Paylaş
Bidatlerle ile İlgili Ayet ve Hadisler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Bidatlerden sakınmak ile ilgili ayet ve hadisler
BID’ATLARDAN VE SONRADAN ÇIKMIŞ ŞEYLERDEN SAKINMAK
AYETLER ARAPÇA TÜRKÇE
Allah Teala şöyle buyurmuştur:
Haktan sonra sapıklıktan başka ne vardır? (Yunus: 32).
Kitapta hiç bir şeyi eksik bırakmadık (En’am: 38).
Eğer bir şeyde çekişirseniz onu Allah’a ve Resulüne havale ediniz (Nisa: 59).
Benim doğru yolum budur. Öteki yollara gitmeyin ki sizi onun yolundan saptırır (En’am: 153)
Deki: Eğer Allah’ı seviyorsanız, bana tabi olun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın (Al-i İmran: 31).
Bu bapta ayetler çok ve bellidir.
HADİSLER ARAPÇA TÜRKÇE
Hadislere gelince bunlar da çok ve meşhurdur. Biz sadece bir kısmını vermekle yetineceğiz
. 170/1 عن عائشة رضي الله عنها قالت: قال رسول اللہ ﷺ: «من
أحدث في أمرنا هذا ما ليس منه فهو رد» متفق عليه. وفي رواية لمسلم «من عمل عملا ليس عليه أمرنا فهو رد
( 1/170-Hz. Aişe radiyallahu anhadan: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir: Kim bu işimizde ondan olmayan bir şey icat ederse, o rettir. Müttefekunaleyh. Müslim’in bir rivayeti de şöyledir: Kim emrimiz olmayan bir amel işlerse o, rettir.
Lügatler: İş din işidir. Ret, ona iltifat edilmez ve onunla amel edilmez demektir.
Hadisten çıkan hükümler: İmam Nevevi, kötü şeyleri iptal etme de bu hadis muhafaza edilmeli ve şahit getirilmelidir, demiştir. Hafiz İbn Hacer de: Bu hadis, dinin belli usul ve kurallarından sayılmıştır, demiştir. Dinle çarpışan ve dinin genel kurallarına veyahut özel naslarına ters düşen şeyin reddini ifade eder. Ama yeni çıkan bir şey din le çarpışmaz, bilakis dinin asıllarından birine raci olur yahut hükümlerinden birinin altına girerse, o ret değildir. Hatta vacip veya mendup olur. Mesela silahları geliştirmek ve yeni kuvvetler hazırlamak vaciptir. İlmi yaymak ve insanları eğitmek için enstitüler kurmak ve kitaplar basmak vb. şeyler menduptur. Bid’atın genel tarifi şudur: İnsanların Allah’a yaklaşmak maksadıyla ibadet için yaptıkları bir şey. eğer o hususta kitap ve sünnette bir buyruk yoksa o bid’attır ve rettir.
۱۷۱/۲ وعن جابر رضي الله عنه قال: كان رسول اللہ ﷺ إذا خطب أحمرت عيناه، وعلا صوته، وأشتد غضبه، حتى كأنه منذر جيش يقول:
«صبحكم ومساكم» ويقول: «بعثت أنا والشاعة كهاتين، ويقرن بين أصبعيه السبابة والوسطى، ويقول: «أما بعد، فإن خير الحديث كتاب الله، وخير الهدي هدي محمد ﷺ، وشر الأمور محدثاتها، وكل بدعة ضلالة، ثم يقول: «أنا أولى بكل مؤمن من نفسه، من ترك مالا فلأهله، ومن ترك دينا أو ضياعاً فإلى وعلي»
2/171-Cabir radıyallahu anh diyor ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem hutbe irat ettiği zaman gözleri kızarır, sesi yükselir ve öfke si artardı. Sanki bir orduyu, sabahleyin size düşman hücum edecek diye uyaran biri gibi idi. Ben Peygamber olarak gönderildiğimde kıyamet şöyle idi der ve şehadet ve orta parmaklarını birbirine yaklaştırır ve:
İmdi, sözlerin en hayırlısı Allah’ın kitabıdır. Hidayetlerin en ha yırlısı, Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemin hidayetidir. İşlerin en kötüsü sonradan çıkanıdır. Bütün bid’atlar sapıklıktır, derdi. Sonra da şöyle derdi: Ben her mü’mine canından daha yakınım. Kim mal bırakırsa ailesinindir. Kim de borç yahut çoluk çocuk bırakırsa banadır. Müslim.
Lügatler: Uyarıcı, korkunç bir şeyi haber verendir. Parmaklarını yaklaştırması, kıyametin yakınlığından kinayedir. Kıyamet dünyanın geçen ömrüne nisbetle yakındır. Sonradan olan şeyler; kitap ve sün nette bulunmayan, hakkında icma olmayan veyahut bunlarda aslı bilinmeyen şeylerdir. Bid’at için de bir önce geçen hadistekiler söylenebilir.
Hadisten çıkan hükümler: Bir insanın en hayırlı meşgul olması gereken şey; Allah’ın kitabı ve Resul’ünün sünnetidir. Dine ters düşen ve dinde hiçbir aslı olmayan bid’atlarla mücadele edilmelidir. Yetimleri ve acizleri Müslümanların beytülmalinden yedirmelidir. Bunlara bakan yetkililer Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin makamında sayılırlar. Miras helaldır.
۳/١٧٢ وعن العرباض بن سارية رضي الله عنه حديثه السابق في باب المحافظة على الشئة
3/172-Sunneti muhafaza etme babında Irbad bin Sariye radiyallahu anhten rivayet edilen önceki hadis de bu konuyla ilgilidir.
Kaynak: Riyadus-salihin
Dini Sitelerimiz:
BENZER KONULAR:
- Bidat nedir, ne değildir? kısaca
- Bidat nedir? Kısaca
- Bid’at nedir? Bidat ne demek
- Bidat nedir? Bidat Örnekleri
- Sesli niyet bidat mi?
- Tümünü görüntüle.
- Sesli niyet Bidat mi?
- Bid’at nedir? Bidat ile ilgili ayet ve hadisler
- Ehl-i Bidat, ehl-i furkat, firka-i dâlle (sapmış fırka) kavramları
- Bidat ve hurafeler diyanet
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bid’at konusuyla ilgili Kur’an-ı Kerim’den ayetler ve Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) hadislerinden bazılarını şu şekilde özetleyebiliriz:
Kur’an-ı Kerim’de Bid’atlerden Sakınmaya Dair Ayetler:
Bid’atlerden Sakınmaya Dair Hadisler:
Bu ayetler ve hadisler, dinde sonradan ortaya çıkarılan ve aslında Kur’an ve sünnette dayanağı olmayan yeniliklerin reddedilmesi gerektiğini, doğru yolun Allah’ın kitabı ve Peygamber’in sünneti olduğunu vurgulamaktadır. Bid’atler, İslam’ın saflığını bozacak tehlikeler olarak kabul edilmiştir ve bu nedenle Müslümanların onlardan sakınmaları önemle tavsiye edilmiştir.