Cahillik ile ilgili kısa hadisler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cahillik hakkında kısa hadisler

Cahillik ile ilgili kisa hadisler

Cahil ile ilgili hadisler

Serri b. Halid, Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselâm)’dan şöyle rivayet etmişlerdir: Resûlullah (sallallahu aleyhi ve âlihi) şöyle buyurdu: Ey Ali! Cehalet*ten daha çetin bir yoksulluk ve akıldan daha faydalı bir mal yoktur.

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): İlmin azalması ve cehaletin ortaya çıkması kıyametin alametlerindendir!’ buyurdu. Buhari 239, 240

Şakik (Rahmetullahi Aleyh) şöyle anlatıyor: “Abdullah ibni Mesud ve Ebu Musa (Radiyallahu Anhum) ile beraberdim. O ikisi şöyle naklettiler: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Kıyametten hemen önce cehalet indirilir ve ilim kaldırılır!’ buyurdu. Buhari 6931, Müslim 2672

Abdullah bin Amr (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Şüphesiz Allah, ilmi insanlardan söküp almaz! Fakat âlimlerin ruhunu kabzederek ilmi kaldırır. Nihayet hiçbir âlim kalmayınca halk, cahil insanları reis edinirler! Onlara birtakım sorular sorulur da (onlar da bilgisizce cevap vererek) hem kendileri sapıklığa düşerler hem de insanları düşürürler!’ buyurdu. Buhari 256

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da ilim aramanın ve cehaletten sakınmanın önemini vurgulayan birkaç kısa hadis:

    1. “İlim öğrenmek her Müslüman’a farzdır.” (Sünen İbn Mace) Bu hadis, her Müslümana ilim aramanın farz olduğunu vurgulamaktadır. Bilgi, İslam’ı yaşamanın temel bir yönü olduğundan, Müslümanları öğrenmek ve anlamak için çaba göstermeye teşvik eder.
    2. “Cehaletin ilacı soru sormaktır.” (Sünen Ebu Davud) Bu hadis, soru sorarak açıklama ve bilgi aramanın önemini vurgulamaktadır. Müslümanları cahil kalmak yerine aktif olarak bilgi aramaya ve öğrenmeye teşvik eder.
    3. “Kim ilim uğrunda bir yola girerse, Allah ona cennete giden yolu kolaylaştırır.” (Sahih Müslim) Bu hadis, aktif olarak ilim arayanlar için büyük mükâfat ve nimetlere dikkat çekmektedir. Manevi büyümeye ve Allah’a yakınlaşmaya yol açtığı için Müslümanları kendilerini ilim arayışına adamaya teşvik eder.
    4. “Âlimler, peygamberlerin varisleridir.” (Sünen Ebu Davud) Bu hadis, bilgili âlimlerin İslam’daki statüsünü ve önemini vurgulamaktadır. Peygamberlerin bilgi ve öğretilerini taşıdıkları için Müslümanları alimlerden hidayet almaya ve onların hikmetlerinden öğrenmeye teşvik eder.

    Bu kısa hadisler İslam’da ilim aramanın ve cehaletten kaçınmanın önemini vurgulamaktadır. Müslümanları aktif olarak öğrenmeye, soru sormaya ve bilginlerden rehberlik istemeye teşvik ederler. Cehalet, manevi büyümeye ve İslami esaslara bağlılığa engel olarak görülürken, bilgi hayatın her alanında bir aydınlanma ve rehberlik aracı olarak görülüyor.

    En iyi cevap

Cevapla