Paylaş
Bir Müslümanın Ecnebiden Faiz Alması Helal Mi?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ecnebiden Faiz Alması
Selamun aleyküm.Hocam ben de her müslüman gibi faizin haram olduğunu biliyorum.Ve faiz yemek büyük günahlardan biridir.Benim internet üzerinden yatırım yapmayı düşündüğüm bir sistem var.Bu yatırım sistemin içinde faiz var.Yani mesela 1 dolar yatırırsam günde 2 dolar kesin olarak faiz verecekler.Normalde bu faizi almam büyük günah.Fakat internette bu konuyla ilgili şöyle bilgi buldum.Aktarıyorum: ‘Ecnebi ülkelerde, müslümanların, gayrimüslimlere ödünç verip, onlardan faiz almalarının caiz olduğu Mülteka’da yazılıdır. Mecmaül enhür ve Dürer’deki hadis-i şerifte, gayrimüslim ülkelerde, müslümanların kâfirlerden faiz almalarının caiz olduğu bildirilmiştir. Bundan başka zaruret dışında faiz her yerde her zaman haramdır. (Cevhere)
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in(sav)’“Bizimle, bize karşı savaş halinde olan halk (dar’ul-harp ahalisi) arasında faizli işlem olmaz. Bir dirhem verip onlar*dan bin dirhem alabiliriz, onlardan alırız ama verme*yiz[3].” diye böyle bir hadisi varmış.
Benim yatırım sistemini kuranlar yani bana yatırdığım para kadar faiz verecek olanlar ecnebi.Bu iş illegal değil.Bu iş bitcoin madenciliği,bitcoin ticareti ve forex yatırımı.Bitcoin yatırımı sayesinde büyük karlar elde edilebiliyor.Benim bu yatırımdan elde edeceğim kazanç garanti.Ecnebiler bana faizi kendi gönül rızalarıyla verecekler.Herhangi bir taraf mağdur olmayacak.Benim yatırım yapacağım firma Avrupa’da.Yani Türkiye’de değil.Bu işte dolandırıcılık yok.Kendim test ettim.Ben bu şekilde faiz alırsam yine de günaha girer miyim?Hocam bu konu benim için çok önemli.Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim.Hayırlı günler…
Cevap:
Faiz he ne şekilde kiminle olursa olsun kesinlikle haramdır. Bitcoin caizmi Diyanet Para, devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, kağıt ya da metal nesnedir. Sanal para ise; arkasında herhangi merkezi finansal kurum bulunmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkan tanıyan her kullanıcı için özel kriptolanmış/şifrelenmiş para birimidir. Bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi zati bir değere sahip olmalıdır. Değer kazanıp kaybetme hususunda spekülasyona açık olmaları daha çok kara para aklama amacı gibi meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabilmesi ve devletin denetim ve gözetiminden uzak olması gibi sebeplerle sanal paraların alım satımını yapmak şu aşamada dinen uygun değildir.”
Cevap:
peki ben bu bitcoin yatırımından kazandığım parayı yeme – içme,giyim,barınma ihtiyaçlarımı karşılama için kullanmasam da tedavi masraflarım,internetteki reklam masraflarım ve sigorta masraflarım için bu bitcoin yatırımından kazandığım parayı kullansam dinen caiz olur mu?
Benzer Konular:
Cevapla