Bu yemini bozarsak kefaret gerekir mi?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Bu yemini bozana kefaret gerekir mi?

Allahım yemin ederim ……… yı bir daha yapmayacağım diye yemin etmek veya
Allahım söz veriyorum ………. yı bir daha yapmayacağım diye yemin ettikten sonra kefaret gerekşr mi? Yoksa sadece vallahi billahi tallahi diye edilen yeminler bozulunca mı kefaret ödemek gerekir?


Allah’ım yemin ederim demek Bir yemindir yemininden dönen ya da yeminini bozan kişi kefaret vermesi gerekir
Hatta bazı âlimler Allah adını anlaşma dahi YEMİN EDERİM denmesi de yemindir derler çünkü yemin sadece Allah ismi ile yemin edilir.



Yemin Kefareti

Mü’akide yemininin hangi türünden olursa olsun bozulması, keffareti gerektirir. Normalde keffaret yemin bozulduktan sonra ödenir. Yemin bozulduktan sonra ödenen kefaretin mûteber olduğu konusunda ulema arasında hiç bir ihtilaf yoktur. Ancak önce kefaretin ödenip sonra yeminin bozulması durumunda bu kefaretin yeterli olup olmayacağı tanışmalıdır. Hanefilere göre, keffaret ister malla, ister oruçla ödensin mutlaka yemin bozulduktan sonra ödenmelidir. Bozulmadan önce ödenmesi caiz değildir. Şafiilere göre keffaret malla ödenecekse yemin bozulmadan önce de ödenebilir. Hanbelî ve Mâlikîlere göre kefaretin ister malla ister oruçla, yemin bozulmadan önce de sonra da ödenmesi caizdir.

Yemin edilmeden önce keffaret ödenip daha sonra yemin edilmesi ve bozulması durumunda bu keffaret mûteber değildir. Bu konuda hiçbir görüş ayrılığı yoktur (Kâsânî, a.g.e., III,18; İbn Kudâme, a.g.e., XI, 223-226; Şevkânî, Neylü’l-Evtar VIII, 268, 269; Necati Yeniel-Hüseyin Kayapınar, a.g.e., XII, 237, 138).

Yemin keffareti; gücü yeterse bir köle azad etmek veya on fakiri sabahlı akşamlı doyurmak ya da on fakiri alışılmış biçimde giydirmektir. Kişi bu üçü arasında muhayyerdir. Ama bunlara gücü yetmezse,peşi peşine üç gün oruç tutar. Orucun arası hayız dahil hiç bir özür sebebiyle kesilmez, kesilmesi halinde yeniden başlanmalıdır. Yemin kefaretinin gereği ve bu şekilde ödeneceği Kur’ân-ı Kerîm’le sabittir. Ve âyet gayet nettir. (Bkz. Maide, 5/89). Onun için konu ile ilgili görüş farklılığı yoktur

https://www.dinisorusorcevapal.com/soru/kaza-ve-hata-ile-oruc-bozulmasi-ne-demek/

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-07T14:57:04+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bir kimse yemin edip sonra bozarsa, yeminin mahiyetine ve bozanın durumuna göre kefaret gerekebilir.

    İslam hukukuna göre iki tür yemin vardır: küçük yeminler (bağlayıcı olmayan yeminler olarak da bilinirler) ve büyük yeminler (bağlayıcı yeminler olarak da bilinirler). Küçük bir yemini bozanın keffareti gerekmez ama yine de günah sayılır ve Allah’tan af dilemek müstehabdır. Küçük yemine örnek olarak, “Vallahi yarın seni arayacağım” deyip sonra bunu yapmamak gibi bir söz verilebilir.

    Öte yandan, büyük bir yemini bozan kimseye kefaret gerekir. Büyük yemin, belirli bir işi yapmaya veya belirli bir eylemden kaçınmaya yemin etmek gibi Allah’a verilen ciddi bir sözdür. Büyük yemini bozmak ciddi bir iştir ve Allah’tan bağışlanma dilemenin bir yolu olarak keffaret gerektirir. Büyük yemini bozmanın keffareti, on fakiri doyurmak veya giydirmek veya bir köle azat etmek veya bu mümkün olmazsa üç gün oruç tutmaktır.

    Unutulmamalıdır ki, gelişigüzel ve gereksiz yere yemin edilmemeli, yemin edilirse de elinden geldiği kadar yerine getirmeye çalışılmalıdır. Yeminlerini yerine getiremeyeceklerini anlarsa, istiğfar etmeli ve gerekirse keffaret etmelidirler.

    En iyi cevap

Cevapla