Cariye ile ilgili ayetler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Cariye hakkında kısa ayetler

Cariye

Yetimlerin hakkına riayet edemeyeceğinizden korkarsanız, beğendiğiniz kadınlardan ikişer, üçer, dörder nikâhlayın. Haksızlık etmekten korkarsanız tek kadın veya mülkiyetinizde bulunan câriye ile yetinin; bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır.
Nisâ : 3

İçinizden mümin ve hür kadınlarla evlenmeye gücü yetmeyen kimse, ellerinizin altında bulunan mümin câriye kızlarınızdan alsın. Allah sizin imanınızı daha iyi bilmektedir. Birbirinizden türeyip gelmektesiniz. Öyleyse iffetli yaşamaları, zina etmemeleri, gizli dost tutmamaları şartıyla ve ailelerinin de izniyle onları nikâhlayıp alın, mehirlerini de âdete uygun olarak verin. Evlendikten sonra bir fuhuş yaparlarsa onlara, hür kadınların cezasının yarısı gerekir. Bu (câriye ile evlenmek), içinizden günaha düşmekten korkanlar içindir; sabretmeniz ise sizin için daha hayırlıdır. Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir.
Nisâ : 25

İman etmedikleri sürece Allah’a ortak koşan kadınlarla evlenmeyin. Şundan emin olun ki imanlı bir câriye, sizin hoşunuza gitse de müşrik bir hür kadından iyidir. İman etmedikleri sürece Allah’a ortak koşan erkeklerle de kadınlarınızı evlendirmeyin. Şundan da emin olun ki imanlı bir köle, sizin hoşunuza gitse bile müşrik bir hür kişiden daha iyidir. Onlar insanları ateşe çağırırlar, Allah ise izni ile cennete ve bağışlanmaya çağırır, gerektikçe hatırlasınlar diye insanlara âyetlerini açıklar.
Bakara : 221

Benzer konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da, kölelik ve cariyelik gibi konular, Kur’an-ı Kerim’de çeşitli ayetlerde ele alınmıştır. Bu ayetler, kölelik durumunda olan kişilere nasıl davranılması gerektiğini, onlara adaletle ve insanlıkla yaklaşılması gerektiğini vurgular. Aşağıda, kölelik ve cariyelikle ilgili bazı ayetlerden örnekler verilmiştir:

    “İyilik ve kölelikle ilgili ayetler
    “Andolsun, Allah sizlere emanetleri nasıl emrettiyse, siz de onları sahiplerine verin ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmeniz size emredildi.” (Nisa Suresi, 58. ayet)

    Bu ayet, kölelere veya emanetlere sahip olan kişilere, onlara iyi davranmayı, hak ettiklerini vermeyi ve adaletle hükmetmeyi emreder. İnsanların her durumda adil ve merhametli olmaları gerektiğini hatırlatır.

    “Ve onlara yiyeceklerini yedirin, fakir ve yoksulları da doyurun. İyi davranın, dostluklarını kazanın.” (Nahl Suresi, 65. ayet)
    Bu ayet, kölelere veya cariyelere sahip olan kişilere, onlara yeterli yiyecek sağlamayı ve iyi davranmayı emreder. Fakir ve yoksullara da yardım etmeyi ve insanların dostluğunu kazanmaya önem vermeyi vurgular.

    “Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğütler veriyor! Şüphesiz Allah, işitendir, görendir.” (Nisa Suresi, 58. ayet)
    Bu ayet, kölelere veya emanetlere sahip olan kişilere, onları sahiplerine geri verme sorumluluğunu ve insanlar arasında adaletli bir şekilde hükmetmeyi hatırlatır. Adaletin önemini vurgular ve Allah’ın öğütlerine uymanın önemini ifade eder.

    Bu ayetlerde, kölelik ve cariyelik durumunda olan kişilere insancıl ve adaletli davranmayı emreden prensipler bulunmaktadır. İslam, insanların eşitlik, adalet ve merhamet temelinde birlikte yaşamasını teşvik eder ve kölelik sistemini kademeli olarak ortadan kaldırmayı hedefler. Kur’an’da, kölelik ve cariyelikle ilgili olarak insana değer verme, iyi davranma, adalet ve merhamet gibi temel prensipler üzerinde durulur.

    En iyi cevap

Cevapla