Paylaş
Cami ve İlim konusu hakkında ayet ve hadisler
Question
Cami İbadet ve İlim Merkezleridir
BAZI AYETLER
مَا كَانَ لِلْمُشْرِكِينَ أَن يَعْمُرُواْ مَسَاجِدَ الله شَاهِدِينَ عَلَى أَنفُسِهِمْ بِالْكُفْرِ أُوْلَئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ وَفِي النَّارِ هُمْ خَالِدُونَ — إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِوَأَقَامَ الصَّلاَةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلاَّ اللّهَ فَعَسَىأُوْلَـئِكَ أَن يَكُونُواْ مِنَ الْمُهْتَدِينَ
“Allah’a ortak koşanların, inkârlarına bizzat kendileri şahitlik edip dururken, Allah’ın mescitlerini imar etmeleri düşünülemez. Onların bütün amelleri boşa gitmiştir. Onlar ateşte ebedî kalacaklardır. Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.”
وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن مَّنَعَ مَسَاجِدَ اللّهِ أَن يُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ وَسَعَى فِي خَرَابِهَا أُوْلَـئِكَ مَا كَانَ لَهُمْ أَن يَدْخُلُوهَا إِلاَّ خَآئِفِينَ لهُمْ فِي الدُّنْيَا خِزْيٌ وَلَهُمْ فِي الآخِرَةِ عَذَابٌ عَظِيمٌ
“Allah’ın mescitlerinde onun adının anılmasını yasak eden ve onların yıkılması için çalışandan kim daha zalimdir. Böyleleri oralara (eğer girerlerse) ancak korka korka girebilmelidirler. Bunlar için dünyada rezillik, ahirette de büyük bir azap vardır.”
Konu ile ilgili faydalanılabilecek diğer bazı ayetler:2/114; 7/31; 9/107-110; 22/39-40; 24/36-38; 72/18
BAZI HADİSLER
قَالَ رَسُولُ اللّهِ ﺼﻠﻌﻡ: مَنْ بَنَى مَسْجِداً يَبْتَغِى بهِ وَجْهَ اللّهِ بَنَى اللّهُ تَعالى لَهُ بَيْتاً في الْجَنَّةِ؛ وَفي رواية أخرى: بَنَى اللّهُ لَهُ مِثْلَهُ في الْجنَّة
Resulullah (s.a.v)buyurdular ki:”Kim Allah’ın rızasını talep ederek bir mescid inşa ederse, Allah ona cennette bir ev inşa eder.”Bir diğer rivayette: “…Allah, onun için, cennette bir mislini inşa eder” buyrulmuştur.
عن ابن عمر رَضِيَ اللّهُ عَنهما قال: إِنَّ الْمَسْجِدُ كَانَ عَلى عَهْدِ رَسُولِ اللّهِ ﺼﻠﻌﻡ مَبْنِيّاً بِاللّبِنِ، وَسَقْفُهُ بِالْجَرِيدِ، وَعُمْدُهُ مِنْ خَشَبُ النَّخْلِ، فَلَمْ يَزِدْ فيهِ أبُو بَكْرٍ رَضِيَ اللّهُ عَنه شَيْئاً، وَزَادَ فيهِ عُمَرُ رَضِيَ اللّهُ عَنه وَبَنَاهُ عَلى بُنْيَانِهِ في عَهْدِ رَسُولِ اللّهِﺼﻠﻌﻡ، ثُمَّ غَيَّرَهُ عُثْمَانُ رَضِيَ اللّهُ عَنه وَزَادَ فيهِ زِيَادَةً كَثِيرَةً، وَبَنَى جُدُرَهُ بِالْحِجَارَةِ الْمَنْقُوشَةِ وَالْقَصَّةِ، وَجَعَلَ عُمُدَهُ مِنْ حَجَارَةٍ مَنْقُوشَةٍ وَسَقْفَهُ سَاجاً
Abdullah İbnu Ömer (r.a) anlatıyor: “Mescid, Resulullah Aleyhissalâtu vesselâm zamanında kerpiçten yapılmıştı. Tavanı hurma dallarıyla örtülmüştü. Direklerini hurma kütükleri teşkil ediyordu. Hz. Ebu Bekr (r.a)buna (gerek tezyin ve gerekse tevsi yönüyle) hiçbir ilave getirmedi. Hz. Ömer (r.a), (enini boyunu) artırarak mescidi, Resulullah devrindeki tarz üzere [kerpiç ve hurma dallarıyla] yeniden inşa etti. Onu esaslı şekilde Hz. Osman (r.a)(hem tezyin hem tevsi yönleriyle) değiştirdi ve pek çok ilavelerde bulundu. Duvarlarını nakışlı taşlarla ve kireçle inşa etti. Direklerini de nakışlanmış taşlardan yaptı. Tavanını da (pek kıymetli olan) sac ağacından yaptı.”
قَالَ رَسُولُ اللّهِ ﺼﻠﻌﻡ: مَنْ بَنَى مَسْجِداً ِيُذْكَرَ اللّهُ فيهِ بَنَى اللّهُ لَهُ بَيْتاً في الْجَنَّةِ
Resulullah (s.a.v)buyurdular ki:”Kim içerisinde Allah(ın adı) zikredilsin diye bir mescid bina ederse, Allah da ona cennette bir ev bina eder.”
قَالَ رَسُولُ اللّهِ ﺼﻠﻌﻡ: إذَا اسْتَأذَنَتْ اِمْرَأﺓ أحَدَكُمْ الَى الْمَسْجِدِ ﻓﻼََ يَمْنَعْهَا
Resulullah (s.a.v)buyurdular ki: “Birinizin hanımı mescide gitmek için izin talep ederse ona mani olmasın (izin versin)”
إِنَّ رَﺟﹸﻸ نَشَدَ في الْمَسْجِدِ. فقَالَ: مَنْ دَعَا الى الْجَمَلِ اﻻحْمَرِ؟ فقَالَ رَسُولُ اللّهِ ﺼﻠﻌﻡ: ﻻوَجَدْتَ، إنَّمَا بُنِيَتِ الْمَسَاجِدُ لِمَا بُنِيَتْ لَهُ
Hz. Büreyde (r.a)anlatıyor: “Bir adam mescidde yitiğini ilan etti ve: “Kim kızıl deveyi gördü?” dedi. Bunu işiten Aleyhissalâtu vesselâm: “Bulamaz ol! Mescidler neye yarayacaksa onun için inşa edilmiştir (gayesinden başka maksadla kullanılamaz)!” buyurdular.”
عن ابن عمرو رَضِيَ اللّهُ عَنهما قال: قَالَ رَسُولُ اللّهِ ﺼﻠﻌﻡ: إذَا نَعَسَ أحَدُكُمْ وَهُوَ في الْمَسْجِدِ فَلْيَتَحَوَّلْ مِنْ مَجْلِسِهِ ذلِكَ الى غَيْرِهِ
İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: “Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:”Biriniz mescidde iken uyuklayacak olursa, bulunduğu yerden bir başka yere gidip orayı değiştirsin.”
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam dini, cami ve ilim gibi konulara önem verir ve bu konularla ilgili birçok ayet ve hadis mevcuttur. İşte cami ve ilim hakkında bazı ayetler ve hadisler:
Cami ile İlgili Ayetler:
“Ey iman edenler! Allah’a itaat edin, Peygamber’e itaat edin ve büyüklerinizden olan ulu’l-emre itaat edin. Eğer birbirinizle çekişirseniz, işte o zaman azim gösterin ve Allah’ın yolunda savaşın. Eğer gerçekten inanmışsanız, Allah, sizin için kesinlikle bir zafer hazırlamıştır.” (Nisa Suresi, 59)
“Mescidler, yalnızca Allah’a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler içindir. İşte onlar, doğru yolu bulanların ta kendileridir.” (Tevbe Suresi, 18)
İlim ile İlgili Ayetler:
“Allah’ın varlığının delilleri arasında göklerde ve yerde dolaşan canlılarla dura dururken, düşünmez misiniz?” (Yunus Suresi, 101)
“Allah, düşünen ve araştıran kişiyi, yalancılığın en kötüsüne düşmesin diye nimetiyle aydınlatır.” (Tirmizi)
Cami ile İlgili Hadisler:
Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Camiye yürümek, bayıldığınız kadının kabrine gitmekten daha faziletlidir.” (Tirmizi)
Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim cuma namazına gider, abdestini güzelce alır, camiye erken gelir, düzgün bir şekilde oturur ve sessizce dinlerse, o kimse için cuma namazı, Cuma günü ve öncesindeki günahları affeder.” (Buhari)
İlim ile İlgili Hadisler:
Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim Allah yolunda bir ilim arar, onu bulmak için yola çıkarsa, Allah onun için cennetin yolunu kolaylaştırır.” (Müslim)
Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim ilim öğrenmek için yola çıkarsa, Allah onu cennetin yoluna koyar.” (Tirmizi)
Bu ayetler ve hadisler, cami ve ilim konularının İslam dini içindeki önemini ve değerini vurgulamaktadır. Müminlerin camilere gitmek, namaz kılmak, ilim öğrenmek ve araştırmak konusunda çaba göstermeleri teşvik edilmektedir. Ancak, bu konuların daha geniş bir bağlama oturtulması ve İslam’ın öğretileri doğrultusunda uygun şekilde anlaşılması önemlidir.