Büyük günahlardan nasıl tövbe edilir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Büyük günah işleyip pişman olmak

Büyük günah işleyen ve tövbe etmeden ölen insanlar Allah’ın azabına şahit olacakları cehenneme girerler. Bu öyle bir yerdir ki ölüm yok ve sürekli bir azap vardır. Bu azabı görmemek için ise büyük günahlardan dolayı tövbe etmek gerekir. Büyük günahlardan tövbe ise ancak samimi bir şekilde Allah’a yalvarmaktan geçer. Allah’a günahlardan dolayı söz ile tövbe etmeli ve bu büyük günahları bir daha tekrarlamayarak kurtulabiliriz.

Answer ( 1 )

  1. tövbe avatarı
    0
    2020-12-12T16:33:47+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    GÜNAHLARDAN ARINMA TÖVBE ETMEK

    Yüce Allah, iyilik ve kötülük konusunda bizleri aydınlatmış, iyiliği emredip kötülükten nehyetmiş, tercihlerimizde ise bizi serbest bırakmıştır. Buna karşılık yaptıklarımızdan sorumlu olacağımızı bildirmiş; iyilikleri ödülle, kötülükleri ceza ile karşılayacağını bildirmiştir. Bunun yanında günah işleyen kullarına, tövbe ve bağışlanma imkanı da vermiştir. Tövbe, kulun işlediği bir günahtan pişmanlık duyup, bir daha işlemeyeceğine dair yüce Yaratıcıya söz vermesi ve O’ndan af dilemesidir. Af dileme isteği, kulun hatalarından dolayı vicdanında duyduğu rahatsızlıktan ortaya çıkar. Günahlar, Allah’ın rızası ile kul arasında bir perdedir. Bu perdenin ortadan kalkması, kişinin yapacağı tövbeye bağlıdır. Sevgili peygamberimiz, kulların günah işleme ve tövbe etmeleriyle ilgili şöyle buyurmuştur. “Her insan günah işleyebilir. Günah işleyenlerin en hayırlıları ise tövbe edenlerdir”[1].

    Sevgili Peygamberimiz de günah-karların en iyisinin tövbekarlar olduğunu, [2] ifade etmiş ve Yüce Allah’ın kulunu bağışlamak için daima rahmet ve mağfiret kapılarını açtığını bir hadis-i şerifinde şöyle ifade etmiştir: “Aziz ve Celil olan Allah, gündüz günah işleyenlerin tövbesini kabul etmek için gece, gece günah işleyenlerin tövbesini kabul etmek için de gündüz kulun tövbe etmesini bekler, bu durum kıyamete kadar devam eder[3]. Ayrıca Sevgili peygamberimiz kendisinin de Yüce Allah’a günde en az yüz kere tövbe ve istiğfarda bulunduğunu ve bizlerin de tövbe etmemiz gerektiğini şöyle vurgulamıştır: “Ey insanlar! Allah’a tövbe ve istiğfar ediniz, ben günde yüz kere tövbe ediyorum.”[4]

    Tövbe etmenin bir takım şartları bulunmaktadır: Bunlar günahın bir an evvel bırakılması, işlenen günaha pişmanlık duyulması, bir daha günah işlenmeyeceğine kesin olarak karar verilmesi ve işlenen günah eğer kul hakkı ile ilgili ise mutlaka hak sahibi ile helalleşilmesidir. Zira Yüce Allah, kul haklarına çok önem vermektedir. Bu hususta Sevgili Peygamberimiz: “Kimin yanında, kardeşinin yenmiş bir hakkı var ise hakkı yiyenin iyiliklerinden alınıp kardeşine verileceği gün gelmezden evvel daha şimdiden helallik dilesin”[5] buyurmuştur.Tövbe etmede acele edilmelidir. Çünkü ölümün ne zaman geleceği bilinmemektedir. Ayrıca ölüm anında yapılan tövbeler makbul değildir. [6]

    Fırsatı kaçırmadan günahları terk ederek samimiyetle tövbe edelim. Salih amellere, iyi, güzel ve hayırlı işlere devam edelim. Ulaştığımız mübarek gün ve geceleri fırsat bilelim. Zira Yüce Allah içten yapılan tövbeleri kabul eder, bundan hoşnut olur ve günahları sevaba dönüştürür. Şûrâ Süresi 25. ayetin meâli ile bitiriyorum.
    “Allah, kullarından tövbeyi kabul eden, kötülükleri bağışlayan ve yaptıklarınızı bilendir.”

    ———————
    [1] Zühd,30/8
    [2] Tirmizi, Kıyamet, 50, H.No:2501
    [3] Müslim, Tövbe, 32, H.No:2760
    [4] Buhari, 11/85; Müslim, H.No:2702
    [5] Buhari, Mezalim, 10; Ahmet,b.Hanbel, Müsned; II, 506
    [6] Nisa,4/18
    [7] Şûra 25

    En iyi cevap

Cevapla