Paylaş
Bireyin eğitiminde ve kişilik gelişiminde ailenin önemi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Bir çocuğun gelişiminde ailenin önemi nedir?
TOPLUMUN TEMELİ AİLEDİR, İLK EĞİTİM AİLRDE BAŞLAR
Toplumun çekirdeğini aile oluşturur. Aile kurumu insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insan Hz. Âdem ve eşi Hz. Havva aynı zamanda ilk ailedir. İnsanlık Âdem ile Havva’dan çoğalmıştır. Allah Tealanın ilk peygamber olarak gönderdiği Hz. Âdem ve onun getirdiği ilk dinden Hz. Peygamberimiz (s.a.v)’e kadar gelen tüm ilahi dinlerde aile müessesesi kutsaldır ve önemli yere sahiptir. Her ilahi din, aile kurumunun gelişmesi ve korunması için birtakım tedbirleri de almıştır.
Dinimiz, aileye büyük önem vermiştir. Ailenin oluşması için evliliği teşvik etmiş, meşru nikâhı helal kılmıştır. Neslin korunması ve geliştirilmesini temel hedeflerden biri olarak gören dinimiz aile kurumuna zarar verecek, onu bozacak ve sağlıklı nesillerin yetişmesine engel olabilecek hususlar konusunda gerekli tedbirleri almıştır. Bu çerçevede zinayı ve nikâhsız birliktelikleri yasaklamıştır.
Sağlıklı ve sağlam nesiller ancak iyi bir aile ile meydana gelir. Ailenin esasını oluşturan kadın ve erkek arsındaki sevgi, saygı ve sadakat sağlıklı bir aile oluşumunun temel şartıdır. Yüce rabbimiz sevgi ve merhameti potansiyel olarak hem kadının hem de erkeğin bünyesine koymuştur.
Kur’an-ı Kerimde şöyle buyrulur: “Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.”1
Evlenme ve aile kurmanın temel amaçlarından birisi de Kur’anda “ dünya hayatının süsü”2 olarak nitelenen çocuk sahibi olup nesillerin devam ettirilmesidir.
İnsan fıtratına uygun olan dinimiz insanın yaratılışı gereği hem cinsel ihtiyacının karşılanması hem de çocuk sahibi olup neslini devam ettirebilmesi için evlenmeyi meşru kılmıştır.
Kur’an-ı Kerim de yüce Allah şöyle buyurmuştur: “Sizden bekar olanları, kölelerinizden ve cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin. Eğer bunlar yoksul iseler, Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir.”3
Hz peygamberimiz (s.a.v) de: “Evlenmek benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimden ayrılırsa benden değildir.”4 buyurmuştur. Her konuda bizlere örnek olan Peygamberimiz (s.a.v) evlilik ve aile hayatı kurmayı teşvik etmekle kalmamış hem iyi bir eş hem de iyi bir baba rolünü en güzel şekilde yerine getirerek bu konu da bizlere örnek olmuştur.
İslam’ın önem verdiği ve kutsal sayılan aile hayatı ve evlilikler günümüzde maalesef ciddi tehlikelerle karşı karşıyadır. Sağlam temellere dayanmayan evlilikler kısa zamanda sona ermekte, boşanma sayıları hızla artmaktadır. Aile yapısını koruyamayan geleceğini de koruyamaz. Çünkü gelecek çocuklar ve gençler üzerine inşa edilir. Çocukları ve gençleri yetiştirmede ailenin önemi ortadadır. O halde kıymetli kardeşlerim hem kendi huzur ve mutluluğumuz, hem geleceğimiz, hem dünya hem de ahiret saadetimiz için sağlam temeller atalım, iyi aileler kuralım, sonradan pişmanlık duymayalım.
Dua cümlelerini ihtiva eden bir ayet-i kerime mealiyle son vermek istiyorum. “Onlar, “Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle! diyenlerdir.”5
………………….
1- Rum süresi, 21
2- Kehf süresi, 46
3- Nur süresi, 32
4- İbn-i Mace , Nihah,1
5- Furkan süresi, 74.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Aile, bireylerin ilk kişisel ve sosyal etkileşimlerini yaşadığı, öğrenme, gelişme ve büyüme sürecinde en önemli etkenlerden biridir. İyi bir aile yapısı, bireylerin karakter, davranış ve kişilik gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.
İslam inancında da aile, toplumun temel birimidir. Kur’an-ı Kerim’de, aile yapısı ve aile ilişkileri hakkında pek çok ayet ve hadis bulunmaktadır. Bu ayetlerde, ailenin önemi vurgulanmış ve bireylerin aile içindeki sorumluluklarına dikkat çekilmiştir.
Aile, çocukların ilk öğretmeni olarak da kabul edilir. Çocukların aile içindeki davranışları, dil kullanımı, örnek alınan kişiler, çocukların değerleri, inançları ve davranışları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Ailenin sağlıklı bir yapıda olması, çocukların iyi bir şekilde eğitilmesine ve gelişmesine yardımcı olacaktır.
Ayrıca, aile içindeki iletişim ve bağların güçlü olması, bireylerin kendilerini ifade etmeleri, duygusal olarak desteklenmeleri ve birbirlerine saygı göstermeleri açısından önemlidir. Bu şekilde, aile bireyleri arasında sağlıklı bir iletişim kurulabilir ve ailedeki herkes mutlu olabilir.
Sonuç olarak, aile, bireylerin kişilik gelişiminde, davranış ve değerlerinin şekillenmesinde büyük bir etkiye sahiptir. Aile, sağlıklı bir yapıda olmalı, bireyler arasındaki iletişim ve bağlar güçlü tutulmalıdır. Bu sayede, aile bireyleri arasında sevgi, saygı, hoşgörü ve dayanışma oluşur ve toplumda daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürdürülür.