Ben Arabım fakat Arablar benden değildir

Question

Arap Peygamber
Peygamberimizinmber’in “Ben Arabım fakat Arablar benden değildir” dediğine dair yaygın bir söylenti vardır. Bu doğru mudur?

Ben Arabim fakat Arablar benden degildir

Cevap: Bu sözün aslını bulamadık. Müracaat ettiğimiz hadis kaynaklarının hiçbirisinde Hz. Peygamber (s.a)’in böyle bir söz söylediğine ve onun böyle bir sözü söylemesini akim kolayca tasavvur edebileceğine ve bununla müslüman Arabları kastettiğine dair herhangi bir şeye rastlamadık. Çünkü Kur’an-ı Kerim Arab milletinin lisanı ile inmiştir. Allah Teâlâ vahyin ineceği yer olarak onların yurdunu seçmiştir. Elçisini onların içinden çıkarmıştır. Raşit halifelerin ve ilk müslümanların onlardan olmasını takdir etmiştir. İslâm’ın mesajını ilk taşıyanlar onlardır. Hz. Peygamber’in buna benzer bir sözü söylediğini düşünsek ve farzetsek bile, Arablar kelimesiyle peygambere karşı gelen, küfür ve inatlarında ısrar eden Arabları kastedmiş olurdu. İslâm’ı kabul etmedikleri ve iman etmedikleri müddetçe onların Peygamberle hiçbir ilişkileri olmazdı. Çünkü İslâm bağı müslümanlar arasındaki en kuvvetli bağdır.

Hz. Peygamber’in hadislerine müracaat ettiğimiz zaman onların içerisinde Arabları hayırla yâd eden ve onların şanını yücelten pek çok hadisin olduğunu görüyoruz. Ben bu hadisleri Vesâilü Tekaddim’ül-Müslimin isimli kitabımda zikrettim.[48]

Bu hadislerden bazıları şunlardır:

Arablar tahkir edildiği zaman İslâm tahkir edilmiş olur.

Şu üç şeyden dolayı Arabları seviniz: Birincisi ben Arabım, ikincisi Kur’an-ı Kerim Arabçadır. Üçüncüsü cennet ehlinin dili Arabçadır.

Arabları canı gönülden seviniz. Arablara buğzetmek münafıklıktır.

Hz. Peygamber pek çok hadisinde kendisinin Arab olduğunu ifâde ediyor. Bu, Arabları şereflendirmek ve yüceltmektir. Bu hadislerde, şuna benzer ifadeler geçer:

Ben sizin en çok Arab olanmızım. Ben Arabların en Arabıyım. BenArabların öncüsüyüm.

Bizim görüşümüze göre bu söz Arablara karşı kin besleyen bazı kimseler tarafından yayılmıştır. Halbuki Arablıkla İslâmiyet arasında kuvvetli ve sağlam bir bağ vardır. Çünkü Arablık İslâm’ın kabı, İslâmiyet ise Arablığm ruhudur. Allah’ın kudretinin sağlamlaştırdığı bu bağı kötü niyetlilerin veya iftiracıların parçalamaya gücü yetmez.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2023-06-10T15:54:55+03:00

    Hayır, bu ifade Peygamberimiz Hz. Muhammed’e atfedilen bir söylentidir ancak doğru değildir. Bu ifade, Hz. Muhammed’in aslında ifade etmediği bir söylemdir ve İslam literatüründe bulunmaz.

    Hz. Muhammed, İslam dininin son peygamberi olarak tüm insanlığa gönderilmiştir ve etnik kökenine bakılmaksızın tüm Müslümanlar ona tabi olmuşlardır. İslam, ırk veya etnik kökene dayalı ayrımcılığı reddeder ve tüm insanların eşit olduğunu vurgular.

    Hz. Muhammed’in sözlerine dair doğru bilgiye ulaşmak için Sahih hadis kaynaklarına ve güvenilir hadis koleksiyonlarına başvurmak önemlidir. Hadisleri titizlikle değerlendiren hadis bilginleri, doğru hadisleri tespit etmek için çaba sarf etmişlerdir. Bu nedenle, Peygamberimizin söylediği kabul edilen hadisler, İslam’ın temel öğretilerini anlamak için güvenilir bir kaynaktır.

    En iyi cevap

Cevapla