Paylaş
Boşanan kadına mehrini vermemek kul hakkı mıdır
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Boşanan kadına mehrini vermemek
Eşimden 2 yıl boyunca hakaret eziyet gördüm. Bazen çok saçma nedenlerden dayak yedim.Bebeğimi emzirirken bile beni hırpaladığı zamanlar oldu .Boşanmaya karar verdim herkes büyük vebal diyor yalnış mı düşünüyorum. Ayrıca eşim mehir olarak belirlenen altınları babası ile benden habersiz harcamış ticaretlerine eklemişler ve inkar edip mehir değil diyip vermedi.bu kul hakkı mıdır ?
Cevap:
Mehir Ne Demek? Kısaca
Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala mehir denir. Kur’an-ı Kerim’de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda ayetler bulunmaktadır (Bakara, 2/237; Nisâ, 4/4, 20, 24, 25; Mâide, 5/5). Hanefîlere göre mehir, nikâhın sonuçlarından biridir. Bu nedenle nikâh esnasında belirlenmemiş olsa, hatta nikâh esnasında verilmeyeceği şart koşulsa bile evlenen kadın mehre hak kazanır.
Mehir nikâh anında belirlenip belirlenmemesine göre ikiye ayrılır. Mehrin miktarı nikâh anında belirlenmişse buna mehr-i müsemmâ denir. Nikâh esnasında mehrin miktarının belirlenmemesi veya belirlenen mehrin bir sebeple geçersiz sayılması halinde, evlenen kadın mehr-i misil hak eder. Bu durumda mehrin miktarı akrabaları arasında her bakımdan kendi konumuna denk olan kadınların aldığı mehrin miktarıdır.
Mehir, ödenme zamanına göre, mehr-i muaccel ve mehr-i müeccel olmak üzere ikiye ayrılır:
Mehr-i muaccel, peşin olarak ödenen mehirdir. Kadın mehr-i muacceli almadan kocanın evine gitmeme hakkına sahiptir. Mehr-i müeccel ise ödenmesi sonraya bırakılan mehirdir. Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir zaman belirlenmişse, bu tarih geldiğinde belirlenen mehrin kadına ödenmesi gerekir. Şayet bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir. Başka bir deyişle, boşanma halinde kocanın bu mehri ödemesi gerekir; ölüm halinde de, bırakmış olduğu mirastan ödenir.
Mehir olarak maddi veya mali değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür.
Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur. Mehrin üst sınırının olmadığı konusunda Hanefî ve Mâlikîler de diğer iki mezhep gibi düşünmektedir. Hz. Ömer kendi halifeliği döneminde evlilikleri kolaylaştırmak için mehre üst sınır getirmek istemiş, fakat bir kadının “…Onlara kantarla vermiş olsanız da hiçbir şeyi geri almayın…” (Nisâ, 4/20) âyetini delil getirmesi karşısında bu düşüncesinden vazgeçmiştir. Mehir, kadını hem evliliğe ısındırmak hem de ona belli bir malî güç kazandırmak düşüncesiyle öngörülmüştür.
Bu durumda eşiniz sizlere vermemiş olduğu mehirden dolayı Allah katında sorumludur. Ve anlattığınız duruma göre eşiniz kul hakkına girmiş sayılır.
Benzer Konular:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Mehir
Merhabalar, eşimle maddi manevi şiddetli geçimsizlik ve şiddet sebebiyle boşanma kararı aldık ve boşandım. Kendisi evlendikten hemen sonra bankanın kasasına koyacağım diyerek düğünde takılan bütün altınları alıp evden götürdü daha sonra bu altınları bozdurup birisine kullanması için verdiğini öğrendim. O kişiden de bu para karşılığında her ay bi miktar para aldığını öğrendim(faiz gibi düşünün banka daha az veriyormuş) daha sonra bi arkadaşı tarafından dolandırıldı ve çalıştığı bankadan habersiz para almış(çalmış yani) sonrasında yerine koyacaktım vs gibi yalanlar söyledi. Daha sonra bir buçuk sene çalışmadı kendi kendine bişeyler yaptı al sat şeklinde ama hiç bi şekilde evi geçindirmedi. Boşanma aşamasında yazdırdığı protokolde ise herkes kendi eşyasını alacak şekilde benim evden kendi eşyalarımı alarak çıkmamı belirterek yazdırdı. Altınlarımı ise mehirimi yani hiç bi şekilde geri vermedi. Beraber anlaşarak bozdurup harcamışız ben sınava çalışmak için işten çıkmışım bana bakmış bir bir buçuk