Paylaş
Bir günde hem kaza namazimi hem sünnet namazi hemde nafile namazlari kilabilirmiyim?
Question
Selâmun aleyküm,
Benim 5 yıl kaza namazım var 3-4 aydir hem sünnetleri hem bir günlük kaza namazı borcumu hemde 3 nafile namaz kiliyorum(duha,şükür,tövbe).ancak internette üzerinde namaz borcu olan birinin başka namazlarla meşgul olmasinin haram oldugu ve biran önce kazalarini bitirmesi gerektiği yazıyor.
benim şimdi kıldığım sünnetler ve geriye kalan namazlarim kabul olmadımı ben bu düzenime devam etmek istiyorum bu günahmı allahın üzerimde hakki oldunu düşündüğüm için her gün şükür tövbe ve duha namazi kiliyorum bu içimden gelen bir şey birakmak istemiyorum bu bana zor gelmiyor ve boş vaktim var ayni zamanda peygamberimizinde sünnetine deuymak istiyorum bu beni hoşnut ediyor.
Sünnet namazlarınıda terk etmek istemiyorum.bir an önce cevaplarsaniz çok sevinirim çünkü yanlış yapiyorsam düzeltmem lazim.
Allah sizden razi olsun.
Ve aleykumusselam ve rahmetullah
Kaza namazları olan kişinin sünnetleri kılıp kılmayacak konusu mezhepler arasında ihtilaf konusudur.
Hanefi mezhebine göre kaza namazı olduğu halde kişi sünnet kılabilir her gün hem kazaklar hem sünnet kılar özellikle Farz namazlardan önce ve sonra kılınan namazlar dansöz ediyorum diğer sünnetlerde kılınabilir fakat özellikle farz namazlara tabi olan sünnetler çok önemlidir.
Şafii mezhebine göre kaza namazı borcu olanlar sünnet namazlar çünkü boş ödenmeye daha layıktır.
Şöyle bir örnek verelim borcu olan birisi eline para geçtiği zaman borcunu mu ödemeli sadaka mı vermelidir?
Elbette borcunu kapatması daha doğrudur
size tavsiyemiz kendi mezhebine uyunuz Hanefi mezhebine göre kılınabilir Hanefi iseniz devam ediniz
Answers ( 2 )
Kaza namazı bulunan birinin nafile namaz kılıp kılmayacağı meshepler arasında ihtilaflı bir durumdur.
Hanefi mezhebine göre, kaza namazı olan birisi hem kaza namazı kılabilir hem de namazın sünnetlerini kılabilir.
Şafii mezhebine göre ise; kaza namazı olan biri sünnet namaz kılmamalıdır. Çünkü kaza namazı kılmak farzdır.
Evet, farz namazlar, sünnet namazlar ve nafile namazlar da dahil olmak üzere bir günde birden fazla namaz kılmak caizdir. Her dua kategorisi farklı bir amaca hizmet eder ve kendi önemini taşır.
Farz Namazlar: Bunlar, her yetişkin Müslüman üzerine farz olan beş vakit namazdır (Fajr, Öğle, İkindi, Akşam ve Yatsı). Belirli vakitleri ve yapılması gereken rekat sayıları vardır.
Sünnet Namazları: Yapılması şiddetle tavsiye edilen nafile namazlardır. Sünnet namazlar, farz namazlardan önce ve sonra kılınabilir. Sünnet Muakkede (vurgulanan veya şiddetle tavsiye edilen Sünnet dualar) ve Sünnet Ghair Muakkede (vurgulanmayan veya daha az tavsiye edilen Sünnet dualar) içerir.
Nafile Namazlar: Kişinin fazladan sevap kazanmak ve Allah’a yakınlaşmak için kıldığı nafile namazlardır. Zorunlu veya şiddetle tavsiye edilmezler, ancak şiddetle tavsiye edilirler. Nafile namazlar, belirli kısıtlı vakitler dışında, gece ve gündüzün her vakti kılınabilir.
Farz namazların farzlarını vakitlerinde yerine getirmek şartıyla, bu farklı namazları aynı gün içinde bir arada kılmak caizdir. Farz namazlarla ilgili sünnet namazları kılabileceğiniz gibi, gece ve gündüz ek Nafile namazlar da kılabilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki her namazda niyetin belli olması, namazların samimiyetle ve odaklanarak kılınması gerekir. Ayrıca dengeyi korumak ve diğer sorumlulukları ihmal edecek veya gereksiz yere zahmete sokacak kadar nafile namazlarla aşırı yüklenmemek tavsiye edilir.
Namazların sayısı veya zamanıyla ilgili özel endişeleriniz veya sorularınız varsa, size İslam’ın öğretilerine ve özel durumunuza göre rehberlik edebilecek bilgili alimlere veya güvenilir dini otoritelere danışmanız tavsiye edilir.