Paylaş
Camilerin insanlar arasındaki sevgi dayanışma ve yardımlaşmanın güçlenmesine katkısı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Camilerin insanlar arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmanın gelişmesine katkısı nedir
İslam’ın sembollerinden biri de camilerdir. O yüzdendir ki cami gördüğümüz bir yerde İslam’ı hatırlamamak mümkün değildir. Cami sadece bir sembol değildir. Ayrıca camiler, insanlar arasındaki sevgi dayanışma ve yardımlaşmanın güçlenmesine katkı sağlar. Yani camiler sayesinde Müslümanlar toplanır ve hem ibadet ederler hem de İslam kardeşleri arasındaki muhabbet güçlendirilmiş olur. Üstelik ihtiyaç sahiplerine buralardaki kişilerden toplanan paralar ile yardımda edilmiş olur.
Camiler Allah’ın rahmet ve bereketinin bol olduğu, Müslümanların ibadetlerini yerine getirdikleri kutsal mekânlardır. Camiler: namazın cemaatle kılındığı ibadethane, Kur’an’ın ve diğer İslami ilimlerin öğretildiği eğitim ve öğretim merkezi, yardımlaşma ve dayanışmanın sağlandığı vakıf ve çeşitli faaliyetlerin yapıldığı kültür merkezleri konumundadır. Bundan dolayı camiler, İslam’ın ilk devrinden günümüze kadar bu önemini korumuştur.
Saadet asrına baktığımızda cami ve mescitlerin Müslümanlar için önemli bir yere sahip olduğunu görmekteyiz. Mekke’de Erkam bin Erkam’ın evinin mescit olarak kullanılması, hicret esnasında Kuba’da ilk mescidin inşa edilmesi, Medine’de ilk iş olarak mescit inşasına girişilmesi peygamberimizin cami ve mescitlere verdiği önemi ortaya koymaktadır.
Camiler sosyal hayattan uzak, sadece namaz kılınan yerler değildir. Camiler: Müslümanların ırk ve sınıf ayrımı gözetilmeksizin zengin, fakir, genç, ihtiyar, herkesin Allah için bir araya geldiği yerlerdir. Burada herkes birbirinden haberdar olur, dostluklar Allah için kurulur, sevinçler ve acılar paylaşılır, İslami ilimler öğrenilir ve öğretilir. Bir nevi olması gereken sosyal hayatın provası, cami içinde yapılır.
Kur’an’ı Kerim’de “Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte doğru yola erenlerden oldukları umulanlar bunlardır” [i] buyrularak, Allah’ın mescitlerini imar etmenin önemi ve bu kimselerin vasıflarına dikkat çekilmiştir. Unutmamalıdır ki Allah’ın evleri olan camileri imar ve inşa etmek yeterli değildir. Aynı zamanda namazı cemaatle kılmaya özen göstererek, buralarda Kur’an eğitimi ve öğretimi yaparak, toplumsal problemlere çözümler arayarak, camileri yaşayan mekânlara dönüştürmek gerekir. İçinde cemaati olmayan cami ne kadar süslenmiş olsa da beton yığınından öteye geçmez. Çünkü camileri canlandıran ve süsleyen asıl unsur cemaatidir.
Camide Resulullah’ın bizzat yerine getirdiği ulvi görevi temsil eden ve cemaatin önderi konumunda bulunan imamlarımız da önemli bir yere sahiptir. Çünkü imamsız cemaat olmaz. Cami cemaati, imamları ile imamlarımız da cemaati ile yakın ilişki içinde olması gerekir. Sosyal yönü, örnek ahlakı, sevgi ve muhabbeti ile cemaati üzerinde olumlu tesirler bırakan imamlarımız, toplumun bilinçlenmesinde oldukça önemli bir yere sahiptir.
[i] Tevbe, 9/18.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bizler namazı, camiyi ve cemaati terk eden, bundan dolayı da kardeşçe yaşamayıp birbirine kin nefret duyan, birbirinden habersiz, sorumsuz ve birbirini umursamaz hayat süren bir toplum olmayalım. Dünyada Allah’ın en çok sevdiği mekânlarda olmak, Kıyamet gününde ise Allah’ın arşı altında gölgelenmek istiyorsak, camiye ve cemaate devam edelim.