Berat gecesinde beraat kandili’nde neler olur
Selamün aleyküm değerli hocalar . Benim merak ettiğim bir konu var . Önümüzdeki salı günü berat gecesine erecegiz inşallah . Bugün edeceğimiz duaların kabul edileceğine dair bilgiler var . O gün kaderimiz mi değişiyor ? Ne gibi şeyler yaşanıyor ? Nasıl bir ibadet etmeliyiz ? Ben şimdi memurluk sınavına hazırlanıyorum benim rizkim o gece mi takdim ediliyor
BERAT GECESİ – KANDİLİ NEDİR NELER YAŞANIR
Kendisine samimiyetle yönelen gönülleri, yürekten yapılan yalvarış ve yakarışları geri çevirmeyeceğini haber veren yüce Rabbimiz, kitabımız Kur’an-ı Kerimde “…Ey nefislerine karşı haddi aşmış kullarım, Allahın rahmetinden ümit kesmeyiniz. Çünkü Allah (şirk ve küfürden başka) bütün günahları affeder...” (ı) “Rabbinize yalvara yakara, gizlice dua edin“(2) “Dua edenin duasını kabul ederim.”(3) buyurarak biz kullarını huzuruna çağırmaktadır. Dinimizde duaların kabul edildiği çok bereketli geceler vardır . İşte bu gecelerden biri de, Şaban ayının 15. gecesi olan önümüzdeki Pazartesini Salıya bağlayan berat gecesidir.
Borçtan, günah ve cezadan kurtuluş anlamına gelen ve müminlerin günahlarından kurtulup berat etmesi manasını ifade eden bu gecenin faziletini İslam âlimleri şu beş esasta toplamışlardır.(4)
Beraat gecesinden neler olur neler yaşanır madde madde
- Bu gece, ameller, rızıklar, eceller, hastalıklar gibi önemli işlerin yazılıp ayrıldığı gecedir.
- Bu gece yapılan ibadetlerin, kılınan namazların, okunan Kur’an-ı Kerimlerin, edilen dua ve niyazların fazilet ve bereketi çok büyüktür. Müminlerin bu büyük fazilete ulaşmaları içindir ki, Peygamberimiz (S.A.V) su tavsiyede bulunmuşlardır. Şaban ayının 15.gecesi olunca, onu ibadet ve taatla geçirin, gündüzünde oruç tutun.(5)
- Bu gece, rahmet ve bereket gecesidir. Allah-u Azimüşan bu gece güneşin batışından itibaren dünyaya rahmetle tecelli ederek ta fecre kadar kendisine yönelen gönüllere merhametini bol bol ihsan eder
- Bu gece, Müminler için mağfiret gecesidir. Sevgili Peygamberimiz (S.A.V) hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur. Allah-u Teala şaban ayının yarısında kullarının durumuna nazar eder. Müşrik ,kindar(ve günahına tevbe etmeyanlarden) başka herkesin günahını affeder.(ó)
- Bu gece Peygamberimiz (S.A.V)’e ümmeti hakkında umumi şefaat hakkının verildiği gecedir. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim de “şüphesiz biz Onu (Kur’an-ı)mübarek bir gecede indirdik . gerçek biz (onunla kafirlerin uğrayacakları azabı haber vericileriz, (o bir gecedir ki)her hikmetli iş onda ayrılır“(7)Ayet-i Kerimede zikredilen geceye berat gecesidir diyen müfessirlere göre Kur’an-ı Kerim bu gecede de topluca dünya semasına indirilmiş, Kadir gecesinde ayet ayet Rasulullah (S.A.V) e nazil olmaya başlamıştır.(8) Bu itibarla Kur’an la da şereflenen bu gece , pek kıymetli ve pek faziletli bir gecedir.
- Allahın rahmet ve mağfiretinin Müminler üzerine sağnak sağnak döküldüğü bu gecede tam bir uyanıklıkla Rabbimize yönelelim,. Bir sene boyunca olacak işlerin ilgili meleklere teslim edildiği böyle bir takdir gecesinde nefsimizi hesaba çekerek kendimize çeki düzen verelim. Bu gece çok çok namaz kılalım ve Kur’an okuyalım.
Bu kandil vesilesiyle çevremize karşı olan görev ve sorumluluklarımızı hatırlayalım. Bu çerçevede ana- baba ve akrabalarımızın kandillerini tebrik ederek, hayır dualarını alalım. Dargınlık ve kırgınlıklara son vererek, kırık gönülleri tamir edelim. Fakir ve muhtaçlara imkânlarımız nispetinde yardım elimizi uzatarak, paylaşımı hayatımıza yansıtalım. Böyle şerefli bir geceyi gafletle geçirmenin bir Müslüman’a yakışmayacağını bilelim. Unutmayalım ki samimi bir gönülle Allaha yönelen, ellerini açıp gözyaşı döken müminleri affedeceğine dair Rabbimiz’in va’di ve müjdesi vardır. Bize düşen bu va’de ve müjdeye layık olmaya çalışmaktır.
