annenin yerine hac edilmesine (Buharî, Cezâü’s-Sayd, 22) izin vermiştir.

Âlimlerin çoğunluğuna göre, üzerine hac farz olduğu halde sürekli hastalık, yaşlılık, sakatlık gibi ömür boyu devam edebilecek bir özrü sebebiyle bizzat haccedemeyecek durumda bulunanlar yerlerine bedel gönderebilirler. Aynı şekilde, sağlığında hacca gidemeyen kimse, yerine bedel hac yapılmasını vasiyet etmesi halinde, bıraktığı malın 1/3 masraflarını karşıladığı takdirde, mirasçıların yerine bedel göndermeleri gerekir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü


Bazı insanlar bazı durumlarda bedel ödemek zorunda bırakılıyorlar

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2021-09-23T15:50:38+03:00

    Bedel kelimesinin sözlük anlamı; karşılık, yok olan bir şeyin yerine geçen, birinin yerine geçen kimse, denk, eşit manalarına gelmektedir. Bedel kelimesi fıkıh terimidir ve bir fıkıh terimi olarak bedel; alışverişte satılan mala karşılık ödenen para veya mal; bazı ibadet ve borçların aslî şekliyle yapılamaması halinde, yerini alan ifa şekli anlamlarına gelir.

    Âlimlerin çoğunluğuna göre, üzerine hac farz olduğu halde sürekli hastalık, yaşlılık, sakatlık gibi ömür boyu devam edebilecek bir özrü sebebiyle bizzat haccedemeyecek durumda bulunanlar yerlerine bedel gönderebilirler.

Cevapla