Paylaş
Birinin özel eşyasını karıştırmak kul hakkı mı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Birinin özel eşyasını karıştırmak kul hakkı mı ?
Merhaba, ben bir arkadaşımdan eksiklerimi tamamlamak için defterini almıştım. Eksiklerimi tamamladım. Sonra defterine acaba özel bişey yazmış mı diye merak ettim ve defteri karıştırdım. Sonra çok da önemli olmayan bir yazışma gördüm (muhtemelen sıra arkadaşıyla konuşmasıydı). Şimdi bu kul hakkına mı girer? Yani başkasına ait olan bir defterin sayfalarını karıştırmanın günahı nedir? Arkadaşına söyle falan demeyin ben çok çekingen biriyim.. Benim bu sorum biraz saçma da olmuş olabilir ama cidden 1 haftadan beri kafamda bu soru.. Ben şimdi kul hakkına mı girdim? Lütfen yardımcı olun. Cevaplarınızı bekliyorum ????
Gizli halleri araştımaya tecessüs denir ki bu Allah tarafından hucurat suresinde şiddetle yasaklanmıştır.
Mahrem hallerin araştırılmasının haram kılınması:
“Birbirinizin gizli hallerini araştırmayın.” Yani müslümanların mahrem hallerini ve kusurlarını araştırıp da onların gizlediği şeyleri açığa çıkarmaya çalışmayın. Onların sırlarına muttali olmak istemeyin. Tecessüs, gizli olan kusurların ve mahrem şeylerin araştırılmasıdır. Tahassüs ise haber araştırmak, hoşlanmadıkları halde bir topluluğun sözlerini dinlemek veya kapı arkasından konuşulanlara kulak vermektir.
Ebu Davud, Ebu Berze el-Eslemi’nin şöyle dediğini nakletmiştir: Rasulullah (s.a.) bize bir hutbe irad etti ve şöyle buyurdu: “Ey kalplerine iman girmediği halde dilleriyle mümin olduklarını söyleyenler! Müslümanların mahrem hallerini araştırmayın. Müslümanların mahrem hallerini araştıran kimseyi, Allah, kendi evinde rezil rüsvay eder.”
Taberani Harise b. en-Numan’ın şöyle dediğini rivayet etmektedir: Rasulullah (s.a.) şöyle buyurmuştur:
“Ümmetimin (hoş olmayan) üç huyu vardır: Uğursuz sayma, haset etme ve suizanda bulunma.” Bir adam “Ya Rasulallah! Bu özelliklere sahip kimselerin bunlardan kurtulmalarını sağlayacak şeyler nelerdir?” deyince Rasulullah (s.a.) şöyle buyurdu: “Haset etmişsen Allah’a istiğfar et. Zanda
bulunmuşsan onun zaten hakikati yoktur. Bir kuşun uçmasını uğursuz say-mışsan geç git.”
Yine Ebu Davud, Ebu Ümame ve diğer sahabelerden Rasulullah’ın (s.a.) şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:
“Bir hükümdar insanlardan şüphe duyarsa şüphesiz onları ifsad eder.”
Ebu Gılabe şöyle demiştir: Hz. Ömer e Ebu Mihcen es-Sakafi’nin evinde arkadaşlarıyla içki içtiği haber verilince derhal oraya gitti. İçeri girince bir de baktı ki onun yanında sadece bir kimse var. Ebu Mihcen Hz. Ömer’e “Senin böyle yapman helâl değildir. Çünkü Allah tecessüsü yasaklamıştır.” deyince Hz. Ömer dışarı çıkıp orayı terketti.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Esselamu aleykum.
İslamla şereflenmeden önce tanımadığım birkaç insanın şahsi eşyasını kendilerinden izinsiz alıp kullanmıştım. Sahiplerini tanımıyorum. Aldığım eşyaları bugüne kadar saklıyorum. Giysiler, spor aletleri gibi eşyalar. Üzerimde hep bir ağırlık, huzursuzluk var o yüzden. Kul hakkı bana işkence veriyor.
Kur’an-ı Kerim okusam, Allaha okuduğumun sevabını hakkına girdiğim kişilere vermesi için dua etmek istiyorum. Böyle yapmam dinen caiz mi?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İzinsiz başkasının eşyasını kullanmak kul hakkıdır, ödenmesi mümkün olmayınca onlara dua edin ve Allahtan af dileyin