Berat kandili nedir kısaca bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

BERAT GECESİ NEDİR

Berat kandili nedir kisaca bilgi

Berat kandili nedir ne anlama gelir

Mevcudatı yaratan yüce mevlamız biz kulları için bazı gün ve geceleri diğerlerinden daha bereketli kılmıştır. Bu berekettin hem maddi anlamda hem de manevi anlamda kat kat dünya semasından indiği bir gece vardır. İşte bu gece berat gecesidir. Kelime manası itibariyle kurtuluş, affedilme suçsuz bulunma manalarına gelen berat, aynı zamanda rahmet, merhamet ve mağfiret ayları kabul edilen mübarek üç aylardan Şaban ayının on beşinci gecesine verilen isimdir.

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bu gece hakkında şöyle buyurmuştur: “Şaban ayının yarısı (Berat gecesi) gelince: gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Cenâb-ı Allah o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne tecelli eder ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu; onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu; rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu; afiyet vereyim.”[i] Anne ve babasını incitenler, büyücüler, başkalarına kin besleyenler, içki düşkünleri bu gecenin faziletinden yararlanamazlar. Bunu Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bu geceyi Hz. Âişe validemize tanıtırken öğreniyoruz: “Bu gece Şaban’ın onbeşinci gecesidir. Allah Teâlâ bu gecede Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem’den kurtarır. Ancak kendisine şirk koşanların, Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asî olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz.”“Allah Teâlâ Şaban’ın onbeşinci gecesi (Beraat gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.”[ii]

Ayeti kerimede Cenabı hak şöyle buyurmaktadır: “Katımızdan bir emirle her hikmetli işe o gecede hükmedilir.” İnsanların bir sene içerisindeki rızıkları, zengin veya fakir olacakları ve ecelleri gibi mühim hususlar o gece içerisinde meleklere bildirilir. O geceyi ibâdet ve tâatla geçirmek ve nafile namaz kılmak sevaptır. Adeta kaderimizin yazıldığıbu gece ve diğer kandil günleri bizler için büyük fırsattır. Rabbimizin tanımış olduğu bu fırsatları iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz. Öldükten sonra Rabbimizin huzurunda hesaba çekilmeden önce, bu mübarek günleri ve geceleri fırsat bilerek kendimizi hesaba çekmeliyiz. Rabbimizden beratımızı istemeliyiz.

Peygamber efendimizin (s.a.v)’in bu gecede ettiği şu dua ile bitirelim: “Azabından affına, gazabından rızana sığınır, senden yine sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamdetmekten âcizim. Sen seni senâ ettiğin gibi yücesin.”[iii]


Benzer Konular:

Answers ( 2 )

  1. Bir Kul avatarı
    1
    2021-03-27T06:51:49+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Allah bu geceyi hakkıyla ihya eden kullarından eylesin. Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca cehennemden kurtarağı kullatı arasına girmeyi nasip etsin İnşaAllah…

  2. Günahkar avatarı
    1
    2021-03-27T14:52:47+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Beraat kandili hakkında kısa bilgiler. Çok güzel açıklayıcı faydalı bilgiler olmuş. Allah bizlere af ve mağfiret eylesin.

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    BERAT KANDİLİ

    Mübarek üç aylardan olan, şaban ayının on beşinci gecesi berat gecesidir.

    Berat: suçtan, günahtan ve kötülüklerden kurtulmak demektir. Nasıl ki bir suçlunun kurtuluşu hâkimin kararına bağlı ise, o hâkim, ‘beratına karar verilmiştir’ demeden, suçlunun kurtuluşu mümkün değilse; maddi ve manevi bütün suç, günah ve kötülüklerden arınmak için de yüce rabbimizin beratı gerekmektedir. O’ (c.c.) nun affı, mağfireti ve rahmeti olmadan kimsenin kurtuluşu mümkün değildir.

    Bu günün anlam ve önemi hakkında sevgili peygamberimiz (sav) şöyle buyurmaktadır: “Allah şabanın on beşinci gecesi (beraat günü) dünya semasına tecelli eder ve kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısından daha çok kulunu af eder.”[1] Diğer bir hadisi şerifte ise; “Şaban ayının on beşinci gecesi Allah bütün Müslümanları bağışlar, yalnız şunlar hariç; kâhinler, içkiye düşkün olanlar, büyücüler, anne ve babasıyla ilişkiyi kesenler, çok kin tutanlar, Zinaya düşkün olanlar.”[2]

    Pekiyi bu önemli günü nasıl değerlendirmek gerekir. Af ve mağfirete kavuşmak isteyen mü’minlerin bu ve benzeri günleri çok iyi değerlendirmesi gerekir. Camilerimizde yapılan kutlamalara katılıp; Kur’an, namaz, tövbe ve dualarla geçirmek; bugün boynumuzu büküp, ellerimizi ve gönüllerimizi yüce arşın rabbine açmak; ümit ve korku, pişmanlık taşıyan gözyaşı ile af dilemek; samimi, içten ve yanarak dua etmek gerekir.

    – O halde bu gün berat günüdür.
    – Af olunup rahmete kavuşma gecesidir.
    – Günahların sürüklediği kötülüklerden, rahmanın rahmetine sığınma günüdür.
    – Afuv olan, affeden, affetmeyi seven Yüce Rabbimizin affını dileme günüdür.
    – Rabbimizin ‘isteyen yok mu vereyim’ dediği gündür.
    – Kısacası her müslümanın ganimet bilmesi, en iyi şekilde ve en hayırlı ölçülerde değerlendirmesi gereken önemli bir fırsattır.

    Sizlerin ve bütün İslam Aleminin berat kandilini kutlar, bütün İslam Aleminin kurtuluşuna vesile olmasını hidayeti elinde bulunduran yüce Allahtan niyaz ederim.

    —————
    [1] Tirmizi, Savm, 39
    [2] Müsned, ll. 176

    En iyi cevap

Cevapla