Çağın getirdiği sıkıntılarla bunalan ruhlara, manevi hayatın ihmaliyle daralan kalplere, bu gecenin bir şifa olması dileğiyle, hepinizin Berat kandilini tebrik ediyor, insanlığın barış, huzur ve saadetine, bütün müminlerin de arınmasına ve affına vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.
———————————
-
- Zümer-53
- A’raf-55
- Bakara-!86
- HakDili Kuran dili c.6 s.4293
- îbniMaceEt Tacc.2s.93
- İbniMace Et Tac c.2s.93
- Duhan-3-4Hak Dini Kuran Dili c.6 s.4294-4295
- https://www.dinisorusorcevapal.com/soru/beraat-gecesi-hakkinda-tum-bilgiler/
Hocam lakin Beraat gecesi (yani Şaban ayının 15. günü) 8 nisana denk geliyor sanırım. Neden 7 nisan olarak biliniyor ?
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Berat gecesi Şaban ayının ondördünü onbeşinci güne bağlayan gecedir.
Bu gece amellerin, rızıkların, ecellerin yazıldığı gecedir.
Berat gecesi; rahmet ve bereket gecesidir.
Berat gecesi; mağfiret gecesidir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Berat gecesinde kader mi yazılır? Berat gecesinde bir yıllık kader
Bizler öylesine rahmet ve mağfiret dolu bir dinin mensublarıyız ki, bu yüce dinde, Allah’ın affının ve lütfunun bol bol ihsan edildiği mübarek gün ve geceler vardır. Bu mübarek gecelerden birisi de önümüzdeki cumayı cumartesiye bağlayan gece idrak edeceğimiz “Berat Kandili”dir. Berat; borçtan, günah ve cezadan kurtuluş anlamına gelir ve mü’minlerin günahlardan kurtulup Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşmasını ifade eder.
Bu gece, Kur’an-ı Kerim’in “Levh-i Mahfuz”dan dünya semasına topluca indirildiği; ameller, rızıklar, eceller, hastalıklar gibi önemli işlerin karara bağlandığı ve ilgili meleklere teslim edildiği hüküm gecesidir.
İlahi feyiz ve bereketlerle dolu olmasından dolayı Allah Resulü (s.a.v.) bu gece ile ilgili şöyle buyuyor: “Şaban ayının yarı gecesi olunca, onu ibadet ve taatla geçirin. Gündüzünde de oruç tutun. Zira Allah bu gece güneşin batışından itibaren dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve şöyle buyurur: “Yok mu istiğfar eden? Onu mağfiret edeyim. Yok mu rızık isteyen? Ona rızık vereyim. Yok mu hastalığa yakalanan? Ona şifa vereyim. Yok mu şunu isteyen? Yok mu bunu isteyen? şeklinde ta sabaha kadar bu durum devam eder.”([1])
Yüce Rabbimiz, geniş rahmetinden dolayı kendisine yönelen gönülleri, yürekten yapılan yalvarış ve yakarışları geri çevirmeyeceğini Yüce Kitabımız Kur’an-ı
Kerim’de şöyle beyan ediyor: “De ki: Ey nefislerine karşı haddi aşmış kullarım, Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Çünkü Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”([2])
Bir yıllık işlerin hükme bağlandığı böyle bir takdir gecesinde, yaşadığımız hayatın hesabını yaparak, kendimize çeki düzen verelim. Rabbimize tövbe ederek ondan af dileyelim. Bu mübarek gece hürmetine camilerimizi doldurup taşıralım. İlahi affa nail olmak için ibadet edelim, dua edelim. Allah’ın yüce kelamını bolca okuyup onunla amel etmeyi unutmayalım. Resul-i Zişan Efendimize bol bol salatü selam gönderelim. Büyüklerimizi ziyaret edip varsa dargınlık ve kırgınlıkları bitirelim. Sevgi ve kardeşlik duygularını geliştirerek yoksulları ve yetimleri unutmayalım. Bizleri böylesine mübarek bir gecenin bereketinden mahrum bırakacak kin, düşmanlık, iftira, dedikodu, içki, kumar, zina, anne babaya saygısızlık gibi dinimizin haram saydığı kötü davranışlardan uzak duralım.
Bu mübarek gecenin bizlere ve bütün inanan kardeşlerimize hayırlar getirmesini niyaz ediyor, bir hadis-i şerif mealiyle son veriyorum: “Bu gece Şaban’ın on beşinci gecesidir. Cenab-ı Hak, bu gece Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri kadar kimseyi, cehennemden azad eder.”(3)
———————–
1-İbn Mâce, İkâme, 191.
2-Zümer, 53.
3-Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/28;
4-Tirmizi, Savm, 39.
BENZER KONULAR: