Paylaş
Borçlu Ve Durumu Olmayan Birine Hacca Gitmek Farz mıdır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hac Ne Zaman Farz Olur?
SORU: Borçlu olmasına rağmen hacca gitmek isteyen fakir kimseye hacca gitmek farz olur mu?
CEVAP: İlâhî ve Kur’anî emir apaçık bir şekilde ifade ediyor ki hac, ancak gücü yeten, hac için kudreti olan insana farzdır.
Cenâb-ı Hak şöyle buyuruyor:
Yoluna gücü yetenlere o evi (Kabe’yi) haccetmek, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. (Âl-i İmran/97)
Haccın büyük bir fazileti ve yüce bir yeri olduğu tartışma kabul etmez bir konudur.
Taberânî, Bezzar ve İbn Hibbân’ın Abdullah b. Ömer’den rivayet ettikleri şu hadis bunu ortaya koymaktadır. Abdullah b. Ömer diyor ki Hz. Peygamberle birlikte Mina’daki mescidde oturuyordum.
anlber’e Sakif kabilesinden ve Ensar’dan birer kişi gelerek lam Verip: “Ey Allah’ın Rasûlü! Sana (bir şeyler) sormaya dediler. Hz. Peygamber onlara: “İsterseniz ne sormaya geldi-ETnizi size haber vereyim; isterseniz siz sorun ben cevap vereyim” buyurdu.
Onlar: “Bize (ne sormaya geldiğimizi) haber ver Ey Allah’ın Rasûlü!” dediler. Bu arada Sakîfli adam Ensar’dan olana “sor” deyince O da: “Haber ver Yâ Rasûlullah” dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle buyurdu:
“Buraya şunları sormaya geldin: “Evinden Beytullah’ı ziyaret etmek üzere çıktığında sana ne var? Tavaftan sonra iki rekat namaz kıldığında sana ne var? Safa ile Merve arasında sa’y ettiğinde sana ne var? Arefe günü Arafat’ta öğleden sonra vakfe yaptığında sana ne var? Şeytan taşladığında sana ne var? Kurbanını kestiğinde sana ne var? Başını tıraş ettiğinde sana ne var? Kabe’yi tavaf ettiğinde sana ne var?”
Bunun üzerine adam: “Seni hak peygamber olarak gönderen Allah’a yemin ederim ki işte bunları sormaya gelmiştim” dedi.
Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “Beytullah’ı haccetmek üzere evinden çıktığın zaman, (yolculuk yapmak için bindiğin) deven, ayağını her bir defa yere basıp kaldırdıkça, Allah senin için bir sevap yazar, bir hatânı siler.
Tavaftan sonra kılacağın iki rekat namaza, Hz. İsmail’in oğullarından köle olmuş birini hürriyetine kavuşturma sevabı vardır.
Safa ile Merve arasında sa’y ettiğin zaman, yetmiş köleyi hürriyetine kavuşturma sevabı vardır.
Arefe günü Arafat’ta öğleden sonra vakfeni yaptığın zaman Allah dinya semasına tecelli eyleyip Arafat’taki hacı kulları ile melekle-e karşı iftihar ederek şöyle buyurur: “Kullarım, benim rahmetimi lrnarak dört bir yandan saçı başı kanşık halde geldiler. Günahınız VÇöldeki) kum sayısınca da olsa, yağmurun damlaları kadar da olsa, denizin köpüğü kadar da olsa, kesinlikle sizi affettim! Kulla-. rım! Mağfiret edilmiş olarak Arafat’tan (Müzdelife’ye) gidiniz. Sizi affettiğim gibi sizin şefaatçi olacağınız kimseleri de affettim.”
Şeytan taşlamalarına gelince: Attığın her bir taş, büyük günahlara birer keffarettir.
Kestiğin kurban, Allah katında senin için (gerektiğinde kullanman için sevap olarak) saklanacaktır.
Traş olduğunda kesilen her bir kıl için sana bir hasene (iyilik sevabı) vardır. Bu her bir iyilik, senin (daha evvel işlediğin) bir hatayı yok edecektir.
En sonunda Beytullah’ı tavaf ettiğinde hiç günahın kalmamış olarak bu tavafı yaparsın. (Bu tavafı yaptığında) sana bir melek gelip iki kürek kemiğinin arasına (omuzuna) elini koyarak şöyle der: “Geçmiş günahların affedildi. Gelecekte ona göre hareket et!”
Kusursuz, eksiksiz yapılan mebrur bir haccın fazileti hakkında pek çok hadis vardır. Fakat insan gücü yeter durumda olmadıkça hac ona farz değildir. Burada gücü yeter durumda olmanın manası: Haccetmeye gücü yetmek, sağlıklı olmak, (yol) selâmeti olmak, evinden çıkışından dönüşüne kadar yetecek parası olmak demektir.
Hacda harcanacak masrafın hesabı orta derecede olur. Ayrıca kendisine hac farz olacak kişinin uçak, araba vesaire gibi gidiş geliş aracının ücretine gücü yetme durumu da aranır.
Hz. Peygamber’e, haccı emreden ayetteki gücü yeten ifadesinin ne manaya geldiği sorulduğunda Binek ve azık cevabını vermiştir.
Hacca giden kimsenin bakmakla yükümlü olduğu aile bireylen için gidiş ve dönüş süresince geçimine yetecek kadar paraya da sahip olması ve hac için yapacağı masrafların temel ihtiyaçlarından fazla olması da şarttır.
Bunlardan anlaşılan şudur: İslâm dini, borç alacak durumdaK1 kimseye haccı farz kılmamıştır.
Macca gitmeyen birinin bu görevi yerine getirmek için borç almanı sordum. Hz. Peygamber: Hayır borca girmez buyurdu.
Allah Teâlâ bizim için kolaylık ister, zorluk istemez. O Allah ki Allah her şahsa ancak gücü yettiği kadar sorumluluk yük- (Bakara/286) buyuruyor.
Bir kimse borçlu olup bu borcu ödemek durumunda ise, önce bor-Öder, hacca gitmek için şartlarının elverişli olmasını bekler. Sonra hacceder. Hacca gitmek için borca girmeye gerek yoktur.
Benzer konular:
- istediğimiz rüyayı görmek için “Hacet Namazı”
- Şirk, müşrik, tevhit, hicret, muHacir, ensar, sahabe, suffe kavramlarının anlamları
- Hac ibadetini yerine getirmiş olan bir kişiyle röportaj yaparak Hac ibadeti hakkındaki duygu ve düşüncelerini alınız.
- Hacca ve umreye gidenler Mekke’nin yanı sıra Medine’ye de giderler. Sizce bunun sebebi ne olabilir?
- Hicret, muHacir, ensar, Veda Haccı ve Veda Hutbesi ne demektir? Araştırınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hacca giden kimsenin bakmakla yükümlü olduğu aile bireyleri için gidiş ve dönüş süresince geçimine yetecek kadar paraya sahip olması ve hac için yapacağı masrafların temel ihtiyaçlarından fazla olması şartı bulunmaktadır. Bunlardan anlaşılan şudur: İslâm dini, borç alacak durumdaki bir kimseye haccı farz kılmamıştır.