Borç isteme adabı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

ALACAĞIMIZI KAÇ DEFA İSTENMELİYİZ?

Hocam bir bayan arkadaş 3 yıl önce işten çıkarıldı, zor durumdaydı, birde sürekli hastalığı vardı. Bu kişiye bu süreç içinde değişik zamanlarda borç para verdim hastane giderleri ve evinin ihtiyaçlarını karşıladım. Şuan bu arkadaşım hala işsiz, sadece dul maaşı alıyor. Bu kişi ile suan aramız bozuldu. Ben bu kişiden birkaç kez para konusunu kendisine açtım ama o bunu geçiştiriyor. Ben bu alacağımı bu kişiden kaç kez isteyebilirim. Israrla istememde dinen bir sıkıntı var mı çok isteyince bu para bana haram olur mu? Çünkü biliyorum bunu ödeme durumu yok onun bende sıkıştırdığım için bunun moralini bozduğum için kul hakkına girer miyim?

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2021-12-11T09:08:14+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Borç verme ve sonrasında verilen borcu ödeme noktasında ne yazık ki arkadaşlıklar arasında huzursuk olmaktadır. Siz iyi niyetiniz ile yardım etmişsiniz. Artık söz bocunu ödemesi gerekende. Siz paranızı isteme konusunda serbestsiniz. Fakat bu kişinin durumu müsait değil ise biraz daha mühlet vermenizi sizlere tavsiye ederim.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Borçluya mühlet verin ayeti

    Eğer eli darda olan birisi borçlu ise eli genişleyene kadar beklemek gerekir. Şu da var ki, bağışlamanız, eğer bilirseniz sizin için daha hayırlıdır.

    Bakara Suresi – 280 . Ayet Tefsiri

    Haklar, alacaklar, ödev ve yükümlülükler yalnızca hukukî olanlardan ibaret değildir; bütün bunların aynı zamanda veya yalnızca dinî ve ahlâkî olanları da vardır. Ana parayı almak, faizciliğe tövbe edenlerin hakkıdır, bu hakkı onlara hukuk bahşetmektedir. Ancak dinî ve ahlâkî bakımdan eli darda olan, ödeme imkânı bulunmayan kimseleri sıkıştırmamak, büyük zararlara sokmamak, ödeme imkânı hâsıl oluncaya kadar kendilerine mühlet vermek de bir ödev, erdemli bir davranıştır. Hatta durumu müsait olanların, darlık içinde bulunan kimselerdeki alacaklarını bağışlamaları ve bunu Allah rızâsı için yapmaları (tasadduk) kendileri için daha hayırlıdır. Bu faziletli davranış yalnızca faizcilikten tövbe eden alacaklıların ana paraları için değil, her nevi alacak için geçerlidir. Ödeme güçlüğü içinde olan borçluya, Câhiliye Arapları’nın ve çağdaş kapitalistlerin, bankerlerin yaptıkları gibi yeni faiz ilâvesiyle vade tanımak yerine, Allah rızâsı için ve müminin mânevî yapısının ayrılmaz bir parçası olan merhamet gereği, faizsiz ve menfaatsiz yeni vadeler tanımak, hatta borcu tamamen bağışlamak İslâm’ın insana kazandırdığı ahlâkî bir değerdir.

    Diyanet tefsiri

Cevapla