Büyük günah işleyenlerin iman durumu

Question

Herhangi bir günah imanı ortadan kaldırır mı?

Ehl-i Sünnet’e göre herhangi bir günah imanı ortadan kaldırmaz. Kur’an-ı Kerim, günah işleyen kimsenin imanını kaybetmeyeceğini bildirilmiştir. Konu ile ilgili olarak şöyle buyurulmuştur. “Eğer mü’minlerden iki grup birbirleriyle vuruşurlarsa aralannı düzeltin.”‘ Mü’min olan bu iki grup birbirleriyle vuruşmakta günah işlemişlerdir. Böyle olduğu halde Allah Teala onları “mü’min” diye nitelemiştir. Bu konuda diğer bir ayetin anlamı da şöyledir: “Ey mü’minler! Samimi bir tövbe ile Allah’a dönün. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter ve sizi içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokan”‘ Bu ayette de Allah Tel günah işleyenlere “mü’min” diye hitap etmekte, günahlarını bağışlamak için tövbe etmelerini emretmektedir.

Bu konudaki hadis-i şerifler de şöyledir: Ebü Zerr (ra.) şöyle demiştir: Resul-i Ekrem’e (sas.) geldim. Üzerinde beyaz bir elbise olduğu halde uyuyordu. Döndüm. Sonra yine geldim, uyanmıştı. Şöyle buyurdu: ilâhe illallah = Allah’tan başka ilah yoktur.’ diyen ve bu ikrar üzerine ölen hiçbir kul yoktur ki cennete girmesin.” buyurdu. Ben, “Zina etse de hırsızlık etse de mi?” dedim. Peygamberimiz, “Evet, zina etse de hırsızlık etse de girer.” buyurdu. Ben tekrar, “Zina etse de hırsızlık etse de mi?” dedim. O, “Evet, zina etse de hırsızlık etse de yine girer.” buyurdu. Ben, “Ey Allah’ın Resulü! Zina etse de hırsızlık etse de mi girer?” dedim. O, “Evet, Ebi Zerr’in burnu toprağa sürülse ve böyle zelil ve hakir olsa da muhakkak cennete girer.” buyurdu. Ebu Zerr (ra) bu hadisi rivayet ederken, “Ebu Zerr’in burnu kırılsa da izzet ve gururu incinse de Resul-i Ekrem böyle buyurdu.”‘ dedi. Bu hadis, günah işleyen mü’minin günah sebebiyle kâfir olmayacağını, sonunda cennete gideceğini bildiriyor. Yoksa işlediği günahların cezasını çekmeden veya Allah tarafından bağışlanmadan doğrudan cennete girecek anlamında değildir. Ubâde b. es-Sâmit (ra.) diyor ki: Resulullah (sas.), etrafında bir cemaat olduğu hâlde şöyle buyurmuştur: “Allah’a ibadette hiçbir şeyi ortak koşmamak, zina etmemek, çocuklarınızı öldürmemek, kendiliğinizden uyduracağınız bir yalanla kimseye bühtan etmemek, hiçbir marufta isyan etmemek üzere bana biat ediniz. İçinizde sözünde duran olursa onun ecri Allah’a aittir. Bu dediklerimden birini yapıp da ondan dolayı dünyada azaba uğrarsa bu ona keffarettir. Bunlardan birini yapıp da yaptığı işi Allah Teâlâ örterse işi Allah’a kalır; isterse onu affeder isterse ona azap eder.” buyurdu. Biz de bu şart üzerine kendisine biat ettik.” Bütün bu ayet ve hadisler günah işleyen kimsenin imandan çıkmadığını, ancak günahkâr olduğunu ifade etmektedir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

    0
    2022-02-14T12:58:22+03:00

    Günah işleyen kimsenin de imanı gider mi?

    Bir şeyin günah olduğunu bile bile yapmak küfre düşürür mu? Günah olduğunu bilip ehemmiyet verilirse ama napayim yapıyorum, yapacağım denirse ehemmiyet verilmemiş olur mu ve ehemmiyet verilmediği için küfre düşmüş olur mu? Günah olduğunu bilip ehemmiyet verilirse ama napayim yapıyorum, yapacağım denirse küfre düşmüş olur mu?

    Sual: Günah işleyen kimsenin de imanı gider mi?
    Cevap: İslâmiyete uymayan şeyi yapmaya günah işlemek denir. Günah işlemek küfür olmaz. Günah olduğuna ehemmiyet verilmezse, küfür olur. İbadet yapmanın ve günahtan sakınmanın lazım olduğuna inanmamak da küfür olur.

      0
      2022-02-16T19:38:36+03:00

      Günah işlryen kimsenin durumu; bu kişi günahkâr olur. Dinden çıkmış olmaz. Ama bu kişinin işlemiş olduğu günahları hafife alarak veya dalga geçer şekilde günah işliyor ise Allah muhafaza bu kişinin imanı sıkıntı içerisindedir. Bizler günahlardan olabildiğince sakınmalıyız. Bir günah işlediğimizde utanır derecesinde Allah’tan af ve mağfiret dilemeliyiz.

    0
    2022-02-16T19:41:20+03:00

    Müslüman günah işlememeye özen göstermelidir. Allah’a ibadet edip, günahlardan özellikle büyük günahlardan oldukça sakınmalıdır. Fakat bir Müslüman büyük günah işlediğinde dinden çıkmaz. Yeter ki işlemiş olduğu günahı hafife alarak dalga geçme mahiyetinde olmasın. Bu ise insanı Allah muhafaza küfre götürür. Bir Müslüman büyük günaah işlediği zaman yapması gereken; samimi bir şekilde Allah’tan af dilemesidir. Aynı günahı işlememeye gayret göstermelidir.

Cevapla