sene. Alel acele duruşmayı öne çektirdikleri içinde ben onaylamak zorunda kaldım altınlarımı vermezse eşyaların tamamını almak istediğimi söyledim ya da yine iyi niyet göstererek en azından kendi annemin babamın taktığı altınları istedim 103 bin lira şeklinde hesaplayıp yazdırmış. Şimdi ben bunları söylememe rağmen kendisine 8 ay bi süre verdirerek yazdırmış kendi annemin babamın taktığı altınlar benim mehrim olmuyor. Yani hala ben haklımıyım haksız mıyım diye bu kişi beni her yönden mağdur etti beni evden çıkarıp kendisi şu an o evde oturuyor. Bunun hükmü nedir. Be benim darptan dolayı ceza mahkemem var şubatta parayı verirse şikayetimi geri çeksem mi çekmesem mi bi kere ben zaten kendi anne babamın taktığı parayı istedim ama zaten o benim hakkkmdı. Kardeşim sinirlenip evdeki televizyonunu kırmıs o paradan düşelim demiş bende annem temizlik yaparken kırdı dedim bunun bana bi günahı olur mu birde ay sonu 50 beni tl ayarlayıp göndereceğini söylemişti ama ay sonu geldi hala haber yok.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Öncelikle yaşadığınız durum oldukça karmaşık ve stresli görünüyor. Boşanma süreci ve ardından yaşananlar, hem maddi hem de manevi açıdan zorlayıcı olabilir. Bu konuda birkaç noktaya değinmekte fayda var:
Mali Haklar ve Mehir: Mehir, İslam hukukuna göre evlilik sırasında kadına verilen bir mal veya para olduğundan, boşanma sonrası geri alınabilir. Eşinizin düğün sırasında aldığı altınlar, mehir olarak sayılabilir ve geri verilmesi gerekebilir. Eğer bu altınlar sizin hakkınızdı ve geri verilmedi ise, hukuki yollarla bunu talep edebilirsiniz.
Boşanma Protokolü: Eğer protokolde altınlarla ilgili bir düzenleme yapılmadıysa ve siz bu altınların size ait olduğunu kanıtlayabiliyorsanız, hukuki olarak hak talebinde bulunabilirsiniz. Ancak bu konuda bir avukattan yardım almak daha doğru olacaktır.
Ceza Mahkemesi: Eğer darp nedeniyle bir ceza davası açtıysanız, şikayetinizi geri çekmek, tarafınıza yapılacak olan ödemelerle ilişkilidir. Ancak bu durumda bir avukata danışmanız önemlidir; çünkü ceza davasının geri çekilmesi, karşı taraftan alacaklarınıza etki edebilir.
Eşya Durumu: Kırılan televizyon ve diğer eşyalarla ilgili sorumluluk durumu, olayın nasıl gerçekleştiğine bağlıdır. Eğer kardeşiniz kendi eşyasını kırdıysa, bu durumun size bir günahı olmaması gerekir. Ancak konunun netleşmesi için aile içinde bir anlaşma sağlamak en iyisi olabilir.
Mali Destek: Eşinizin söz verdiği ancak yapmadığı maddi yardımlar, onun sorumluluğundadır. Eğer bu yardımları almazsanız, hukuki yolla talep etme hakkınız vardır.
Bu durumda, profesyonel bir hukuk danışmanına başvurmanız en sağlıklı yol olacaktır. Kendi haklarınızı ve mevcut durumunuzu daha iyi anlayarak, gerekli adımları atabilirsiniz.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Boşanma ve mehir konuları, özellikle duygusal ve maddi boyutlarıyla karmaşık durumlar yaratabiliyor. Mehir, evlilik sırasında kadına verilen bir tür maddi güvence ve hak olarak kabul edilir. Eşinizin belirlenen mehri harcaması ve buna rağmen ödeme yapmaması, gerçekten de kul hakkı ihlali olarak değerlendirilebilir.
Eğer mehir belirlenmişse ve eşiniz bu mehirin ödenmesini reddediyorsa, bu durum dini ve ahlaki açıdan sorumluluk taşır. Özellikle yaşadığınız şiddet ve hakaretler gibi olumsuz durumlar göz önünde bulundurulduğunda, boşanma kararınızın da korunmaya değer bir hak olduğunu söylemek mümkündür.
Unutulmaması gereken, her bireyin kendi sağlığı ve mutluluğu için adımlar atma hakkına sahip olduğudur. Boşanma, bazen zor bir süreç olsa da, şiddet ve kötü muamele gibi durumlar karşısında koruyucu bir seçenek olabilir. Kendinizi ve çocuğunuzu düşünerek en doğru kararı vermeniz önemlidir. Eğer bu konuda hukuki yardım alabilirseniz, süreci daha sağlıklı bir şekilde yönetebilirsiniz.