Paylaş
Camilerimizin Birlik Ve Beraberliğimize Katkısı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Camilerin toplumun birlik ve beraberliğine katkıları nelerdir?
İslam’ın birleştirici, sosyal dayanışma ve kaynaşmayı sağlayan bir din olduğunun açık göstergelerinden biride camilerimizdir. Camiler toplumun her kesiminden insanın, hiçbir ayrım gözetmeden ortak bir şuurla, aynı heyecan ve aynı gaye ile bir araya geldikleri, kardeşlik ve birlik şuurunun zirveye çıktığı kutsal mekânlardır. Camiler, Müslümanların cemaatle namaz kıldığı topluca Allah’a ibadet ettiği yerlerdir. Yeryüzünün en hayırlı ve Allah’a karşı en sevimli mekânlardır. Onun için Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Allah’ın adının anıldığı ve O’na karşı kulluk görevinin yerine getirildiği yerler olarak “Mescitler, secde edilen yerler, Allah’a en sevimli olan mekânlardır” (1) buyurmuşlardır.
İslam tarihinde ilk inşa edilen mescit, Peygamber Efendimizin (S.A.V.) Mekke’den Medine’ye hicretleri esnasında Medine yakınlarında yaptırdığı Kuba Mescididir. Medine’ye ulaştığında ilk iş olarak Mescidi Nebevi’yi inşa etmiştir. Cami inşa etmekle ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyruluyor: “Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe iman eden namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder, işte doğru yola ermişlerden olmaları umulanlar bunlardır” (2) buyurarak cami inşa edenler övülmüşlerdir. Camiler, barış ve kardeşlik mekânlarının yanı sıra, yaygın eğitim ve öğretim müesseseleridir. İslam toplumlarında camilerin insanları huzur ve sükuna kavuşturmak bakımından önemli görevler üstlenen sosyal kurumlardır. Huzur ve maneviyat iklimi olan camilere gelen Müminler; amiri-memuru, işçisi-işvereni, öğretmeni-öğrencisi, küçüğü-büyüğü kısacası toplumun her kesiminden gelen insanlar olarak aynı safta omuz-omuza, diz-dize ve gönül-gönüle Allah’ın huzurunda kıyam eder, secdelere kapanır, gerçek manada eşitlik duygusunun tadına varılır. Böylece kardeşliğin, barışın, sevgi ve saygının en güzel tablosunu ortaya koyarlar.
Camilerimiz günde beş vakit minarelerinden okunan ezanlarıyla, tüm insanlığı tevhide, namaza, kurtuluşa, huzur ve mutluluğa, gafletten uyanmaya ve manen dirilişe çağırmaktadır. Camilerimiz sivil toplumun ayrılmaz vazgeçilmez bir parçası ve simgesi, milli ve manevi varlığımızın, birlik ve beraberliğimizin en büyük teminatı ve güvencesidir. Camilerimizle varız, camilerimizle var olmaya devam edeceğiz. Çünkü Müslüman cami kültürü ile doğar, cami kültürü ile büyür ve cami kültürü ile ölür.
(1)Müslim, mesacid,288
(2)Tevbe, 18
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Camiler, Müslüman toplum içinde birlik ve beraberliğin sağlanmasında hayati bir rol oynamaktadır. İbadet yerlerinden daha fazlası olarak hizmet ediyorlar; insanları bir araya getiren sosyal, eğitimsel ve toplum merkezleridir. İşte camilerin İslam’da birlik ve beraberliğe katkıda bulunduğu bazı yollar:
Cemaatle İbadet: Camiler, Müslümanların özellikle Cuma namazı (Cuma) olmak üzere cemaatle namaz kılmak için bir araya geldikleri yerler olarak hizmet eder. Bu düzenli toplantılar, farklı geçmişlere ve sosyal statülere sahip bireylerin Allah’ın önünde eşit olarak bir araya gelmeleri nedeniyle bir birlik duygusunu besler. Müslümanlar arasındaki bağı güçlendirmeye yardımcı olur, kardeşliği teşvik eder ve ortak bir amaç ve bağlılık duygusu yaratır.
Eğitim ve Öğrenme: Camiler genellikle Kuran dersleri, İslami dersler ve inanç ve pratik hayatın çeşitli yönleri üzerine atölyeler dahil olmak üzere eğitim programları sunar. Bu programlar, bireylerin bilgi edinmeleri, İslam anlayışlarını derinleştirmeleri ve entelektüel ve manevi büyümeleri için fırsatlar sunar. Camiler, öğrenmeyi kolaylaştırarak uyumlu ve bilgili bir Müslüman topluluğun beslenmesine yardımcı olur.
Topluluk Desteği: Camiler, topluluk desteği ve refahı için merkez görevi görür. Genellikle ihtiyaç sahiplerine yardım sağlamak için gıda gezileri, giysi bağışları ve daha az şanslı olanlar için mali destek gibi girişimlerde bulunurlar. Bu faaliyetler, Müslümanları aktif olarak hayır işlerine katılmaya ve topluluk üyelerini desteklemeye teşvik ederek bir dayanışma duygusunu geliştirir.
Festivaller ve Kutlamalar: Camiler, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi İslami bayramların kutlanmasının merkezinde yer alır. Bu vesilelerle Müslümanlar dualar, bayramlar ve sosyal toplantılar için bir araya gelirler. Camiler toplu dualar ve şenlikler düzenleyerek sosyal etkileşim, selamlaşma ve Müslümanlar arasındaki bağları güçlendirme fırsatları sunar.
Danışmanlık ve Çatışma Çözümü: Birçok camide, bireylerin kişisel, ailevi veya toplumsal konularda rehberlik isteyebilecekleri danışmanlık hizmetleri vardır. İmamlar ve din bilginleri, ihtilafların çözülmesine yardımcı olmak ve toplum içinde uyumu teşvik etmek için tavsiye ve arabuluculuk sağlar. Camiler, birlik ve beraberliğin önemini pekiştirerek, ihtilafların barışçıl ve İslami bir şekilde ele alınabileceği mekanlar olarak işlev görmektedir.
Dinler Arası Diyalog ve Sosyal Yardım: Camiler genellikle anlayışı geliştirmek, diğer inanç toplulukları ile köprüler kurmak ve barışı ve bir arada yaşamayı teşvik etmek için dinler arası diyalog ve sosyal yardım programlarına katılırlar. Bu girişimler, Müslümanların farklı geçmişlere sahip insanlarla etkileşim kurması, yanlış anlamaları ortadan kaldırması ve ortak hedefler doğrultusunda çalışması için fırsatlar yaratır ve böylece daha geniş bir toplumsal düzeyde birlik ve dayanışmayı geliştirir.
Genel olarak camiler, Müslüman toplum içinde birlik, beraberlik ve aidiyet duygusunu beslemede hayati bir rol oynamaktadır. İbadet, eğitim, topluluk desteği ve sosyal etkileşim için ortak bir İslami kimlik ve değerleri teşvik eden bir platform sağlarlar. Camiler, birlik ve beraberlik duygusunu teşvik ederek Müslüman ümmetin (toplumun) gücüne ve dayanıklılığına katkıda bulunur.