Besmele ve niyet olmadan gusül ve abdest

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Besmele ve niyet unutulduğunda gusül veya abdest sahih olur mu?

Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 98,103). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Ancak abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur.
Şâfiî mezhebine göre, abdest ve gusülde niyet farz iken, gusle başlarken besmele çekmek ise sünnettir (Şirbînî, Muğnî’l-muhtâc, I, 85-86, 125; Erdebilî, el-Envâr, I, 31-39).

Evet, abdest veya gusülde besmele ve niyet unutulduğunda, abdest ve gusül geçerlidir. Hanefi mezhebine göre niyet ve besmele sünnettir; dolayısıyla ihmal edilmeden ve besmele çekilmeden alınan abdest ve gusül sahih kabul edilir. Ancak bu durumda sünnet sevabından mahrum kalmaktır.

Şafii mezhebine göre ise niyetli abdest ve gusül için farzdır, yani niyet etmeden abdest ve gusül geçersiz olur. Besmele ise sünnettir ve unutulması guslün yapılamayacağını etkilemez.

Hanefi mezhebine göre abdest ve gusülde niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir. Yani bunlar yapılmadan alınan abdest ve gusül de geçerlidir, ancak sünnet sevabından mahrum kalınmış olur. Şafi mezhebine göre ise abdest ve gusülde niyet farzdır, gusülde besmele çekmek ise sünnettir.

Yani Hanefi mezhebine göre besmele ve niyet edilmeden alınan abdest ve gusül sahihtir, Şafii mezhebine göre ise niyet edilmeden alınan abdest ve gusül sahih değildir.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2021-03-06T14:23:00+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hanefi mezhebine göre besmele ve niyet etmek abdestin ve guslün sünnetidir. Hanefi mezhebine mensup bir Müslüman gusül abdesti ve normal namaz abdesti alırken besmeleyi ve niyet etmeyi unutma bile abdesti ve guslü geçerlidir. Şafi mezhebine göre abdest ve gusül de niyet etmek farzdır.

    En iyi cevap
    1
    2024-09-30T12:17:09+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Abdest almaya niyetleneceksin. Niyet, abdesti ibadet amaçlı olarak kalben bilmek demektir. Dil ile niyet etmek zorunlu değildir, kalpte niyet etmek yeterlidir. Mesela abdestin gerçekleştiğinin “namaz için abdest alıyorum” diye katılmaya niyetli olduğu sayılır. Kişi niyet etmezse abdest geçersiz olur çünkü abdest bir ibadet olarak yerine getirilmeli ve niyetsiz ibadet olmaz.

    Besmelenin durumu: Abdest alırken besmele çekmek de sünnettir. Yani abdeste başlarken “Bismillahirrahmanirrahim” demek tavsiye edilmiştir. Ancak besmele çekmeyi unutmak veya söylememek abdesti bozmaz. Abdest geçerli olur, çünkü besmele sünnettir, farz değildir. Besmele çevirise abdest alan kişi sünnet sevabı kazanır.

    3. Niyet ve Besmele Olmadan Yapılan Abdest
    Niyetsiz abdest: Niyet etmek, abdesti ibadet niyetiyle gerçekleştirmektir. Eğer kişi abdest almak niyetinde değilse, o abdest dini tam anlamıyla geçerli değildir, çünkü abdest bir ibadettir ve niyetli ibadetin temel unsurlarından biridir. Niyetsiz alınan abdest, sadece bir temizlik işlemi olur ama dini açıdan geçerli olmaz.

    Besmelesiz abdest: Abdest alırken besmele çekmek sünnettir, ancak zorunlu değildir. Yani besmele çekilmezse abdest bozulmaz, geçerli olmaya devam eder. Ancak besmele çekerek sünnetin yerine geçmesi olur ve sevap kazanılır.

    Gusül ve Abdestin Niyet ve Besmele ile İlgili Özet Hükümleri:
    Niyet: Gusülde ve abdestte niyet farzdır, kalpten yapılması yeterlidir. Niyet edilmeden yapılan gusül veya abdest geçerli olmaz.
    Besmele: Besmele çekerek sünnettir. Besmele çekilmezse, gusül veya abdest geçerli olur ama sünnet sevabı alınmaz.
    Niyetin Önemi
    Niyet, bir ibadetin Allah rızası için gerçekleştirilmesidir. İbadetler, maddi temizlikten manevi bir amaca yöneliktir. dolayısıyla ibadetin bu manevi tazminatı oluşur. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “Ameller niyetlere göredir. Onun kişinin niyet ettiği şeylerin karşılığını alır.” (Buhârî, Bedʿü’l-Vahy, 1).

    Bu hadis, niyetin İslam’da ne kadar önemli bir yer bulunduğunu gösterir. Gusül veya abdest de bir ibadet etmekten kasıtsız yapılmaya kabul edilmez.

    Eğer gusül veya abdest sırasında aklınızdan çıkarmayın ya da yanlış yapma konusunda endişeleriniz varsa, rahat olmalısınız. Niyetin kalpten yapılması yeterli ve niyetle ilgili şüpheler genellikle vesvese olabilir.

Cevapla