Paylaş
Bolluk ve Bereket üzerine nikah kıyılır mı?
Question
Bolluk ve Bereket üzerine nikah kıyılır mı?
Evlenecek bir bayan mehir olarak bolluk ve bereket üzerine nikah kıyılmasını istedi. Böyle bir istek üzerine nikah kıyılır mı? Kıyılan nikah geçerli olur mu?
Kıymetli mumsema hocam cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Mehir, islam hukukçuların çoğuna göre evliliğin şartlarından değil sonuçlarından biridir. Sadece Malikiler böyle bir şartla yapılan evliliği geçerli saymaz.
Yani nikah kıyılırken mehirden söz edilmese dahi kıyılan nikah geçerlidir. Nikahtan sonra mehir ödemek kocaya farz olur, şayet mehir miktarında ihtilaf edilirse gelinin, anne bacı ve diğer yakınları hangi miktarda mehir almışlarsa ortalaması takdir edilir.
Para, eşya (mal) ve ekonomik değeri olan menfaat -meselâ bir mülkün belirli bir süre kullanım hakkı- mehir olarak belirlenebilir; ekonomik değeri olmayan menfaatler -mevcut eşini boşamak, bulunduğu şehirden başka şehre göç etmemek ve dediğiniz bereket ve bolluk gibi- mehir olarak tesbit edilemez.
Peki mezheplere göre mehir olarak sınır nedir?
Hanefîler 10, Mâlikîler 3 dirhem kadar gümüş değerini alt sınır kabul etmişlerdir; Şâfiî ve Hanbelîler’de ise bir alt sınır belirlenmemiştir.
BENZER KONULAR:
- Namaz kılmayan kişi nikah şahidi olabilir mi?
- İslamda Kadının nikahı nasıl düşer?
- nikah duası nasıl okunur
- Dini nikah duası arapça türkçe
- imam nikahı için gerekenler
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
İslam’da evlilik, arkadaş bulma, aile kurma ve doğal arzularını meşru bir şekilde yerine getirme aracı olarak teşvik edilmiştir. Ancak evliliğin sadece maddi zenginlik veya bolluk üzerine değil, karşılıklı sevgi, saygı, uyum ve ortak değerler üzerine kurulması önemlidir.
İslam evliliğe dengeli ve ılımlı bir yaklaşımı teşvik eder ve yalnızca maddi zenginlik veya mal varlığına odaklanmak yerine potansiyel bir eşin karakterini, dindarlığını ve uyumluluğunu dikkate almanın önemini vurgular. Zenginlik ve maddi bolluk kesinlikle bir evliliğin olumlu bir yönü olabilir, ancak eş seçiminde tek veya birincil kriter olmamalıdır.
Benzer dini değerleri, ahlaki ilkeleri ve yaşam hedeflerini paylaşan, sevgi dolu, destekleyici ve uyumlu bir ilişkiye katkıda bulunacak bir partner aramanız önerilir.
Başka sorularınız varsa veya İslam’da evliliğin belirli bir yönü hakkında açıklama istiyorsanız, lütfen sormaktan çekinmeyin.