Paylaş
Buluğ çağına ermemiş zengin çocuğun malından zekat gerekir mi?
Question
ZENGİN KÜÇÜK ÇOCUĞUN ZEKÂTI
وعن عمرو بن شعيب عن أبيه عن جده عبد الله بن عمرو رضي الله عنهم أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: «من ولي يتيما له مال فليجز له ولا يره حتى تأكله الضدقه» رواه الترمذي، والذار قطني، وإسناده ضعيف، وله شاهد مؤل عند الشافعي
594- Amr b. Şuayb’ın babası ve dedesi Abdullah b. Amr yoluyla rivayet ettiği bir hadiste Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Malı olan bir yetimin velisi olan kimse zekât o malı yiyip bitirmesin diye onun adına ticaret yapsın.
Hadisten Çıkarılan Hükümler:
1- Hadis, zekât vermek ve yetimin ihtiyaç duyduğu harcamalar sebebiyle eksilmemesi ve tamamen tükenmemesi için yetim malını çoğaltmaya teşvik etmektedir. Yüce Allah’ın şu kavli de bunu emretmektedir: “O mallarla onları besleyin, giydirin.” (Nisa, 4/5)
2- Henüz ergenliğe ulaşmamış olan çocuğun malında zekât vaciptir.
Çünkü hadis zekâtın onu yiyip bitirmesi korkusundan dolayı yetim malının kar getiren işlerde işletilmesini emretmektedir. Bu da zekâtın yetim mali hakkında da vacip olduğunu gösterir. “Yetim” kelimesi ergen olmamış çocuklar için kullanılır. Çünkü ergen olduktan sonra yetimlik yoktur. Bu da söylediğimiz şeyin doğru olduğunu gösterir ki üç müçtehit imamın görüşü budur.
Onlar bu görüşlerini desteklemek için zekâtın vacipliği hakkındaki ke sin delillerin umum oluşunu delil göstermişlerdir. Söz konusu deliller hem küçük yaştakileri hem delileri kapsar.
Hanefiler’e göre ise çocuğun ve delinin malına zekât vacip değildir. Onlar da bu sayılan kimselerin mükellef olmadıklarını gösteren kesin delileri ileri sürmüşlerdir. Onlara göre zekât bir ibadettir ve çocuk ibadetle mükellef değildir. Buna göre “Üç kişiden sorumluluk kaldırılmıştır…” hadisinden dolayı zekâtla yetim çocuğun malını temizlemeye ihtiyaç yoktur. Süfyânü’s-Sevri ve Abdullah b. Mübarek de bu görüşü benimsemişlerdir. Hanefiler’e göre bu hadis zayıftır ve muhaliflerin onunla birlikte meseleye dair ileri sürdükleri deliller görüşlerini ispatlamaya yetmez.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Zengin bir ailenin küçük çocuğu zekat ödeme yükümlülüğüne sahip olmayabilir. Zekat, İslam’da, kişinin belli bir miktarda mal veya mala sahip olması ve belirli bir süreyi aşması durumunda verilmesi gereken bir ibadettir.
Genellikle zekat verme yükümlülüğü, kişinin sahip olduğu mal ve mülklerin belirli bir nisaba ulaşması ve bu mal ve mülklerin üzerinde bir yıl geçmesi durumunda ortaya çıkar. Küçük bir çocuğun genellikle kendi mal ve mülkleri yoktur ve finansal işlerini ebeveynleri veya vasileri yönetir.
Bu nedenle, küçük bir çocuğun zekat verme yükümlülüğü genellikle ailesine veya velisine aittir. Ebeveynler, çocuklarının sahip oldukları mal ve mülkler üzerinden zekat hesaplaması yapmalı ve zekatı vermelidir.
Ancak, küçük bir çocuğun bilinçli bir şekilde mal ve mülk sahibi olduğu durumlarda, zekat verme konusu dikkate alınabilir. Bu durumda, çocuğun elindeki mala ve varlıklara göre zekat hesaplaması yapılabilir ve zekat verilmesi gerekebilir. Bu durumda da ebeveynler veya vasiler, çocuğun adına zekatı vermekle sorumludur.
Yine de, küçük çocuğun zekatıyla ilgili daha kesin bilgi almak ve yerel uygulamaları göz önünde bulundurmak için dini otoritelerle veya din görevlileriyle iletişime geçmeniz önemlidir.