Paylaş
Büyük Günahlar
Question
Büyük Günahlar Nedir ?
Allah Teâlâ insanı boş yere yaratmadığı gibi[1] başıboş da bırakmamıştır.[2] Âdemoğlunu ibadetle yükümlü kılmış, hayatı ve ölümüyle de imtihana tabi tutmuştur. Bu imtihanı kazanabilmesi yaratılış gayesine uygun yaşayıp inkârdan, isyandan ve günahlardan sakınmasına bağlıdır.
Yüce dinimiz İslam; yasak olan fiilleri yani günahları bildirmiş ve bunlardan sakınmamızı emr etmiştir. Kişi bu günahlardan uzaklaştığı müddetçe kendisini kurtaracak ve Allah’ın sevgili kulları arasına girecektir.
Kuran-ı Kerim, günahları büyük ve küçük günahlar diye ikiye ayırmaktadır. Büyük günahlar- dan sakınıldığı müddetçe küçük günahlarımızın affedileceğini Nisa suresinin 31. ayeti bizlere bil- dirir: “Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan sakınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir yere sokarız.”[3]
Yine Necm Suresi 32. ayetinde; ufak tefek ku- surlarımız için Rabbimizin affının bol oluşu hatır- latılarak “Ufak tefek kusurlar dışında büyük günahlardan ve edepsizlikten sakınanlara gelince bil ki Rabbinin affı boldur.”[4] Buyrulmaktadır.
Kuran-ı Kerimde “Hani Lokman oğluna öğüt vererek şöyle demişti: “Yavrum! Allaha ortak koşma! Çünkü ortak koşmak elbette büyük bir zulümdür.”[5] Anlaşılan odur ki Allah’a şirk koş- mak, günahların en büyüğüdür.
Peygamberimiz (a.s): “Helak edici yedi büyük günahtan sakınınız!”buyurmuş, sahabenin “Nedir onlar ey Allah’ın Resulü” diye sormaları üzerine;
“Allah’a ortak koşmak, sihir yapmak, Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı bir kimseyi haksız yere öldürmek, yetim malı yemek, faiz yemek, düşmana hücum anında savaştan kaçmak, na- muslu, kendi halinde mümin kadınlara zina iftirası yapmaktır”[6] Buyurmuştur.
Abdullah ibn-i Abbas yetmişe yakın büyük günah olduğunu ancak tövbe ve istiğfar ile büyük günah diye bir şey kalmayacağını, küçük günahta ısrar edilince de büyük günaha dönüşeceğini söyle- miştir.[7]
Bununla “Beş vakit namazı ve Cuma namazını terk etmek, zekâtı vermemek, özürsüz ramazan orucu tutmamak, anaya babaya asi olmak, içki içmek, hırsızlık yapmak, yetim malı yemek, iftira atmak, iki yüzlülük yapmak, yalan söylemek.[8] de büyük günahlardan sayılır.
Günahlardan sakınmak için en başta güçlü bir iradeye sahip olmalıyız; günahlara açılan tüm kapıları kapamalıyız. Zira günahlar cazibelidir. Onları şeytan süslü göstermektedir. Dolayısıyla o cazibeye karşı akıl ve imanımızla dur demeliyiz. Rabbimizin bizi en tenha yerlerde bile görüp gözetlediğini asla unutmamalıyız. Buna rağmen günah işlemişsek bu günahtan pişmanlık duymalı ve hemen tövbe etmeliyiz
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
İslam’da, Allah’ın emirlerine karşı ciddi ihlaller olarak kabul edilen “Kaba’ir” veya “Büyük Günahlar” olarak da bilinen büyük günahlar vardır. Bu günahlar, kişinin ruh sağlığını ve toplum düzenini bozduğu için büyük kabul edilir. Büyük günahların tam listesi alimler arasında değişebilirken, bazı günahlar İslam’da genellikle büyük günahlar olarak kabul edilir. İşte bazı örnekler:
Allah’a Ortak Koşmak (Şirk): İslam’da en büyük günah, Allah’a şirk koşmak olarak bilinir. Allah’tan başkasına veya herhangi bir şeye ilahî sıfatlar atfetmeyi veya ibadet etmeyi içerir. Şirk, İslam’daki tek tanrılığın (Tevhid) temel ilkesinin ihlali olarak kabul edilir.
Cinayet İşlemek: Haksız yere bir başkasının canına kıymak İslam’da büyük bir günahtır. Cinayet, Allah’ın mukaddes saydığı hayatın kutsallığına ağır bir tecavüzdür.
Zina veya Fuhuş Yapmak: Evlilik dışı her türlü cinsel ilişkiye girmek büyük günah olarak kabul edilir. Zina (zina) ve zina (evlilik öncesi ilişkiler), İslam’ın ahlaki ve etik ilkelerinin ihlali olarak görülüyor.
Faiz Almak (Faiz/Riba): Faizli alışveriş yapmak, aşırı faiz almak veya vermek büyük günah sayılır. Tefecilik, ekonomik adaletsizliğe yol açması, bireyleri ve toplumu olumsuz etkilemesi nedeniyle sömürücü ve zararlı olarak görülmektedir.
Yalancı Şahitlik (Yalancı Şahitlik): Yalan yere şahitlik etmek veya yemin altında yalan söylemek İslam dininde büyük günahlardandır. Bu, adalet ve bireylerin yaşamları üzerinde ciddi sonuçları olabilecek yanlış bilgi sağlamayı veya birini yanlış yere suçlamayı içerir.
Sarhoşluk Veren Madde Tüketmek: Alkol, uyuşturucu gibi sarhoş edici maddeleri tüketmek büyük günah sayılır. Sarhoş edici maddelerin yargılamayı bozduğuna, fiziksel ve zihinsel sağlığa zarar verdiğine ve çeşitli toplumsal sorunlara yol açtığına inanılmaktadır.
Hırsızlık: Başkasının malını izinsiz almak İslam’da büyük günahlardan sayılmaktadır. Hırsızlık, başkalarının haklarını ihlal eder ve toplumdaki güveni ve sosyal düzeni bozar.
İftira ve Gıybet: İftira (yanlış suçlamalar) veya gıybet (başkalarının arkasından kötü sözler söylemek) İslam’da şiddetle tavsiye edilmez. Bu tür eylemler ilişkilere zarar verir, anlaşmazlığı yayar ve itibara zarar verir.
İslam’da tövbe etmenin ve büyük günahlar için af dilemenin teşvik edildiğini not etmek önemlidir. Allah, En Merhametli ve Bağışlayıcı olarak tanımlanır ve kişinin davranışını değiştirme taahhüdüyle birleşen samimi tövbe, bağışlayıcılığa ve ruhsal büyümeye yol açabilir. Müslümanlar ilim aramaya, amelleri üzerinde düşünmeye ve salih amelleri ve salih amelleri benimserken büyük günahlardan sakınmaya gayret etmeye teşvik edilirler.