Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Budist kadınla evlenmek caiz mi

Question

Budist İle Evlenmek

Budist kadinla evlenmek caiz mi

Selam hocam Budist bir kadına imam nikahı düşermi ve kadın Allahın varlığına inanıyorsa

Cevap:

Dinî değer ve hayatın muhafazası, geliştirilip devam ettirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması gibi önemli sosyal fonksiyonlar icra eden aile kurumuna hukukî meşruiyet kazandıran evlenme akdinin sınır ve şartları Kur’an-ı Kerim’de ve sünnette tafsilatlı bir şekilde yer almış, kimlerle evlenilip, kimlerle evlenilemeyeceği detaylı olarak açıklanmıştır.
Kur’an-ı Kerim’de, Müslümanların gayrimüslimlerle evlenmelerine bazı sınırlamalar getirilmiş ve Müslüman bir kadın veya erkeğin müşriklerle evlenemeyeceği vurgulanmıştır. Bakara suresinin 221. ayetinde mealen; “İman etmedikleri sürece, Allah’a ortak koşan kadınlarla evlenmeyin. Allah’a ortak koşan kadın hoşunuza gitse de, mü’min bir cariye ondan daha hayırlıdır. İman etmedikleri sürece, Allah’a ortak koşan erkeklerle, kadınlarınızı evlendirmeyin. Allah’a ortak koşan hür erkek hoşunuza gitse de iman eden bir köle ondan daha hayırlıdır…” buyrularak konuya açıklık getirilmiştir.
Bunların dışında kalan ehl-i kitap (Hristiyan ve Yahudi) kimselerle evlenme konusunda ise; erkek ile kadın ayrı olarak mütalaa edilmiştir. Şöyle ki; “… Mümin kadınlardan iffetli olanlarla, daha önce kendilerine kitap verilenlerden olan iffetli kadınlar da, mehirlerini vermeniz kaydıyla; evlenmek, zina etmemek ve gizli dost tutmamak üzere size helaldir.” (Mâide, 5/5) ayeti ile müslüman bir erkeğin ehl-i kitaptan bir kadınla evliliğine izin verilmiştir.
Durum böyle olmakla birlikte eş seçiminde Müslüman hanımların tercih edilmesi aile huzuru ve toplumsal uyum açısından daha uygundur.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. İslam dini, bir Müslüman erkeğin bir Müslüman kadınla evlenmesini önerir. Ancak İslam hukukunda, Müslüman olmayan bir kadınla evlilik konusunda bazı hükümler bulunmaktadır.

    İslam dini, bir Müslüman erkeğin, “kitap ehli” olarak adlandırılan Yahudi veya Hristiyan bir kadınla evlenebileceğini belirtir. Bu, İslam’da “ehl-i kitap” olarak bilinen dinlere mensup olan kadınlarla evliliğin caiz olduğu anlamına gelir. Bu tür evlilikler, İslam hukukunda bir düzenlemeye tabidir ve belirli şartlara bağlıdır.

    Budist bir kadınla evlenmek konusunda ise İslam hukuku farklı bir yaklaşım sergiler. Budizm, İslam’dan farklı bir dindir ve Budistler “ehl-i kitap” olarak kabul edilmezler. Dolayısıyla, bir Müslüman erkeğin bir Budist kadınla evlilik yapması, İslam hukukunda doğrudan düzenlenmemiştir.

    Ancak, İslam hukukunda bir Müslüman erkeğin, Müslüman olmayan bir kadınla evlilik yapabilmesi için bazı şartlar belirtilmiştir. Örneğin, evlilik öncesi anlaşma ve uzlaşma, kadının kendi dinine bağlı kalması ve çocukların İslam diniyle yetiştirilmesi gibi şartlar göz önünde bulundurulabilir.

    Her durumda, bir Müslüman erkeğin bir Budist kadınla evlenmek istemesi durumunda, dini ve hukuki konuları dikkate almak önemlidir. Evlilikle ilgili detaylar, yerel İslam otoriteleri veya dini bilginlere danışılarak netleştirilmelidir.

    En iyi cevap

Cevapla