Paylaş
Besmelenin fazileti
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Besmelenin önemi ve fazileti
BESMELENİN FAZİLETİ
Besmele, Allah’ı anmanın, Allah’a güvenmenin, Allah’tan yardım istemenin, Allah’a teslimiyetin ve Allah’a sığınmanın bir ifadesidir. Dinimizde meşru olan her işe besmele ile başlamak öğütlenmiştir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Besmele ile başlamayan her iş bereketsiz ve güdüktür”(1) Besmele, yapılacak bütün işlerde Allah’ın ismini öne almayı gerçek niyetin dünya ve onun içindekileri değil, Allah’ın rızasını kazanmak olduğunu ifade eder.
Besmelede en önemli husus Allah’ın ismini anmak ve girişilecek işten önce onu zikretmektir. Bir işi yaparken kendi adıma değil, Allah adına iş yapmanın ifadesidir. Yapılacak işlerde besmele çekmek dinimizin adabındandır. Kur’an-ın ilk indirilen ayetinde: “Yaratan Rabbinin adıyla oku”(2) buyrulması bu gerçeği dile getirmektedir. Kişi besmele ile Allah’ın adının, onun Rahman ve Rahim isimlerinin öne çıkmasını, başladığı işe güç yetirebilmesi için gereken takatin kendisine verilmesini beklediğini ve aciz bir varlık olarak onun yardımına muhtaç olduğunu belirtmiş olur.
Her işe başlama, her bir şeye yöneliş onun dilemesiyle ve yaratmasıyla meydana gelir. Dolayısıyla her işe, her harekete onun adını anarak başlamak temel gayemiz olmalıdır. Her kim Allah’ın adını öncelikle anar ve işine öyle başlarsa Allah ona o işini kolaylaştırır ve o iş sonuçsuz kalmaz. Kişi besmele ile Allah’ın yardım ve ni’metleriyle karşılaşacak, şeytanın vesvesesinden ve aldatmasından korunmuş olacaktır. İşe besmele ile başlamak Allah rızasına uygun iş yapmanın ilk adımıdır. Mü’min yemesine, içmesine, oturmasına kalkmasına konuşmasına yani bütün işlerine besmele ile başlar. Besmele mü’minin anahtarıdır. O bu anahtarla zorlukların üstesinden gelebilir, meşakkatlere göğüs gerebilir ve istediklerini elde edebilir.
Besmele ile Allah adının her şeyden önce geldiği ve her şeyin onun iradesiyle, yaratmasıyla başladığı belirtilmiş olur. Kur’an-1 Kerim’de: “O ilktir, sondur, zahirdir batındır. O her şeyi bilendir” buyrularak bu gerçeğe işaret edilmiştir. Besmele ile Allah yüceltilir şeytan kahredilir. Ebü Müleyh (r.a.) bir adamın şöyle dediğini anlatır: Rasülüllah (s.a.v.)’in terkisine binmiştim. Rasülüllah (s.a.v.)’in hayvanının ayağı tökezledi. Bunun üzerine ben şeytan helak olsun dedim. Rasülüllah bana “şeytan helak olsun deme. Çünkü sen böyle söylediğin zaman o büyükle-nir. Hatta kendisini bir ev gibi görür ve şöyle der: “kuvvetimle bunu yaptım “Fakat sen” Bismillah” de. Zira sen böyle söylediğinde o küçülür hatta sinek gibi olur. “(4)hadisi bu gerçeği en güzel şekilde açıklamaktadır.
Müslümanın besmeleyi dilinden hiç düşürmemesi meşru işlerini onun önderliğinde yapması gerekir. Bu ise besmeleyi gönüllere işlemekle mümkündür. Bu sayede Müslüman her an Allah’ı anar ve onun ilahi yardımına mazhar olur.
Kaynaklar:
1-Acluni, Keşffil Hafa, c.2,sh.l56 2-Alak 96/1 3-Hadid 57/3 4-EbuDavud, “Edeb” 85
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Besmele Nedir? Kısaca
Besmele kuranı kerimde sürelerin başında bulunur. Aynı zamanda Neml süresinin 30. Ayetinde de geçmektedir. Besmele Tevbe SSuresnin haricinde bütün surelerin başlangıcında yer almaktadır. Güncel hhayatımızdada sıklıkla bazen de besmeleyi “Bismillah” şeklinde kısaltılmış oolarakta kullanmaktayiz.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Müslümanlar için besmele çok önemli konulardan biridir. Besmelesiz ne yemek dahi yemeyiz. Besmele Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla cümlesinin anlamıdır. Besmele ile ilgili Peygamber (efendimiz Hz. Muhammed (sav) bir hadisi şeriflerinde “Besmele ile başlanmayan her iş bereketsiz ve sonu güdüktür” diye buyurmaktadır. Peygamberimiz her hayırlı işlerimizde Besmele ile başlamamızı tavsiye etmiş, kendisine bu idareye hayatının sonuna kadar kullanmıştır.