Beytü’l Mal Ne Demek?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Beytul Mal Ne Demek

Beytü’l Mal Ne Demek? Kısa bilgi

Arapça beyt (ev) ve mal kelimelerinin birleşiminden meydana gelen beytülmal kelimesi, sözlükte “mal evi” anlamına gelir. Terim olarak ise, İslâm tarihinde devlet hazinesi, devletin bütçe ve maliye işlerine bakan kurum anlamında kullanılmıştır.

Ana hatlarıyla beytülmalin gelir kaynaklarını; müslümanlardan alınan zekat ve öşür gibi vergiler, araziden alınan vergiler, İslâm devletinin tebaası olarak yaşayan gayrimüslimlerden alınan “cizye” vergisi, savaştan elde edilen ganimet ve Devletin zaman ve duruma göre tayin ve takdir edeceği vergiler oluşturmaktadır.

Beytülmal ile ilgili hususlar, devletin sosyal adaleti temin edip bütün vatandaşların refah ve saadetini sağlaması, toplumda hakça bölüşümün, külfet ve nimetlerin dengeli ve adaletli tarzda dağıtımının temini gayesine matuf olup, zaman ve şartlarla yakından ilgisi bulunmaktadır.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2023-07-07T09:13:01+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Beytulmal genel ifade ile bir devletin içerisinde bulunduğu maddi kazançların gelir giderin taşınmazın kayıtlı olduğu fiziki bir yapı içerisinde saklandığı bir devlet hazinesi olarak ifade edilen beytulmal kelimesi olarak kullanılan bir ifadedir.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Beytü’l Mal” Arapça kökenli bir terim olup, “malın evi” veya “hazine” anlamına gelir. İslam’ın sosyal ve ekonomik kurumlarından biridir. Beytü’l Mal, Müslüman toplumun ihtiyaçlarını karşılamak, fakirlere, yetimlere, yoksullara yardım etmek, zekât, sadaka ve diğer bağışları toplamak ve dağıtmak gibi fonksiyonlara sahip olan bir merkezi hazine veya kamu malidir.

    Beytü’l Mal, İslam devletlerinde hükümetin ve Müslüman toplumun maddi yardımları toplama, dağıtma ve yönetme amacıyla kullanılan bir kurumdur. Müslümanların zekât ve sadaka gibi malî ibadetlerini toplamak ve bunları ihtiyaç sahiplerine adaletli bir şekilde dağıtmak için oluşturulmuştur. Bu şekilde toplanan kaynaklar, fakirlerin, yetimlerin, dul kadınların, yoksulların, askerlerin ve diğer ihtiyaç sahiplerinin desteklenmesi, kamu hizmetlerinin finanse edilmesi ve sosyal yardım projelerinin yürütülmesi gibi amaçlar için kullanılır.

    Beytü’l Mal, İslam’ın sosyal adalet, yardımlaşma ve dayanışma prensiplerine uygun olarak, toplumun en zayıf ve ihtiyaç sahibi kesimlerine yardım etmek ve onların refahını sağlamak için bir araç olarak kullanılır. Bu kurum, İslam’ın sosyal ve ekonomik yardımlaşma prensiplerini uygulamaya yönelik bir mekanizma olarak önemli bir rol oynamıştır.

    En iyi cevap

Cevapla