Borç Duası
(Ayette geçer Ali imran suresi 26) Allahümme Malikel’mülki tu’til’mülke men teşaü ve tenziul’mülke mimmen teşaü ve tüizzü men teşaü ve tüzillü men teşaü bi’yedikel’hayr, inneke ala külli şey’in kadir.
(Hadislerde geçer) Rahmened’dünya vel’ahireti tuğdihe men teşeü ve temneuhe men teşeü irhamnî rahmeten tuğninî bihe an rahmti men sivek.
Türkçe Anlamı: “Ey mülkün mâliki olan Allahım! Sen mülkü dilediğine verirsin, mülkü dilediğinden çeker alırsın. Dilediğini aziz kılarsın, dilediğini zelîl kılarsın. Hayır senin elindedir. Muhakkak sen herşeye kadirsin.” Al-i İmran sûresi, 26)
Answers ( 3 )
İnsanlar borçtan veya başlarına gelmiş başka sıkıntı ve dertlerden dolayı yapılması gereken herşeyi yaptıktan sonra sığınacak tek kişi Rabbimiz (cc)’tur. Rabbimiz (cc) Al-i İmran Suresi 26. ayette şöyle buyuruyor:
“Ey mülkün mâliki olan Allahım! Sen mülkü dilediğine verirsin, mülkü dilediğinden çeker alırsın. Dilediğini aziz kılarsın, dilediğini zelîl kılarsın. Hayır senin elindedir. Muhakkak sen herşeye kadirsin.”
Müslümanlar borç sorunlarıyla karşı karşıya kaldıklarında yardım, rehberlik ve rahatlama için Allah’a dönebilirler. Borçtan kurtulma konusunda garantili sonuçları olan belirli bir dua bulunmamakla birlikte, Müslümanlar maddi sıkıntılarından kurtulmak ve yardım istemek için çeşitli ibadet ve dualarla meşgul olmaya teşvik edilmektedir. İşte birkaç genel öneri:
Unutmayın, samimi bir bağlılık, Allah’a tevekkül ve pratik tedbirler almak, borç sıkıntılarından kurtulmanın olmazsa olmazıdır. Mali durumunuzu sorumlu bir şekilde yönetmeniz ve borçlarınızı çözmek için yasal yollar aramanız da önemlidir. Allah maddi sıkıntılarınızı kolaylaştırsın, kolaylıklar versin.
BORÇTAN KURTULMAK İÇİN OKUNABİLECEK DUA
Bir Cuma günü Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem gözleri ashab-ı kiramdan Muaz bin Cebel (r.a.)’a yı arar. Bulamayınca da namazından sonra onun evine gider. O’na: “Neler oluyor ey Muaz? Seni göremiyorum” diye sorar. Muaz: “Bir yahudiye altın borçluyum. Size ge lecektim ama bana engel oldu diye cevap verir. Bunun üzerine Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem ona şunları söyler: “Ey Muaz! Sana bir dua öğreteyim mi? Eğer o duayı okursan, sebir dağı kadar borcun olsa bile, Allah o borcunu ödemene yardım eder. Şöyle dua et:
اللهم مالك الملك تؤتي الملك من تشاء، الملك ممن تشاء، وتعز من تشاء، وتذل وتنزع
من تشاء بيدك الخير إنك على كل شيء قدير، تولج الليل في النهار، وتولج النهار في الليل، وتولج الليل في النهار وتخرج الحي من الميت،
وتخرج الميت من الحي، وترزق من تشاء بغير حساب رحمن الدنيا والآخرة ورحيمهما، تُعطي من تشاء منهما، وتمنع من تشاء، ارحمني رحمة تغنيني بها عن رحمة من سواك –
Okunuşu: “Allahümmemalikel mülki tü’til mülke men teşaü ve tenzi’ul mülke mimmenteşaü ve tü’izzü men teşaü ve tüzillü men teşaübiyedikelhayr. İn neke ala külli şey’in kadir. Tulicül leyle finnehari ve tulicünnehara fil leyl. Ve tuğriculhayyeminel mey yiti ve tuğricul meyyite minelhayy. Ve terzuku men teşaubiğayrihisab. Rehmaneddunyavelağireti ve rehimehumatu’ti men teşauminhuma ve tem neuhuma men teşauirhamnirahmetentuğninibiha an rahmeti men sivake.”
Anlamı: Mülkün gerçek sahibi olan Allah’ım! Senmülkü dilediğine verirsin ve mülkü dilediğinden geri alırsın. Dilediğini yüceltir, dilediğini de alçaltırsın. Her türlüiyilik senin elindedir. Gerçekten sen her şeye kadirsin.
Geceyi gündüze katar, gündüzü de geceye katarsın. Ölüden diriyi çıkarır, diriden de ölüyü çıkarırsın. Dilediğinede sayısız rızık verirsin. Dünya ve ahiretin rahman ve rahimi olan (Allah’ım!) sen dünya ve ahireti dilediğine verir, dilediğini de bunlardan yoksun bırakırsın. Bana öylebir merhamette bulun ki, başkasının merhametine muhtaç kalmayayım.”