Paylaş
Bir şeyin hayırlı olup olmadığını anlamak için kılınan namaz
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Bir şeyin hayırlı olup olmadığını anlamak için namaz
Bir işin hayırlı olup olmadığını öğrenmek için Allah’tan yardım istemeye istihare denir.
İslam’da istihare iki rekat namaz kılıp dua etmekten ibarettir, istihare yapan kişiye Allah yardım eder çünkü bu konuda Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem biz müslümanları istihare yapmaya teşvik etmiştir.
İstihare yapmanın hükmü sünnettir menduptur.
İstihare hakkında peygamberimizin tavsiyeleri
Câbir (r.a)’den şöyle dediği nakledilmiştir: “Resulullah (s.a.s) bütün işlerinde, Kur’an’dan sure öğretir gibi istihâreyi de öğreterek şöyle derdi: “Sizden biriniz bir ise niyetlendiği zaman farzın dışında iki rekât namaz kılsın ve şöyle desin: “Allâhümme estehiruke bi ilmike ve estakdiruke bi kudretike ve es’elüke min fadlike’l-azim. Fe inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta’lemu ve lâ a’lemu ve ente allâmu’l guyûb. Allâhümme inkünte ta’lemu enne hâza’l-emre hayrun li fi dini ve meâşi ve âkıbeti emri tev âcili emri ve âcilihi. Fekdurhu li ve yessirhu li summe bârik li fihi. Ve in künte ta’lemu enne hâza’l-emre şerrun li fi dini ve maâşi ve âkıbeti emri ev âcili emri ve âcilihi f’asrifhu anni va’srifni anhu ve’kdur li el-Hayra haysü kâne. Sümme ardihi bihi” (Buharî, Teheccüt, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, 188; Ahmet b. Hanbel, III, 344).
İstihare duasının anlamı: “Allah’ım yapmayı düşündüğüm su işin işlenmesinden yahut terkinden hangisinin hayırlı olduğunu bana ilminle kolaylaştır. Kudretinle senden güç istiyorum. senin büyük fazlından ihsan buyurmanı dilerim. Şüphesiz senin her şeye gücün yeter; benim gücüm yetmez. Sen bilirsin, ben bilemem. Sen şeyi çok iyi bilensin, Allah’ım. Eğer bu işi dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için hayırlı olduğunu bilirsen o işi bana takdir et, kolaylaştır ve onu bana mübarek kıl. Eğer bu işi; dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için şer olarak bilirsen, onu benden, beni de ondan uzak eyle. Nerede olursa olsun benim için hayır olanı takdir et. Sonra da beni bu hayırla hoşnut buyur”
Sa’d b. Ebi Vakkas’tan, Resulullah (a.s)’in şöyle buyurduğu rivayet edilir: “Âdem oğlunun Allah’tan hayır dilemesi (istihâresi) saâdetindendir. Allah’ın hükmüne razı olması da saâdetindendir. Allah’tan hayır istemeyi terketmesi ise onun bedbaht olmasındandır. Allah’ın hükmüne razı olmaması da, Âdemoğlunun bedbahtlığındandır” (Ahmed b. Hanbel, I, 167; Tirmizi, Kader, 15).
Enes b. Mâlik’ten gelen rivayet istihâreyi teşvik eder. Bu hadîs şöyledir: “İstihare yapan kimse hüsrâna uğramaz, istihare eden pişman olmaz, iktisatlı davranan kimse de muhtaç duruma düşmez” (Tecrid-i Sarih Tercümesi, Ankara 1985, IV, 135).
İSTİHARE NAMAZI NASIL KILINIR HANGİ DUA OKUNUR
İstihâre namazında nelerin okunacağı hadisle sabit değilse de, birinci rekâtta Fatiha’dan sonra Kâfirun, ikinci rekâtta ise, İhlâs sûrelerinin okunması güzel görülmüştür. Nevevî bunu müstehab görür. İmam Gazzalî de bu sûrelerin okunması gereğinden İhya’da söz etmiştir. İbn Ömer’in şöyle dediği nakledilmiştir: “Resulullah (s.a.s)’i bir ay süreyle izledim, sabah namazının sünnetinde, Kâfirun ve İhlas sûrelerini okurlardı. Gazzâlî’nin bu gibi hadislerden mülhem olarak, istihâre namazında da benzer kıraati uyun gördüğü söylenebilir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İstihare Duası ve Namazı
İnsan kendi hakkında bir şeyin hayırlı olup olmadığına dair bir işarete kavuşmak isterse, yatacağı zaman iki rekât na maz kılar. Birinci rekâtta “Kâfirûn” suresini, ikinci rekâtta da “İhlâs” suresini okur. Namaz sonunda da istihare duasını okur. Sonra da abdestli olarak kıbleye yönelip yatar. Rüya da beyaz ve yeşil görülmesi hayra işarettir. Siyah veya kır mızı görülmesi de şerre (kötüye) işarettir. Bu şekilde İsti hare namazının yedi gece yapılması ve kalbe ilk gelene ba kılması da bir hadisi şerifle buyrulmuştur.
Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem), asha bina istihareyi öğretirlerdi. İstihare namazını kılmak müm kün olmayınca, yalnız duası ile yetinilir. Aslında meşru ve hayırlı bir iş için yapılacak istihare, onun istenilen vakitte yapılıp yapılmaması yönünden yapılır. Yoksa doğrudan doğruya o hayırlı iş için yapılmaz. Belli bir senede hac ya pılıp yapılmaması gibi… İstihare duasi Peygamber Efendi mizden şöyle rivayet edilmiştir:
Cabir bin Abdillah (Radıyallahü Anhüma) diyor ki: Resu lullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) bize Kur’ân surelerini öğrettiği gibi her şeyde istihareyi de öğretir ve şöyle buyururdu: “Birinizi bir şey düşündürdüğü (kararsızlık olduğu) zaman farz dışında iki rekât namaz kılsın, sonra da şöyle desin ve ihtiyacını dile getirsin:
اللهم إني أستخيرك بعلمك – واستقدرك بقدرتك ه واسئلك من فضلك العظيم – فإنك تقدر ولا أقدر . وتعلم ولا أعلم – وأنت علام الغيوب اللهم إن كنت تعلم أن هذا الأمر خير لي في ديني ومعاشي وعاقبة أمري – عاجل أمرى وأجله – فاقدره لي ويسره لي * ثم بارك لي فيه . وإن كنت تعلم أن هذا الأمر شر لي في ديني ومعاشي وعاقبة أمرى • عاجل أمرى وأجله و فاصرفه عنى واقدر لي الخير حيث كان ثم رضني به •
[Allahümme inni estehîruke bi imik. Ve estakdiruke bikudretik. Ve es ‘elüke min fadlike’l-azim. Feinneke takdiru velâ akdir. Ve ta’lemü ve la a’lem. Ve ente ‘allámü’l-ğuyüb. Allahümme in künte ta ‘lemü enne hâze’l-emra hayrun li fi dinî ve me ‘âşî ve ákıbeti emri. Acili emri ve âcilih. Fekdurhů li ve yessirhü li. Sümme bárik li fih. Ve in künte ta ‘lemü enne háze’l-emra şerrun
li fi dînî ve meâ ‘şi ve âkıbeti emri. ‘Acili emri ve âcilih. Fasrifhü anni vakdür liye’l-hayra haysü kâne sümme raddinî bih. ]
“Allah’ım! Senin ilminle Senden hayır istiyorum. Senin kudretinle Senden güç istiyorum ve Senin büyük lütfünden Senden istiyorum; çünkü Senin gücün yeter, benim gücüm yetmez. Sen bilirsin, ben bilemem ve Sen gaipleri hakkıyla bilensin. Allah’ım! Eğer bu işin, dinim, geçimim ve işimin sonu için hayırlı olduğunu biliyorsan (yahut işimi dünya ve ahiret için hayırlı olduğu Sence malumdur ki) onu bana takdir et. Sonra da onda bana bereket ver. Eğer bu işim, dinim için, geçimim ve işimin sonu için kötü olduğunu biliyorsan (yahut dünya ve ahiret işim için kötü olduğu Sence malumdur ki,) onu benden sav ve bana hayır nerede ise, onu takdir et. Sonra da o işe beni razı kil “bu duayı yaparken dileğini de insan söyler.”
Âlimler şöyle demiştir: İstihareyi namazla ve zikredilen dua ile yapmak müstehaptır. Bu namaz, iki rekât olarak kılınır. Birinci rekâtta Fatiha’dan sonra Kâfirûn suresi, ikinci rekâtta ihlâs suresi okunur. Eğer namaz kılması zor olursa dua ile istiha re eder. Adı geçen duaya elhamdü lillah ve Resulullah Efendi mize Salât ve Selam ile başlayıp ve öyle bitirmek müstehaptır. Bilindiği üzere her iş için istihare yapılabilir. İstihare ettik ten sonra kalbinin meylettiği şeyle amel eder, onu yapar.
Enes (Radıyallahü Anh)dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Ey E nes! Bir iş yapmak istersen, Rabbine yedi kere istihare et, sonra kalbine ilk gelene bak; çünkü hayır ondadır.