Bir saat veya bir gün adaletle hükmetmek, bir sene veya altmış sene nafile ibadet’ten hayırlıdır

Question

Bir saat veya bir gün adaletle hükmetmek, bir sene veya altmış sene nafile ibadet’ten hayırlıdır

iyilik ve kotuluk icin dua Hadisi serif

Adaletle ilgili hadis ve açıklaması

“Bir saat veya bir gün) adaletle hükmetmek, bir sene veya altmış sene nafile ibadet’ten hayırlıdır.” (el-Aclûnî, Keşfu’l-Hafâ, II, 58, 1721; Bkz. ez-Zeylâî, Nasbu’r-Râye, IV, 67)

Bu rivayetler zayıf bile olsa, adaleti teşvik ettiğinden bir sakıncası olmaz. Çünkü adalet farzdır ve bu farzın önemi, sadece kişiyi değil, bütün toplumu ilgilendirmektedir.

İbadetin sevabı, eda eden kimseye aittir. Adalet ise, tüm insanlara faydalı olur. Bu açıdan ayrı bir değeri vardır. Ancak bu sevabın, nafile ibadetlere göre olduğunu unutmamak gerekir.

Diğer taraftan, bu ve buna benzer rivayetler, nafile ibadetlerin -haşa- değersiz olduğunu göstermek için değil, üzerinde durulan konuya daha çok önem verilmesi gerektiğini bildirmek içindir. Böylece, bir farzın, sünnet bile olsa nafile ibadetlerden ne kadar önemli olduğu vurgulanmaktır. Bu konu adalet gibi toplumun tamamını ilgilendiren bir farz olursa, önemi daha da artmakta ve verilecek sevap da ona göre olmaktadır.

Allah, adaletle hükmetmeyi emreder:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Bu söz, adaletin ve doğru bir yönetimin, ibadetten daha değerli ve hayırlı olduğunu vurgulayan bir öğüttür. İslam düşüncesinde, adaletli olmak, toplumu düzene sokmak ve hakları gözetmek büyük bir erdem olarak kabul edilir. Burada, bir saat ya da bir gün boyunca adaletle hükmetmenin, bir yıl ya da altmış yıl süresince yapılan ibadetlerden daha değerli olduğu ifade ediliyor.

    Bu öğüt, adaletin hem bireyler hem de toplumlar için sağladığı faydalara dikkat çekerken, aynı zamanda ibadetlerin de önemli olduğunu ancak adaletin daha temel ve öncelikli bir sorumluluk olduğunu anlatır.

    En iyi cevap

Cevapla