Büyük günahlar nelerdir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Büyük günahların en büyükleri

Esselamu aleyküm ve rahmetullah iyi çalışmalar hocam büyük günahlar işkemedikçe her vakit arasındaki günahlar ve iki cuma arasındaki günahlar affolunur. Buyuruyor Allah u teala. Bu büyük günahlar nelerdir


Büyük günah ne demektir kısaca

Allahu Teala’nın Kuranı Kerim’de haram kıldığı işlere bir gün ediyoruz. Allah’ın kesin delillerle yasakladığı kötü işlere haram ve günah denir.

En büyük 7 günah şunlardır:

Allah’a ortak koşmak şirk
Sihir ve büyü işleriyle uğraşmak
Adam öldürmek veya intihar etmek
Yalan yalan söylemek yalancı şahitlik yapmak
Yetim malı yemek
Faiz yemek
İçki içmek ve zina yapmak

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2022-03-01T19:59:03+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İSLAM’DA BÜYÜK GÜNAHLAR

    1. Allâh’a Şirk Koşmak:

    Büyük günahların en büyüğü şüphesiz ki Allâh’ı ilah olarak tanımamak ya da ilahlıkta başka bir varlığı Allâh’a denk tutmaktır. Kebâir’in başında şirk’in geldiği hususunda tüm İslam âlimleri hem fikirdir.

    1. Haksız Yere Adam Öldürmek:

    Suçsuz bir insanın hayatına kasten veya haksız olarak son verilmesi hem en büyük suç, hem de en büyük günahlardan birisidir. Çünkü İslâm’a göre insan yaratılmışların en şereflisidir.

    1. Anne Babaya Sıkıntı Vermek:

    Anne baba hakkı ile ilgili Kur’ân-ı Kerîm de ondan fazla âyet geçmektedir. Bu âyetlerden kimisi akrabalık bağı ve miras hukuku ile ilgili konularda gelmekte kimisi ise sadece anne baba hakkı ve onlara karşı nasıl davranmamız gerektiği hususundadır. Bu âyetleri kategorize edecek olursak, anne baba ya karşı yasaklar, ana babaya nasıl davranılmasıyla ilgili öğütler ve anne babaya karşı duâlar diye ayırmamız mümkündür. Kur’ân ı Kerîm de Allâh’u Teâlâ, Allâh hakkından sonra yani kendisine hiçbir şeyi ortak koşulmamasını istedikten sonra anne baba hakkından bahsetmektedir. Bu da gösteriyor ki anne baba hakkı İslam da büyük bir öneme sahip olup Allâh hakkından sonra onların hakkı geliyor.

    1. Yalan Yere Yemin Etmek:

    İslam’a göre yemin ancak bir hakikatin ortaya çıkması hususunda, adaleti tesis etmek için yapılabilir. Yüce Allâh Kur’ân’da şöyle buyurmaktadır. “İyilik etmemek, takvaya sarılmamak, insanlar arasını ıslah etmemek yolundaki yeminlerinize Allâh’ı siper yapmayın.”( Bakara, 2/224)  Bu ayeti İbn Abbâs yalan yere yemin etmeyin, yalan olan hususları da aranızda düzeltin, haksızlığı giderin şeklinde yorumlamıştır.Yalan yere yemin eden kişi, Allâh’ı yeminine şahit göstererek, insanları kandırmak istediği için onun mukaddes adını istismar etmekte ve yüce yaratıcıya iftira atmaktadır.

    1. Zinâ Yapmak ve Namuslu Bir Kimseye Zinâ İsnadında Bulunmak:

    Rasulullah büyük günahları işlemenin kişinin îmânî noksanlığından kaynaklandığını ve bu fiilleri işleyen kişilerin her an şirke düşme tehlikesinin olduğunu belirtmek için şöyle demiştir. “Bir kimse mü’min olduğu halde zinâ etmez, bir kimse mü’min olduğu halde hırsızlık yapmaz, bir kimse mü’min olduğu halde içki içmez.”

    İslam’da yasaklanmış ve kişiye ağır vebal getiren bir diğer büyük günah ise namuslu bir kadına zinâ yaptığı ya da gayr-i meşrû bir nesep sahibi olduğunu iddia etmektir.

    1. Faiz Yemek:

    Arapça karşılığı “Ribâ” olan fâiz kavramı, sözlükte: Artmak, fazlalaşmak, ziyadeleşmek  vb. anlamlara gelmektedir.  ” Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak fâiz yemeyin. Allâh’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz” (Âl-i İmrân, 3/130.)

    Fâiz, Kur’ân ve hadiste kesin bir dille yasaklanmış ve büyük günahlardan olduğu belirtilmiştir.

    1. Yetim Malı Yemek:

    İslam zayıf ve özellikle yetimlerin haklarının gasp edilmesini kesinlikle yasaklamıştır. Bu hususta Rasûlullah (s.a.v) :“ Allâh’ım ben iki zayıfın, yetim ve kadının hakları konusunda insanları şiddetle uyarıyorum, onların haklarına el uzatılmasını yasaklıyorum” 306 buyurarak, insanları yetimler hususunda sakındırmıştır.

     

    En iyi cevap

Cevapla