Çalıntı olduğunu bilmedigin bir malı almak

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Çalıntı olduğunu bilmedigin bir malı almak

Calinti oldugunu bilmedigin bir mali almak

S.a arkadaşlar. Benim başımdan bir olay gecti. İnternet satış sitesi üzerinden bir satıcı ile tanışıp bu kişiden bir ürün aldim. Tabi ürünü almadan önce satan kişiyle sözleşme yaptim. Bununla yetinmeyip ürünün kendisine ait olduğundan emin olmak için faturasını da aldım ürünün. Yine fatura üzerinde yazan numaradan satışı gerçekleştirdiği yazan yeri aradım ve ürün bizden alındı onayını aldim. Aradan 1 ay felan geçtikten sonra aklıma bir soru takıldı ve satan firmaya sormak için fatura üzerindeki numaradan aradığımda ilgili numaraya ulasamadim. Bende herhalde numara değişti sanırım diye faturada yazan firmanın internette numarasını bularak aradigimda o tarihte kendilerinden ürün alınmadığı bilgisini alarak sok oldum. Ürünün Türkiye yetkili dağıticisini arayarak ürünün seri numarasından kime satıldığını bulup bulamayacaklarini sordugumda da bulamayacklari beyanını aldim. Satın aldığım kişiyi arayıp fatura sahte ürünü al dediğimde beni heryerden engelledi. Bu durumdan şüphelenip biraz araştırma yaptığımda bu kişi hakkında dolandırıcılıktan,hırsızlıktan bir sürü suç duyurusu yapıldığını öğrendim. Defalarca da yakalanmış nasıl oluyorsa defalarca salinivermis. Sonuç olarak anladim ki bana satan kisiden parayı geri alma imkanım yok. Gerçektende baya yüksek bir meblağ ödemiştim. Sonuç olarak ürün şuan bende ama bu ürün satın aldığım kişinin çalmış olabilme gerçeği ve ürünün gerçek sahibinin hakkına girdiğim düşüncesiyle içim rahat değil bu olayda benim vebalim nedir ? Yasal yollarlala bana ürünü satan kişiden odedigim bedeli alamayacagimdan eminim hakkında suç duyurusunda bulunan bir sürü kişi var. okadar suça rağmen elini kolunu sallayarak geziyor. Gerçek sahibini bulursam ondan yasal olarak zaten talep hakkım yok ,ürünü vereceğim benim elim boş kalacak. Sonuç olarak satın alırken çalıntı olabileceğini bilmiyordum ve bahsettiğim gibi bu duruma karşı bir çok önlem aldım. Şimdi İslami açıdan satın aldığım bu ürün üzerinde benim hakkım nedir ? Şimdiden cevaplar için teşekkür ediyorum. Telefondan yazdım imla kuralları ve cümle dusuklukleri için kusura bakmayın.


Değerli kardeşimiz: Sizin bu durumda bir suçunuz olmadığından dolayı mükellef değilsiniz. Anlattığınız bu duruma göre sizlerde dolandırırmış kişilerdensiniz. Şayet ürünün sahibi çıkar ise bu ürünü asıl sahibine iade etmek zorundasınız. Allah’a emanet olunuz.

Yaralı Melle Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Değerli kardeşimiz: Sizin bu durumda bir suçunuz olmadığından dolayı mükellef değilsiniz. Anlattığınız bu duruma göre sizlerde dolandırırmış kişilerdensiniz. Şayet ürünün sahibi çıkar ise bu ürünü asıl sahibine iade etmek zorundasınız. Allah’a emanet olunuz.

Sayın moderatorum bu durumda ürünün gerçek sahibi kim diye araştırma mukellefiyetim var midir ? Ben üzerime mükellefiyet hissettigim için çeşitli araştırmalar yaptım ama sonuç alamadım.

imam Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bir şeyi satın alırken satıcının hırsız olduğundan şüphelenmediğiniz sürece malın hırsızlık malı mı yoksa helal mal mı diye araştırmanıza gerek yoktur
Fakat şüphe ediyorsanız; eli temiz olmayan biri ise satıcı malı satın almayın yoksa hırsızlıkta ortak olursunuz

Mali alırken hırsız olduğundan hiç suphelenmedim. Herşey yasaya uygun gözüküyordu faturasina kadar aldim. Sorun surda ki an itibariyle bu kişinin hırsız biri olduğunu ogrendim. Sahibi çıkarsa tabiki ürünü teslim edeceğim. Allah rızası giden paradan önemli. Ama sahibini benim arayıp bulma mukellefiyetim var mı ? Benim vicdanimdaki soru budur ?

Değerli kardeşimiz: Şüpheli görünen şeylerden uzak kalmak dinimizin emirlerinden biridir. Kişi eğer şüpheli gördüğü kişilerden bir ürün alır ve sonra bu ürün hırsızlık malı çıkarsa bu durumda satın alan kişi mükellef olur. Sebebi ise şüpheli gördüğü şeylerden kacinmadigindan dolayıdır. Sizler üzerinize düşeni yapmışsınız bu durumda yapabileceğiniz bir şey yoktur. Eğer bu ürünün sahibi çıkıp ürününü ister ise, sizlerde vermekle mükellef siniz. Yalnız şunu belirtmek gerekir alınan her ürünün seri numarasından bakmak kişilere bıkkınlık verdirebilir. Sizlere tavsiyemiz şüpheli gördüğünüz kişilerden hiç birşey almayınız. Selametle kalınız.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini, hırsızlık ve haksız kazanç gibi eylemleri kesinlikle yasaklar. Bu nedenle, başkasının malını bilerek çalmak veya çalıntı olduğunu bilmeksizin bir malı satın almak, İslam’a göre haramdır.

    İslam’da, insanların mülkiyet haklarına saygı göstermek ve adaleti sağlamak büyük önem taşır. Bir malın sahibi açıkça belli olduğunda veya çalıntı olduğu bilindiğinde, o malın kullanımı veya edinimi haramdır. Çünkü bu, başkasının hakkına tecavüz etmek anlamına gelir.

    Müslümanlar, dürüstlük, adil davranış ve emniyetin önemini vurgularlar. Dolayısıyla, bir malı alırken veya satarken, onun meşru bir şekilde elde edildiğinden emin olmak gerekir. Bilinçli bir şekilde çalıntı malı almak veya desteklemek, bir kişinin dünya ve ahiret sorumluluğunu ihlal etmesine neden olabilir.

    Bu nedenle, İslam’a göre, çalıntı olduğunu bildiğimiz veya şüphelendiğimiz bir malı almak yerine, dürüstlük prensiplerine uymalı ve başkalarının haklarına saygı göstermeliyiz.

    En iyi cevap

Cevapla