Büyü ve sihir hükmü nedir?

Question

Büyü ve Sihrin hükmü Nedir?

Buyu ve sihir hukmu nedir

Sihir (büyü), bedenlere, ruhlara ve gönüllere tesir eden, insanı hasta bırakan, öldüren, karı-koca arasını açan birtakım dökümlerden, yazı, dua ve efsunlardan ibarettir ki, bütün din âlimlerince (müçtehitlerce) kesinlikle haramdır. Böyle bir şey, fasık kimselerin ellerinden çıkabilir, öyle ki, bazı müçtehitlere göre, sihri öğrenip başkalarına öğreten kimseler, dinden çıkmış olurlar. Ancak bu işin cevazına inanmayarak yalnız kendisini büyünün fenalığından korumak için sihir yapmayı öğrenen kimse, dinden çıkmış olmaz.

“Büyücüler ve şeytanlar her istediklerini yaparlar” diye bir inanca sahip olmak da küfrü gerektirir. Sihir yapanların tövbeleri, bazı müçtehitlere göre kabul olunur, bazılarına göre olmaz. Muhakkak dünyada ceza görmeleri lazımdır. Çünkü bu bir zındıklıktır.

Kehanette bulunmak (gaipten haber vermek), yıldızlardan bir takım hükümler çıkarmak, “remil” atmak da haramdır. İslâm dini bu gibi işleri kesinlikle yasaklamıştır. Bunlarla zaman öldürmek, aydın ve düşünen insanlara asla yakışmaz.

Kalp; Allah’ın zikriyle doluysa, yakarış, dua, zikir sığınmaları vird edinip özü sözüne uygunsa, bu sihrin etkisini engelleyen en önemli sebeplerden ve başa geldikten sonra da en iyi tedavi yollarındandır.

Büyücülere göre, büyülerin etkisi, ancak zayıf tepkili kalplerde ve süfliyata bağlı şehevî nefislerde tam olur. Bu yüzden çoğunlukla kadınlarda, çocuklarda, cahillerde, göçebelerde ve dinden, tevekkülden, tehvidden nasibi az olanlar ile dualar ve Nebevî sığınmalardan nasibi olmayanlarda etkisini gösterir.

Her yapılan ve yaptırılan büyü mutlaka tesir etmeyebilir. O, kişinin şeytana yakınlığına bağlıdır. Yapılan büyü çoğunlukla aksi tesir yapabilir. Şöyle bir söz vardır: ‘İnsanlara tuzak kuran, sonunda yine o kurduğu tu zağa düşer.’

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Ümmetimden on sınıf Allah’ı inkâr eden kâfirler gibidir:

(1) Müslümanların ortak malını zimmetine geçiren.

(2) Büyü yapan.

(3) Hanımını yabancılardan kıskanmayan (deyyus).

(4) Hanımına dübüründen yaklaşan.

(5) İçki içen.

(6-7) (Dinen zengin olup da) zekât vermeyen ve hacca gitmeyen

(8) Fitne uyandırmaya çalışan.

(9) Müslümanlarla mücadele eden kâfirlere silah satan.

(10) Nikâhı düşmeyen kadınla beraber olan (zina eden).

Büyünün Hükmü:

İmam Azam (Rahimehullah) ve İmam Mâlik (Rahimehullah)e göre, büyü öğrenip yapan kimse kâ fir olur. İmam Ebû Yusuf (Rahimehullah) ve İmam Muhammed (Rahimehullah)e göre ise; sırf kötülüğünden korunmak için büyü öğrenmek küfür olmaz. Büyünün caiz olduğunu ya da kendinize fayda sağlayacağına inanarak büyü öğrenen ve istediği her şeyi büyü yolu ile yapabileceğine inanan kimse kâfir olur.

Molla Camii (rah.a) buyurdu ki: Büyü yapmak haramdır. Onu helal kabul eden de kâfirdir. Ama büyüden korunmak ve Hakk’ın hikmetlerine muttali olmak için büyü ilmini öğrenmek caizdir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-05-22T14:05:19+03:00

    İslam’da sihir kavramı gerçek kabul edilmiş, haram ve günah sayılmıştır. Kuran ve Hz.Muhammed’in (sav) öğretileri bu konuda yol göstericidir. Sihirle ilgili İslami hüküm, yasak olduğu ve onunla uğraşmanın büyük bir günah olduğu yönündedir.

    Büyü, başkalarının eylemlerini, düşüncelerini veya esenliğini manipüle etmek veya etkilemek için doğaüstü güçlerin veya gizli uygulamaların kullanılması anlamına gelir. Bireyler veya olaylar üzerinde etkisi olduğuna inanılan büyülerin, büyülerin ve ritüellerin kullanımını içerir. İslam, bir tür şirk (Allah’a ortak koşma) ve tevhidi ihlal olarak kabul edilen Allah’tan başkasından yardım veya güç talep etmeyi içeren bu tür uygulamaları kesinlikle yasaklar.

    İslami öğretilerde sihir, aldatıcı ve zararlı bir eylem olarak kabul edilir. Ailelerin parçalanmasına, ilişkilerin bozulmasına, zarara yol açabileceği ve toplumda yozlaşmanın yayılmasına neden olabileceği için kınanır. Kuran, sihrin kötü bir uygulama olduğunu açıkça belirtmekte ve olumsuz sonuçlarına karşı uyarmaktadır.

    Müslüman alimler ve hukukçular, İslam’da sihrin yasak olduğu ve onu yapanların günah işlediği konusunda görüş birliğine varmışlardır. Büyü yapmanın cezası, koşullara ve verilen zarara göre değişir. İslami hukuk sistemi, manevi çareler aramak, belirli duaları yerine getirmek ve kendini onun etkilerinden korumak için gerçek İslami bilgi aramak da dahil olmak üzere büyü vakalarını ele almak için önlemler sağlar.

    Müslümanlara Kuran okumak, Allah’a sığınmak, ibadetleri düzenli yapmak ve Allah’la güçlü bir bağ kurmak gibi İslam’ın emrettiği çeşitli yollarla sihir ve kötü etkilerden korunmaları tavsiye edilir. Büyünün zararlarından korunmak için gerçek İslami öğretilere, manevi arınmaya ve duaya güvenmeleri teşvik edilir.

    Büyü hakkındaki İslami hükmün, doğaüstü fenomenlerin varlığını inkar etmediğini, bunun yerine bu tür uygulamalara girişmenin yasak olduğunu vurguladığını not etmek önemlidir. Müslümanlar, Allah’a iman etmeye, O’nun rehberliğine uymaya ve sihir dahil her türlü kötülükten O’ndan korunmaya teşvik edilir.

    En iyi cevap

Cevapla