Paylaş
Beraat gecesi hakkında ayet, hadis ve dua
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Berat gecesi nedir kısaca
BERAT GECESİ KANDİLİ
Bu gece mübarek berat kandilidir. Berat kelimesi, günahtan, suçtan, borç ve cezadan kurtulmak manalarına gelir. Ramazan ayının habercisi mübarek berat gecesi kandili yüce Allah’ın affına, merhametine, yardım ve bereketine vesile olan bu gecedir.
Dini terim olarak Berat: Günahlardan arınmak, Allah’ın rahmetine kavuşmak, Allah katında temize çıkmaktır.
AYET
Bu gecede, bir sene içinde olacak işler Allah’ın emri ve izni ile takdir edilir. Duhan suresinin ilk dört ayetinde: Bu mübarek gecede Kur’an’ın indirildiği, Allahın emriyle olacak şeylerin tayin olunup hükme bağlandığı ifade edilmektedir.[1]
HADİS
Peygamber efendimiz, berat gecesinin içinde bulunduğu Şaban ayında nafile oruç tutmaya özen gösterirdi. Bunun sebebini soranlara: “Bu ayda ameller, Alemlerin Rabbine yükseltilir. Ben, amelimin oruçlu bulunduğum bir halde arz olmasını isterim” [2] cevabını vermişti. Peygamber efendimiz; bu gece vesilesiyle pek çok kişinin, Yüce Allahın af ve mağfiretine nail olacağı müjdesini vermiştir.
Her canlı ölümü tadacaktır. Hiç birimizin elinde ve yanında yarına çıkacağına dair bir garanti belgesi yoktur. Ölümü akıllarının ucundan bile geçirmeyen, ben daha gencim, önümde uzun bir ömür var diyerek kendi kendine avunan nice kardeşlerimizi şu geçen bir yıl içinde dünya evinden ahiret yurduna uğurlamadık mı? O halde; Allah’ın (c.c.) biz Muhammed ümmetine bahşettiği bu geceyi en güzel şekilde değerlendirelim. Böyle mübarek geceleri bir fırsat bilelim. Rabbimizin açık olan tevbe kapısına yönelelim. Kin ve düşmanlık duygularını terk ederek birbirimizi sevelim. Akraba ve komşularımızla tebrikleşelim. Anne ve babalarımızın hayır dualarını alalım. Çevremizdeki öksüz, kimsesiz, fakir, muhtaç ve hastaları ziyaret ederek onlara yardımcı olalım. Bu gece varsa üzerimizde kaza namazları kılalım. Kur’an-ı Kerimi okumak peygamber efendimize salât-u selam getirmek, dua ve istiğfarda bulunmakla geçirelim.
DUA
Bu gece rahmet ve mağfiret gecesidir. Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Şaban ayının yarısı oldu mu onun gecesini ibadet ve taatla geçirin. Gündüzünde de oruç tutun. Zira yüce Allah bu gece güneşin batışından itibaren dünya semasına rahmetle tecelli eder ve şöyle buyurur:
Yok mu istiğfar eden, onu mağfiret edeyim?
Yok mu rızık isteyen, ona rızık vereyim?
Yok mu bir hastalığa yakalanan, ona afiyet vereyim?
Yok mu şunu isteyen? Yok, mu bunu isteyen? diye ta sabaha kadar devam eder.’’[3]
Berat gecesinin sizin ve bütün müminlerin Berat etmesine vesile olmasını yüce Allah tan niyaz ederim, sevgili peygamberimiz (s.a.v.)’in bu gece yaptığı bir dua ile bitirmek istiyorum.
“Allahım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum. Senden yine sana iltica ediyorum. Sana gereği gibi hamdetmekten acizim. Sen seni övdüğün gibi yücesin.’’
———————–
[1] Duhan Suresi, 1-4.
[2] Nesai, Sıyam, 70.
[3] İbn Mace, İkame, 191.
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Manevi iklim olan üç aylar Müslümanlar için oldukça önemlidir. Çünkü bu aylarda Müslümanlar farz ibadetlerini yanında nafile ibadet yapmaya da oldukça önem vermelidirler. Üç aylar içerisinde bulunan Berat gecesi feyzi bol olan gecelerdendir. Berat gecesi hakkında Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor;
“Şaban ayının yarısı oldu mu onun gecesini ibadet ve taatla geçirin. Gündüzünde de oruç tutun. Zira yüce Allah bu gece güneşin batışından itibaren dünya semasına rahmetle tecelli eder ve şöyle buyurur:
Yok mu istiğfar eden, onu mağfiret edeyim?
Yok mu rızık isteyen, ona rızık vereyim?
Yok mu bir hastalığa yakalanan, ona afiyet vereyim?
Yok mu şunu isteyen? Yok, mu bunu isteyen? diye ta sabaha kadar devam eder.’’
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Beraat Gecesinin özellikleri Nelerdir?
Berat gecesinin beş temel özelliği vardır Beraat gecesinin özelliklerini maddeler halinde sıralayabiliriz.
1. Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır.
2. Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gönderilir.
3. Bu gece bağışlanma ve af gecesidir.
4. Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.
5. Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir. Bu yetkinin üçte biri Şaban’ın on üçüncü günü, üçte biri Şaban’ın on dördüncü günü, geri kalan üçte biri de Şaban’ın on beşinci günü verilmiştir.
Bu ve gecenin faziletende yaralanmayanlar şunlardır.
1. Anne ve babasını incitenler
2. Büyücüler
3. Başkalarına kin besleyenler
4. İçki (Alkol) düşkünleri bu gecenin faziletinden yararlanamayacaklar.