Paylaş
Bir kadının 90 kilometre uzak yola çıkması caiz mi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Bir kadının 90 kilometre uzak yola çıkması caiz mi
Bayanların 90kmden fazla yol gitmesi haram mıdır (tek başına)
Bu günlerde kadınların sefere çıkması gündemde ve bu dini hüküm hafife alınıyor
Bu bu Demirdöküm kadınlarla sınırlama ile alakalı değildir aksine kadınların korunma ile ilgilidir
Dört mezhebe göre kadın 90 kilometre ve daha uzak bir yolculuğa mahremi olmadan çıkamaz imam şafii’nin imamı azam’ın görüşlerine bakabilirsiniz
Zehide yetiş ile Mustafa karataş çıkmış televizyona: başlık ‘nurettin yıldız yine saçmaladı’
Bu konuyu konuşuyorlar ve bu hadis ile dalga geçiyorlar. Allah gerçekten sonumuzu hayretsin bu toplum ne zaman bu kadar yozlaştı.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bir kadının mahremsiz olarak belirli bir mesafeye gitmesinin caiz olup olmadığı konusunda İslam’da âlimler arasında farklı görüşler vardır. Yaygın olarak tartışılan mesafe, İslam hukukunda tipik olarak “seyahat mesafesi” veya “safar” olarak anılır.
Alimlerin çoğu, bir kadının mahremsiz olarak, genellikle yaklaşık 77 kilometre (veya 48 mil) olarak tanımlanan yolculuk mesafesinden daha az mesafeye gitmesinin caiz olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Bu durumda kadın tek başına veya başka kadınlarla veya güvenilir refakatçilerle seyahat edebilir.
Ancak mahremsiz olarak gidilecek mesafenin ötesinde bir mesafeye gitmek söz konusu olduğunda, âlimler arasında farklı görüşler vardır. Bazı âlimler, bir kadının bu kadar uzak bir mesafeyi mahremsiz olarak seyahat etmesinin, yolculuk sırasında karşılaşabileceği olası riskler ve zorluklar nedeniyle caiz olmadığı görüşündedirler. Kadının yolculukta yanında mahrem olmasının önemini vurgulayan hadislere (Hz.
Diğer bilim adamları, modern ulaşım ve güvenlik önlemlerinin koşullarını göz önünde bulundurarak daha esnek bir duruş sergiliyor. Uçak veya organize ulaşım gibi güvenli ve güvenli seyahat araçları varsa, bir kadının seyahat mesafesinin ötesine mahremsiz seyahat etmesine izin verilebileceğini savunuyorlar. Kişisel güvenliğin korunmasını çağdaş yaşamın ihtiyaçları ve fırsatlarıyla dengeleyerek gereklilik ve kamu yararı ilkelerini aktarırlar.
Bireysel görüşlerin kültürel bağlamlara, yerel geleneklere ve İslami metinlerin yorumlanmasına bağlı olarak farklılık gösterebileceğini not etmek önemlidir. Bu nedenle, kadınların bilgili bilim adamlarına danışmaları veya kendi özel durumlarına ve toplumlarında hakim olan normlara dayalı olarak özel ve güncel tavsiyeler sağlayabilecek güvenilir kaynaklardan rehberlik almaları önerilir.