Paylaş
Cana Kıymak Ve İntihar
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Cana Kıymak Günahı
İntihar, bir insanın bilinçli bir şekilde herhangi bir fiille kendi yaşamına isteyerek son vermesidir. İslâm’da, dinin temel amaçlarının başında gelen, nefsin korunması ilkesinin bir sonucu olarak, kişinin nasıl haksız yere başkasını öldürmesi yasaklanmışsa, kendi canına kıyması da aynı şekilde yasaklanmıştır. Kur’an’da geçen ve öldürmeyi yasaklayan âyetler, her iki durum için de söz konusudur. Hangi sebeple olursa olsun, İslam dini intihar etmeyi büyük günahlardan saymakta ve şiddetle yasaklamaktadır.
Kur’an-ı Kerim’de; “Ey iman, edenler! Mallarınızı aranızda karşılıklı rıza ile gerçekleştirdiğiniz ticaret yolu hariç, batıl yollarla yemeyin. Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir” (1) buyrulmuştur. Aynı şekilde Kur’ân-ı Kerim’de haksız yere bir cana kıymış olanın, bütün insanları öldürmüş gibi olacağı bildirilmiştir.(2) “Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın,” (3) mealindeki âyet de dikkate alınarak, kişinin kendi ölümüne yol açacak davranışlara girişmemesi vurgulanmıştır.
Hadis-i şeriflerde de intihardan şiddetle kaçınmayı gerektiren ifadeler yer alır. Bu hadislerin anlatmak istediği şey, insanın kendi canına kıymasının affedilemeyecek ölçüde büyük bir suç ve günah olduğu gerçeğidir. Peygamberimiz yedi helak edici günahın içerisinde cana kıymayı da saymıştır.(4) Hz. Peygamber, gerek geçmiş ümmetlerden gerekse kendi sahabeleri arasından bazı örneklerle bu hususa dikkat çekmektedir. Hayber Gazvesi’nde aldığı yaraların acısına dayanamayarak, kılıcın üzerine yatıp intihar eden Kuzmân çarpıcı bir örnek olarak zikredilmektedir. Resûl-i Ekrem, intihara karşı tavrını göstermek için intihar eden bir kimsenin cenaze namazına katılmamıştır. (5)
İntihara yönelen kişilerin psikolojik durumları kadar, içinde yaşadıkları sosyal ve kültürel ortamın etkileri de bu olayın açıklanmasında büyük öneme sahiptir.
Bazı insanlar, aşamadıkları sorunları intihar etmekle aşmayı uygun görebilmektedir. Fakat gerek İslâmiyet gerekse diğer ilâhî kaynaklı dinler böyle bir çözüm şekline müsamaha ile bakmamaktadır. İntihar, tövbesi mümkün olmayan tek günahtır. İster küçük ister büyük olsun bütün günahlar için tövbe imkânı söz konusu olabilirken, ölümle hayat artık son bulduğu için herhangi bir tövbe imkânından bahsetmek mümkün değildir. İslam intiharı yasak kılmakla beraber intihar duygusu veya ona yakın bir halet-i ruhiyede olan insanları da kendi başlarına bırakmamakta; inanç esasları, muâmelat ve diğer ilkeleriyle bu durumdaki insanlara çözüm önerileri sunmaktadır. Kişi, İslâm’ın inanç esasları, temel ilkeleri ve adalet anlayışını içselleştirip, yeniden bir değerlendirmeye tabi tuttuğunda hangi sebepten kaynaklanırsa kaynaklansın intihar düşüncesinden vazgeçecektir.
Allah her şeyi bilen gören ve işitendir. Allah’ın adaleti bu dünyadaki hayatın her alanını kapsamaktadır. Allah en zor zamanlarında merhamet ve rahmetiyle kişinin yanındadır. O İnsana şah damarından bile daha yakındır. Allah Kur’an-ı Kerim’de: “Bana dua edin, size icabet edeyim,” (6) buyurmaktadır. Dolayısıyla Allah’a inanan bir insan her ne türlü problemi olursa olsun asla Allah’tan ümit kesmemeli, O’ndan af dilemeli ve âlemlerin rabbi olan Allah’a sığınmalıdır.
- Nisâ, 4/29
- Mâide, 5/32
- Bakara, 2/195
- Buhâri, Vesâye, 23
- Müslim, Cenâiz, 107.
- Mü’min, 40.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dini, cana kıymayı büyük bir suç olarak görür ve Kur’an’da “Kim bir insanı kasten öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur.” (Maide Suresi, 32) şeklinde açık bir şekilde ifade edilir. İntihar ise, cana kıyma eyleminin kendisidir ve İslam dini bunu büyük bir günah olarak kabul eder. İslam inancına göre, insan hayatı Allah tarafından verilmiştir ve bu nedenle insanın hayatına kast etmek, Allah’ın verdiği hayatı gasp etmek anlamına gelir.
İslam’da intihar etmenin hükmü konusunda farklı görüşler vardır. Bazı alimler intiharın büyük bir günah olduğunu ve cezasının cehennem olduğunu söylerken, diğer alimler intihar eden kişinin durumunu, onun psikolojik durumunu ve niyetini göz önünde bulundurarak daha esnek bir yaklaşım sergilerler. Ancak, genel olarak intihar etmek büyük bir günah olarak kabul edilir ve Müslümanlar için ölümün ancak Allah’ın takdiriyle geldiği kabul edilir.
Aynı şekilde, cana kıymak da büyük bir suç olarak kabul edilir. İslam’da, bir kişinin hayatını sonlandırmak için ancak yasal bir sebep olduğunda izin verilir. Bu sebepler arasında, savunma amacıyla, toplumun güvenliği için ve yasal ceza verme gibi durumlar sayılabilir. Ancak, intikam amaçlı cana kıymak veya kişisel nedenlerle cinayet işlemek kesinlikle yasaklanmıştır.
Sonuç olarak, İslam dini, cana kıymayı ve intiharı büyük bir suç olarak kabul eder ve insan hayatının kutsallığına inanır. İnsanların hayatına kast etmek veya kendi hayatını sonlandırmak, Allah’ın verdiği hayatı gasp etmek anlamına gelir ve ciddi bir şekilde cezalandırılır. İnsanların hayatını korumak ve yaşam hakkını savunmak İslam’ın temel ilkelerindendir.