Borçluyken kurban kesmek, zekat vermek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Merhaba. Eşimle ev ve araba borcumuz var. Ben çalışmıyorum eşim çalışıyor. Her ay borç ödemelerimizi eşim yapıyor. Düğünümüzde takılan ziynetler, paralar bana mehir olarak kabul edildi. Borçlar için çoğunu eşime verdim. Gerisini eşim bankaya koydu sonra kalanın yarısını da benim iznimle alıp araba almak için kullandı. Hala bankada 20 bin gibi bir mebla paramız var. Hepsini borçlar için kullanamıyoruz sağlık problemleri için lazım olursa diye. Yakın zamanda bebeğim karnımda öldü. Sağlık sorunları olduğu için bir yerde paramız dursun istiyoruz. Lazım olunca kimseden yardım alamayız çünkü. Yine de içim rahat etmiyor. Altın hesabı olarak devletin reklamlarını görerek bankaya koydurdum bunun faizi de var mıdır? Ben faiz istemiyorum.

Biraz karışık anlattım kusura bakmayın, kısacası…

Ev ve araba borcumuz var ama bankada geriye kalan mehrim de var, bize kurban düşer mi? Ben kurban kesmek istiyorum ama bankadaki paradan alarak kesebilirim çünkü başka gelirim yok. Bir de bu paranın zekatı verilir mi verilirse ne kadar vereceğim. Borcunuz çok bu paranın zekatı olmaz diyorlar, kurban olmaz diyorlar ama ben olacağını düşünüp size danışmak istedim. Cevap verirseniz sevinirim. İyi günler


Bankaya yatırmak istediğiniz ltın ve paralarınızı mutlaka İslami bankalara yatırın. Devlet bankası tercih edebilirsiniz Ziraat katılım gibi.
—————————
Hanefi mezhebine göre zekat mehir olsun olmasın 80 gram altın değerinde parası olana düşer. 80 gram altın karşılığı bugün itibarıyla 25.150 liradır.
Bankaya yatırdığınız para dışında başka bir paranız yoksa size zekat düşmez.

Kurban konusu ise yine Hanefi mezhebine göre taşınır taşınmaz 80 gram altın değerinde malı olanlara kurban düşer kesmelidirler. Zekat gibi para olması gerekmiyor ev arsa ve benzeri taşınmaz mal dahi olursa kurban kesmeli.

Şafi mezhebine göre kadının süs eşyasına zekat düşmez miktarı ne olursa olsun çünkü bu süs eşyasıdır. sadece Şafii mezhebine göre değil Hanbeli mezhebine göre maliki mezhebine göre ve hatta imam-ı azam’ın öğrencilerine göre de kadının süs eşyasına zekat düşmez.

Kurban ise şafi mezhebine göre bayram günlerinde ailesinin ihtiyacı dışında kurban kesecek miktarda parası olan herkes için kurban kesmek sünnettir.

Answer ( 1 )

    0
    2021-03-27T07:37:01+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hanefi mezhebine göre zekat; kadının mehri olsun veya olması fark etmez 80 gram altını var ise ve üzerinden bir yıl geçmiş ise bu kişi zekat vermek zorundadır. Kurban ise; yine kişinin nisab miktaeı malı var ise bu kişinin kurban kesmesi vaciptir.

    Şafii mezhebine göre ise; miktarı ne kadar olursa olsun hiç fark etmez; kadının ziynet eşyasına süs eşyasına zekat düşmez.

    Kurban ise; kişinin ailesinin geçimi dışında kurban kesecek maddi imkanı var ise; kurban kesmesi sünnettir.

Cevapla