Camide namazların hızlı kılınması
Camilerimizde malesef çok hızlı kılınıyor namazlar . Örneğin : öğle, ikindi ve yatsı ilk 4 rekat sünnet 4 dk bile sürmüyor camilerde malesef.. Müezzin başlıyor kamete. bende çok hızlı okumak zorunda kalıyorum farza yetişmek için .. Ama bu seferde gönlüm rahat etmiyor , içim elvermiyor böyle namazı .. okuduğumdan da anlamıyorum. öğle ve yatsı namazın son sünnetler de ve yatsının vitir dede aynı. Böyle olunca ne Huşû kalıyor ne fazilet .. Okuduğum sûrelerin anlam yoğunluğu hissi , ameli ne derece kabul olacak ? Cuma namazında . Vakit namazlarının ilk sünnetlerde ve son sünnetlerde ve vitir de. Ramazan ve kandil günleri dahil adete yarış içerisinde geçiyor SÜNNET rekatlar değersizleştirilmiş önemsiz ve gereksiz görülüyor öyle muamele ediliyor camilerimizde ve halkımızda malesef!.. Ki bunların üstüne diğer bir çok sebeb var ne yazık ki .. Üzülerek belirtmek zorundayım ( Ayağı kokan insanlar , ağzı kokanlar soğan ve sarımsak kazanını yemiş gibi ,, sigara kokanlar .. ! ter kokarak gelenler , hatta yellenenler , sünnetlerde 10 saniyede secdeye gidenler !!!! 10 saniye .. dikkatimiz dağılıyor ister istemez .. korana ! vs. vs. vs. ) tüm bu olumsuzluklar ve durumlar camiye gitme ve camide iken ne yazık ki namaz kılma hissimi , arzumu , hevesimi , huşu mu kaybettiriyor açıkcası camide kılarken .. durumlar böyle malesef … Cami de kılmak için zamanım var kılmak da isterdim daima Allah nasip ettikçe 5dk yürüme mesafesinde 5 cami var şükür ama bu söylediğim nedenlerden dolayı vakit namazlarını iş yerimde ve evimde kılıyorum .. Cami yüzünü de feyzini de Cuma dan Cuma ya Allah nasip ederse görüyoruz. Allah’ın izniyle sabah namazları evde, öğle ve ikindi vakitleri işyerinde , akşam ve yatsıyı da yine evimde kılıyorum tüm sünnetleri ile birlikte. Cuma namazlarınıda hastalık , hava muhalefeti gibi nedenler olmadıkça zaten camiye gidip eda ediyorum Allah nasip ettikçe. Allah sonumuzu hayretsin , Müslümanlığı dosdoğru yaşamayı nasip etsin. Durumlar böyle malesef … Bu durumda Ne yapmalıyım hocam doğru mu yapıyorum ? eksik mi ? yanlış mı ?
Cevap:
Şeytan insana şu an sizin düşüncelerinizi geldiği gibi vesveseler verir her türlü olumsuzlukları insanın aklına getirir. sizin düşünceleriniz gerçekten çok güzel fakat bunu evde tek başınıza kılarak düzeltemezsiniz . Eğer bu görüşte samimi iseniz camiye gidip camideki insanlara örnek olun . Zaten samimi olan cemaat size uymak için yavaş yavaş elinden geleni yapacaktır inşallah. Allah katında zerre kadar sevap zerre kadar günah kaybolmaz eğer siz bu düşüncelerinizi cemaate yansıtırsanız (anlatarak değil yaşayarak ) inşallah bunun sevabını da alırsınız fakat evde oturarak namaz kılmam daha iyidir demeniz şeytanın bir oyunudur. Bizim size tavsiyemiz böyle vesveselere gelmeyiniz.
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Anladım hocam Allah razı olsun ama cami hocasına anlattığımda bu durumu bugün yatsı namazından sonra Çok hızlı okumamız gerekir yapacak bir şey yok gibi cevap verdi. Cemaat yaşlı olduğu için.. Ama bu sefer de Tadil-erkan da terkedilmiş oluyor böylece sünnet rekatlar geçersiz olmuyor mu ?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Camide kılınan namazlar, Müslümanların toplu olarak ibadet ettikleri namazlardır. Camide kılınan namazlar genellikle cemaatle, bir imamın liderliğinde gerçekleştirilir. İslam dininde camide kılınan namazlar, topluluk birliğini ve birlikte ibadet etme ruhunu pekiştirmek amacıyla önemlidir.
Camide kılınan namazlarda genellikle farz namazlar, nafile namazlar ve cuma namazı gibi toplu ibadetler yer alır. Cemaatle kılınan namazlarda, bir imam liderlik eder ve cemaat onun arkasında saf tutar. İmam, namazın gerektirdiği adımları ve duaları yönlendirirken, cemaat de onu takip eder.
Camide kılınan namazlar, Müslümanların bir araya gelerek birlikte Allah’a yönelmelerini, duygu ve düşüncelerini paylaşmalarını ve toplumsal birliklerini pekiştirmelerini sağlar. Aynı zamanda cami, dini bilgilerin öğrenildiği, sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın gerçekleştiği bir merkezdir.
Camide kılınan namazlara katılmak, Müslümanların birbirleriyle bağ kurmasına, dinî bilgilerini paylaşmasına ve toplum içinde birlikte ibadet etme geleneğini sürdürmesine yardımcı olur. Ancak, özellikle dini vecibeleri yerine getirirken, yerel dinî otoritelerin ve alimlerin rehberliğine uyulması önemlidir.