Birinin hırsız olduğunu söylemek Gıybet midir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Daha önce birşey çalmış bi insan hakkında; bu … çalmıştı demek gıybetmidir ?
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Selamun aleykum kardeşim. Bir insan hakkında gıybet yapmak haramdır. Fakat bir kaç durum hariç. Bunlardan birisi de, sizin sorunuza göre, uyarmak amaçlı birini gıybet yapmak benim bildiğime göre caizdir. Çünki bu durumda hırsızlık yapan biri vardır ve bunu başka bir insana(yani gıybet edeceğiniz arkadaşınıza) yapma ihtimali veya ona benzer birşey yapma ihtimali büyüktür ve sizde arkadaşınızı uyarmak amaçlı böyle bir söz söyleyebilirsiniz. Fakat güzel bir dil ile, kınayarak söylenmez.
Fakat eğerki bu şahıs tövbe etmiş ise, birdaha böyle birşey yapmıyor ise, ve onu eğlenmek, kınamak ve küçük durumuna düşürmek için onun hakkında böyle bir söz söylüyorsanız bu haramdır. Çok büyük günahdır.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da gıybet (gıybet) günah olarak kabul edilir. Bir kimsenin yokluğunda onun hakkında kötü konuşmak, kusurlarını dile getirmek veya kusurlarını geçerli bir sebep ve zaruret olmaksızın tartışmak demektir.
Birinin hırsızlık yaptığına dair güvenilir kanıtınız veya bilginiz varsa, başkalarının korunması veya zarar görmesini önlemek için gerekli olan belirli durumlarda bu bilgileri ifşa etmek gıybet sayılmaz. Ancak bu tür durumlara adalet, hakkaniyet ve sorumluluk ilkelerine bağlı kalarak dikkatle yaklaşmak çok önemlidir.
Hırsızlık veya başka bir yanlışlık konusunu ele alırken, İslami düzeltme ve uzlaşma öğretilerini takip etmeniz tavsiye edilir. Mümkünse konuyu doğrudan ilgili kişiyle saygılı ve yapıcı bir şekilde ele almanız önerilir. Bu mümkün değilse veya güvenlikle ilgili endişeler varsa, uygun makamları dahil etmek veya güvenilir kişilerden akıllıca tavsiyeler almak daha iyi bir hareket tarzı olabilir.
Uygun kanıtlar olmaksızın dedikodu yaymanın veya asılsız suçlamalarda bulunmanın İslam’da şiddetle tavsiye edildiğini not etmek önemlidir. Bu nedenle, herhangi bir suçlamada bulunmadan veya yokluğunda birinin eylemlerini tartışmadan önce bilgileri doğrulamak çok önemlidir.
Özetle, bir kişinin hırsızlık yaptığından bahsetmek, geçerli bir sebeple ve İslam ahlakı çerçevesinde yapılıyorsa, mutlaka gıybet sayılmayabilir. Ancak, bu tür konulara ihtiyatla yaklaşmak, adalet, sorumluluk ve başkalarına zarar vermek veya onları karalamak yerine durumu düzeltmeye yönelik samimi niyet ilkelerini takip etmek önemlidir.