Cahillik ile işlenen günahlar

Question

Cahillik ile işlenen günahlar

Cahillik ile islenen gunahlar

Hocam ben bu günahı işlemeden önce günah olup olmadığını düşünmedim göz önünde bulundurmadım düşünmeden hareket ettim ve o zaman din hakkında şimdiki kadar pek bilgim yoktu kısacası çünkü çok çaresizdim özünde iyi bir insanım ama işlediğim günah çok büyük ve ben şimdiki aklım olsa yapmam cahillikle yaptım  kul hakkına giriyor ve bu yaptığımı normal bir insan yapmaz ruh hastası yapar sizce tövbe etsem bir daha yapmamak için kur’an okusam insanlara yardım etsem ahirette yüzüme vurulur mu yada kendi cezamı ben kessem o insan ne yaşadıysa aynısını ben yaşatsam kendime olur mu sizce çok çaresizim ben eğer bilseydim hocam sonuçlarının böyle olucağını ASLA yapmazdım bide çook çaresizdim yapacak başka bir şey yoktu benim tedavi olmam şart gerçekten normal insan yapmaz bunu asla yapmaz

Cevap:

Kardeşim Rabbim Zümer suresii 53 . ayette şöyle buyuruyor.

De ki: “Ey günah işleyerek kendilerine yazık eden kul­la­rım! Al­lah’ın rah­me­tin­den ümî­di­ni­zi kes­me­yi­n! Çünkü Al­lah, bü­tün gü­nah­la­rı bağışlar. Şüphesiz O, çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.”

Buradan çıkaracağımız sonuç insan günahların en büyüğü olan şirke girip tekrardan tövbe edip iman etse dahi Rabbim affeder.  O yüzden ümitvar ol . Günahlarının bağışlanması için bol bol tövbe istiğfar et . Rabbimin emir ve yasaklarına uyup gösterdiği yolda ilerlemeye çalış . Selametle kal .

 

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-07-04T11:38:04+03:00

    Cahillikle işlenen günahlar İslam inancına göre bazı istisnalar dışında affedilebilir. İslam’da adalet, bilinçli ve kasıtlı bir şekilde işlenen günahlar için geçerlidir. Cahillik veya bilgisizlik durumunda yapılan hataların affedilebilmesi için ise bazı şartlar vardır.

    Bilgisizlik: Günah işlenirken kişinin gerçekten bilgisiz veya cahil olması gerekmektedir. Eğer kişi, konuyla ilgili bilgi sahibi olabilecek kaynaklara veya öğretimlere erişim imkanına sahipse ve bu imkanları kullanmamışsa, cahillikten bahsetmek zor olabilir.

    İyi niyet: Kişinin, cahilliği nedeniyle günah işlemesine rağmen iyi niyetli olması gerekmektedir. Yani, günahın farkında olsaydı bile, kendisi için en doğru olanı yaptığına inanarak ve iyi niyetle hareket etmiş olması önemlidir.

    Pişmanlık ve tövbe: Kişi, cahilliği nedeniyle işlediği günahlardan pişmanlık duymalı ve Allah’a tövbe etmelidir. Tövbe, samimi bir şekilde yapıldığında Allah’ın affına mazhar olunabilir.

    Ancak, bu istisnaların dışında, kişinin cahillik veya bilgisizlik gerekçesiyle işlediği günahlar da sorumluluk gerektirebilir. İslam inancına göre, dinin temel ilkelerini öğrenme ve doğru bilgiye ulaşma sorumluluğu vardır. Bu nedenle, bir konuda cahil olunan durumlarda bile, bilgi edinme ve öğrenme çabası göstermek önemlidir.

    Cahillikle işlenen günahlar hakkında kesin hükümler vermek Allah’a aittir. Bu nedenle, günah işlediğinizi düşünüyorsanız, doğru bilgiye ve öğretimlere ulaşmak, pişmanlık duymak ve Allah’a yönelmek önemlidir. En uygun yol, bir din alimine veya güvenilir bir kaynağa danışarak konuyu daha derinlemesine araştırmaktır.

    En iyi cevap

Cevapla