Paylaş
Beş vakit namaz ne zaman farz kılındı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
5 vakit namaz ne zaman farz kılındı?
Beş vakit Namaz ne zaman farz kılındı?
Peygamber efendimizden önceki şeriatler de beş vakit namaz yoktu. Fakat Müslümanların beş vakit namaz kılmaları farzdır. Beş vakit namaz, hicretten bir buçuk yıl önce peygamber efendimizin miraca çıktığı gece farz kılınmıştır. O geceden sonra da her Müslüman beş vakit namaz kılmaya başlamıştır. Üstelik kuran-i kerimin birçok ayetinde namaz kılmamız Allah tarafından emredilmiştir. Her Müslümanın bu emir gereği beş vakit namazını zamanında kılmamız gerekir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Rasulullah (sav)’den öndeki şeriatlerde, ümmetler de beş vakit namaz yoktu. Biz Müslümanlar olarak beş vakit namaz kılmamız farzdır. Bu beş vakit namazı inkar eden kişi kâfir olur. Beş vakit namaz Mekke’den Medine’ye hicretten yaklaşık bir buçuk yıl önce mirac hadisesinde farz kılınmıştır bizlere. Bizlere namazı emreden Rabbimiz (cc)’tur. Onun için beş vakit namazımızı mümkün mertebe cemaat ile kılalım.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Beş Vakit Namaz
Bilindiği gibi, beş vakit namaz farz kılınmadan önce Resûlüllah (A.S.) Efendimiz, İbrahim Peygamber’in (A.S.) Hanîf Dinine göre, namaz kılardı. İlim adamlarının çoğu bu namazın, ikisi sabah, İkisi de akşam olmak üzere dört rekât olduğunu belirtmişlerdir. Sonra Mi’rac gecesi beş vakit olarak farz kılınmıştır.
Kur’ân’da doksana yakın yerde namazdan bahsedilmekte ve ibâdetler arasında en çok ona yer verilmektedir. Ayrıca iki yerde namazın günde beş vakit olduğuna işaret edilmekte ve daha geniş açıklanması Hz. Pey-gamber’e (A.S.) bırakılmaktadır.
Sözünü ettiğimiz iki âyetten biri Rum sûresinde, biri de konumuzu teşkil eden İsrâ sûresinde geçmektedir.
Kitap ve Sünneti yeterince bilmeyen, İslâmî esaslar hakkında ciddi bir araştırma ve bilgisi olmayan bazt yarım aydınlar, «Kur’ân’da yalnız namazdan söz edilir, ama beş vakit olduğu açıklanmaz» diyerek mü’minlerin kafalarını bulandırmaya çalışırlar. Sadece ismen müslüman olan kişilerin ise, dinden tamamen soğumalarına yardımcı olurlar. Oysa Kur’ân’ın iki yerinde namazın beş vakit olduğu belirtilmiştir. Bununla beraber bir an varsayalım ki, Kur’ân’da beş vakitten söz edilmemektedir. Bu neyi ispatlar? Kur’ân’da hâkim olan ilâhî üslûp ve kurallardan biri de daha çok konuların, mesele ve hükümlerin ana fikrini, özetini-verip açıklama ve detayını Hz. Peygamber’e (A.S.) bırakmaktır. Aynı zamanda birçok konularda bilimsel araştırmalar yapılmasına, içtihatlarda bulunulmasına imkân vermek ve esneklik metoduyla insan aklına zemin hazırlamaktır.
Kur’ân’da zekât ve oruçtan da bahsedilir, ama zekâtın hangi maldan, ne kadar verileceği; orucun nasıl tutulacağı, daha çok nelere dikkat edileceği açıklanmaz, detayı Peygamberimizin (A.S.) sünnetine bırakılır.
Eğer Kur’ân’da her konu ve hüküm yeterince açıklansaydı, iki önemli sakınca ortaya çıkardı: Birincisi, Kur’ân’ın en az dört, beş cilt olması gerekirdi. İkincisi ise, ilmî araştırmalara, istinbat ve içtihatlara fazla gerek kalmazdı. Bir üçüncüsü ise, Kur’ân’ı ezberlemek zorlaşır, onunla meşgul olanlar azalırdı
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Beş vakit namaz (Fajr, Öğle, İkindi, Akşam ve Yatsı), Hz. Muhammed’in (s.a.v) yaşamı boyunca Allah’tan gelen bir dizi vahiyle farz kılınmıştır. Her bir namazın ne zaman kılındığına dair belirli zaman çizelgesi biraz farklılık gösterir, ancak beş vakit namazın genel yükümlülüğü İslam’ın erken döneminde kurulmuştur.
Farz kılınan namazların genel sıralaması şöyledir:
Sabah namazının iki rekat zorunluluğu, Hz.Muhammed’in (s.a.v) peygamberliğinin erken dönemlerinde, Kuran’ın ilk vahiylerinden kısa bir süre sonra belirlendi.
Dört rekat Öğle namazı ve dört rekat ikindi namazının farz olması İslam’ın ilk yıllarında farz kılınmıştır.
Üç rekat akşam namazının farziyeti, Hz. Muhammed’in Medine’ye hicret etmesinden sonra ortaya çıkmıştır.
Dört rekat yatsı namazının farziyeti daha sonra Medine döneminde farz kılınmıştır.
İslam vahyinin ilerleyici doğasını ve Hz. Bugün bildiğimiz şekliyle beş vakit namazın son ve eksiksiz şekli Hz.Muhammed’in yaşamı boyunca oluşturulmuştur.