Paylaş
Bilimsel teorilerin Kur’an’daki her konuyu ispatlaması gerekli midir?
Question
Teorilerin Kur’an-ı Kerim ile Temellendirilmesi
Bilimsel teorilerin Kur’an’daki her konuyu ispatlaması gerekli midir? Bilim geliştikçe ispat atacak mıdır?
Bilimsel teorilerin kur’an-ı Kerim’deki her konuyu ıspatlaması bilmesi mümkün değildir. Çünkü Kur’an’da zikredilen her konu Bilimin konusu içerisinde yer almaz. Örneğin, melekler, cinler, Cennet ve cehennem vb. konular bilimin ispatlayabileceği alanın dışında kalmaktadır. Bununla birlikte Allah’u teala Kur’an-ı Kerimde, göklerin ve yerin yaratılması, gökten su indirilmesi, insanın yaratılışı ve cenin anne karnında geçirdiği merhaleler gibi bilimin alanına giren konulardan bahseder. Söz konusu ayetlerin anlaşılmasında elde edilen bilimsel bilgiler yardımcı olabilir, olmaktadır.
Bilimsel konuların İlgi alanına giren hadislerden bahsetmesi, Kur’an’ın Allah sözü olduğu konusunda ikna edici bir rol üstlenmesi açısından da önemlidir. ancak kur’an-ı Kerim’in bir bilim kitabı değil, insanlar için Hidayet kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Kur’an, insanlara dünyaya gönderiliş amacı ne hatırlatmak ve bu amaca uygun bir hayat yaşaması için rehberlik etmek üzere gönderilmiştir. Söz konusu ayetlerdeki amaç da, insana Allah’ın yüceliği, Verdiği nimetler, ölümden sonraki hayat vb. iman hakikatleri düşündürmek ve farkındalık kazandırmaktır.
Bilimsel bilgi sürekli değişime ve gelişmeye açık bir yapıda iken, Kur’an vahiy kaynaklıdır ve değişime açık değildir. Bu nedenle Kur’an’ın ayetlerini bilimsel teoriler ile anlamaya çalışmanın bir takım sıkıntıları vardır. Nitekim bir dönem kabul edilen bir bilimsel teori ile açıklanan bir ayet aynı teorinin aksi ispatlandığında nasıl izah edilecektir? Elbette bilim, Kur’an’ın anlaşılmasında bize yardımcı olabilir ancak her bilimsel gelişme ile Kur’an’ın ilgili ayetlerini uzlaştırmaya çalışmak- bilimsel bilgi sürekli gelişme ve değişme gösterdiğinden doğru bir usül değildir. Ancak Kur’an’ın bilimsel bilginin konusu olabilecek hususlara temas eden ayetleri, insanların düşünmesi, araştırması ve ibret alması çok önemli bir teşvik unsurudur. Rabbimiz Al-i İmran süresi 190.191. ayetlerde şöyle buyurur: “ Göklerin Ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün farklı oluşunda aklıselim sahipleri için elbette ibretler vardır. onlar ayakta dururken, otururken, yatarken hep Allah’ı anarlar; göklerin ve yerin yaratılışı düşünürler: “ Rabbimiz! sen bunu boş yere yaratmadın, seni tenzih ve takdis ederiz. bizi cehennem azabından koru!” kur’an-ı Kerim’de insanları düşünmeye ve araştırmaya sevk edecek pek çok ayet bulunmaktadır. Kur’an’ın içeriğini bilimsel bilgilerle uyumlu hale getirmeye uğraşmak yerine, Allah’ın düşünmemiz ve ibret almamız için dikkatinizi çektiği noktaları araştırmak, bilim insanlarının ufkunu açıp daha ileri düzey çalışmalar yapmalarını sağlayacaktır. Diyanet
Cevapla