Paylaş
Cami ve cemaat adabı nasıl olmalı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
CAMİ VE CEMAAT ADABINDA BEŞERİ İLİŞKİLER
Camide uymamız gereken görgü kuralları
Camiler, içinde ibadet maksadıyla toplandığımız nur mekânlardır. Bu mekânlarda huzurlu bir şekilde ibadet yapabilmek için bir kısım kurallara riayet etmek gerekmektedir. Bu hususların başında namaz kılınacak yerin temiz olması gelmektedir. Kur’an-ı Kerim’de Hz İbrahim ile oğlu İsmail’e Allah’ın evi diye nitelendirilen Kâbe-i Muazzama’yı temiz tutmaları emredilmektedir.[1] Camilerin temizliğinin yanında, camiye gelenlerin de beden ve elbise temizliğine dikkat etmeleri çok önemlidir. Yüce Allah (c.c.): “Ey âdemoğulları her mescide gidişinizde güzel giysilerinizi giyin”[2] emriyle bu hususa işaret etmektedir. Peygamberimiz (sav) de özellikle cemaatin daha kalabalık olduğu cuma günlerinde boy abdesti alarak camiye gidilmesini isteyerek “Biriniz Cuma namazına gideceği zaman boy abdesti alsın”[3] buyurmuştur.
İbadet yerleri olan camilerimize abdestli olarak ve güzel kokular sürünerek girilmelidir. Peygamberimiz (sav) bir hadis-i şeriflerinde, “Bir kimse evinde güzelce temizlenir, sonra da Allah’ın farzlarından bir farzı yerine getirmek için Allah’ın evlerinden birine giderse, attığı adımlardan her biri bir günahını siler, diğer adımı da onu bir derece yükseltir.”[4] buyurmaktadır. Ayrıca camiye giren kimsenin kerahet vakti değilse tahıyyetü’l mescid (camiyi selamlama) niyetiyle iki rekât namaz kılması da sünnettir. Camiye gelen kişinin cemaati rahatsız edecek her türlü davranıştan uzak durması, ibadet vecdi içerisinde olanların dikkatini dağıtacak şekilde yüksek sesle konuşmaması gerekir. Cep telefonları olanlar camiye girmeden önce telefonlarını sessize almalıdır. Soğan ve sarımsak gibi, kokusuyla başkalarını rahatsız edecek yiyeceklerden kaçınılmalı, ağız temizliği yapılarak camiye gidilmelidir.
Camilerde namaz kılarken, safların sık ve düzenli olmasına özen göstermeli, ön safta yer varken, arka safta durmamalı, bu konuda sık sık ikaz yapılmasını beklemeden saf düzeninde yerlerimizi almalıyız. Özellikle bu hususlara Cuma vakitleri başta olmak üzere cemaat yoğunluğu olan durumlarda daha çok dikkat etmeliyiz. Peygamberimiz (sav) saf düzeni oluşturmamızın faziletine dair, “İnsanlar ilk safta bulunmanın sevabını bilselerdi, aralarında mutlaka kura çekerlerdi.” [5] buyurmaktadır.Bu sevaba ulaşmak maksadıyla ön safa geçeyim diye omuzlara basarak ilerlememeye ve namaz kılanın önünü kesmemeye, herkesin geçmek zorunda kalacağı kapı önleri, merdiven çıkışları gibi yerlerde namaza durmamaya dikkat etmeliyiz. Erken çıkmak düşüncesinde olanlar ise Caminin arka bölümlerini tercih etmelidirler. Hutbe okunurken bir ibadet ciddiyetiyle sessizce dinlemeli ve hutbede verilen nasihatleri almaya ve algılamaya çalışmalıyız. Yüce Allah, “Kur’an okunurken dinleyin ve susun ki, Allah’ın rahmetine kavuşasınız” [6]buyurmaktadır.
[1] El-Bakara 2/125
[2]El- A’raf 7/31
[3] Buhari,Cuma,2,5,12
[4] Müslim,Mesacid,282
[5] Buhari,Ezan,9,32
[6] A’raf suresi 204
Benzer Konular:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
camiler temiz tutulmalıdır cünkü müslümanlar camide toplanıp birarada allaha kulluk vazifesini yerine getirmektedir. bu yüzden müslümanlar camiye gittikleri zaman temiz giyinmelidirler namaz kıldıkları yerin temiz olması gerekir. peygamber efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır sizden biriniz cuma namazına gideceği zaman boy abdesti alsın . cami allahın evidir allahın evi kirletilmemelidir . camiye giderken güzel kokular sürmek sünnetir .bizimde bu gibi sünnetleri uygulamamız gerekir. camiye gelecek olan kişi namaz kılan kişiyi rahatsız ettmemesi gerekir namazda iken gülünmemesi gerekir sesli gülen kişinin namazı bozulur.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
En son yazdığım yazıda şu yazıyı yazmayı unutum devamı burada
kim cennetin ortasını istiyorsa cemaate bağlı kalsın zira şeytan bir kişiye yakın iki kişiden ise uzaktır. bu konuya örnek olarak cemaatle kılınan namaz evde tek başına kılınan namazdan daha fazladır camiye girerken sağ ayakla girmek , camiye girerken selam vermek , camiye giderken ağır kokulu yiyecek yememek ( sarımsak ,soğan)v.b camiye girerken eğer ezan yeni bitmişse ezan duası okumak